Domovská

Vyberáme z bohatej ponuky

Kolektív kreatívnych amatérov Kokram z Kovačice dnes uviedol novú divadelnú hru Dragana Karlečíka Nový Protheus. Zajtra v ZŠ Jána Čajaka v Petrovci bude prebiehať stretnutie slovenských dolnozemských žiakov pod názvom Mladí dolnozemci – tvorba a priateľstvo predovšetkým. V sobotu v Petrovci usporiadajú Mama bazár, v Pivnici divadelné predstavenie Zabudla som, v Kovačici program Dedina kovaná v čase a vo Vojlovici spevácky festival Vyšli hviezdy od Dunaja.

 

Vyberáme z bohatej ponuky

 

Divadelné predstavenie Nový Protheus, ktoré dnes v Dome Kultúry v Kovačici premiérovo predviedli ochotníci KOKRAM-u režírovala mladá režisérka z Kysáča Svetlana Gašková a predlohu nacvičili podľa nového textu Dragana Karlečíka. Zahrali už osvedčení kokramoví herci, medzi ktorých pribudli aj dvaja debutanti.

 

Vyberáme z bohatej ponuky

 

V nadväznosti na minuloročné stretnutie slovenských dolnozemských žiakov v piatok 29. septembra 2017 na Základnej škole Jána Čajaka v Petrovci bude ďalšie stretnutie slovenských dolnozemských žiakov pod názvom Mladí dolnozemci – tvorba a priateľstvo predovšetkým (tvorivé dielne na udržiavanie slovenskosti). Seminár je určený pre žiakov 2. stupňa a učiteľov slovenčiny zo základných škôl z Nadlaku (Rumunsko), Békešskej Čaby (Maďarsko), Iloka (Chorvátsko) a z petrovskej školy. Zameraný je na udržiavanie a rozvoj národného a jazykového povedomia a kultúrnej identity slovenských dolnozemských žiakov. Koordinátorkou projektu je Mária Andrášiková, predsedníčka Asociácie slovenských pedagógov.

 

Vyberáme z bohatej ponuky

 

Mamy Petrovčanky a Združenie pre rozvoj rurálnej turistiky Petrovillage pozývajú na 3. Mama bazár. Prebiehať bude v sobotu 30. septembra so začiatkom o 15. hodine. Na ňom sa bude môcť predať alebo kúpiť použité detské oblečenie, obuv, hračky, knihy...a bude aj dobročinná zbierka oblečenia. Centru pre sociálnu prácu je potrebné oblečenie pre deti do 15. rokov a predovšetkým oblečenie a veci pre bábätká. Mama bazár usporiadajú v Turistickej organizácii (v starej základnej škole) v Báčskom Petrovci.

 

Vyberáme z bohatej ponuky

 

Divadlo Janka Čemana z Pivnice v sobotu večer o 20. h predstaví hosťujúce divadlo zo Slovenska, ktoré vystúpi s inscenáciou Zabudla som. Hra mladej autorky Kataríny Mišíkovej Hitzingerovej otvára témy viacgeneračného rodinného spolužitia a túžby oslobodiť sa. Mladá generácia túži vymaniť sa z područia lásky a príkazov svojich rodičov. Chce rozprestrieť krídla a letieť... Na druhej strane, starnúca generácia si vyžaduje viac pozornosti, starostlivosti a pomoci... A v strede je tá, ktorá to má všetko zvládnuť. Vedieť sa rozdať a pritom zostať sama sebou. Len nie vždy má dosť sily... Trpko-smiešny príbeh... v podaní členov súboru Divadlo Tesáre zo Slovenska.

 

Vyberáme z bohatej ponuky

 

V sobotu večer o 20,30 h na nádvorí Miestneho spoločenstva v Kovačici bude kultúrno-umelecký program Dedina kovaná v čase. Účinkujú: Folkórny súbor Rozmarín, spevácke skupiny pod vedením Milinky Čížikovej: Perla a Bardáňsky furman, ľudový orchester Daniela Cicku, a herci KOKRAM-u. Scenár a réžia: Ivana Svetlíková.

 

Vyberáme z bohatej ponuky

 

Vo Vojlovici v sobotu usporiadajú druhý Vojlovický spevácky festival Vyšli hviezdy od Dunaja. Prebiehať bude v Spomienkovom dome so začiatkom o 19. hodine.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus