Domovská

Šesťdesiatka Jána Glózika

Ján Glózik sa narodil 29. október 1957 v Kovačici. Maľuje vyše 40 rokov a postupne si vytvoril vlastný jedinečný a rozpoznateľný štýl. Okrem olejomalieb bežných rozmerov tvorí aj veľkoplošné obrazy. Namaľoval ich niekoľko a prvé dva boli venované jubileu Kovačice a znázorňujú jej osídľovanie a príchod Slovákov na Dolnú zem. Týmito a ďalšími monumentálnymi dielami si vytrasoval cestu k velikánom insitného umenia. To ocenilo aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a v roku 2015 minister Miroslav Lajčák odovzdal Jánovi Glózikovi striebornú plaketu za šírenie dobrého mena Slovenska a za prezentáciu vysokej kvality slovenskej kultúry v zahraničí. Zároveň vtedy na tomto ministerstve odhalili Glózikovo monumentálne dielo s názvom „1150 rokov od príchodu sv. Cyrila a Metoda", obraz popretkávaný bohatou symbolikou, ktorý zdobí jednu miestnosť ministerstva. Obraz má rozmery 2,5x4,8 metra. Ďalšia veľkoplošná olejomaľba „500 rokov reformácie" rozmerov 1,5x2,5 metra od tohto roku skrášľuje sieň Evanjelickej bohosloveckej fakulty v Bratislave.

 

Šesťdesiatka Jána Glózika

 

Šesťdesiatka Jána Glózika

 

Šesťdesiatka Jána Glózika

 

Ján Glózik základnú školu ukončil v rodisku. S manželkou Alžbetou má dcéru Olinku a syna Jána. Pracoval v cukrovare Jedinstvo. Maľuje od roku 1975. Prvú samostatnú výstavu mal v rodnej Kovačici v roku 1983 a prvú samostatnú zahraničnú v Bratislave roku 1992. Robí olejomaľby, akryl, pastel. Maľuje motívy z dedinského života, prisťahovanie Slovákov na Dolnú zem, dedinských muzikantov... Členom Galérie insitného umenia v Kovačici sa stal v roku 1989. Doposiaľ mal vyše 50 samostatných výstav doma a v zahraničí. Vystavoval aj v rámci veľkého počtu skupinových výstav. Za svoju tvorbu získal viacero uznaní.

 

Šesťdesiatka Jána Glózika

 

Šesťdesiatka Jána Glózika

 

Šesťdesiatka Jána Glózika

 

Šesťdesiatka Jána Glózika

 

Šesťdesiatka Jána Glózika

 

Šesťdesiatka Jána Glózika

 

Medzi jeho najvýznamnejšie ocenenia patria: Prix Suisse et prix Europe de peinture primitive moderne, Švajčiarsko, 1995; II. Bienále insity Trenčín, Slovensko; Salonul international de arta naive Bucuresti, Rumunsko 1999 a Strieborná plaketa za šírenie dobrého mena Slovenska, 2015. Okrem týchto uznaní, v roku 2008 bol zvolený medzi dvesto poctených občanov Srbska a bol jedným z prvých, ktorým odovzdali nový srbský pas. Zaslúžil si ho za reprezentovanie našej krajiny vo svete. So svojimi obrazmi mnohokrát podporoval humanitárnu činnosť rôznych typov.

 

Autorka príspevku a Ján Glózik pri nedokončenom veľkoplošnom obraze

 

Autorka príspevku a Ján Glózik pri nedokončenom veľkoplošnom obraze

 

Okrem bývalej Juhoslávie vystavoval na Slovensku, v Česku, Švajčiarsku, Holandsku, Maďarsku, Rumunsku, Portugalsku, Anglicku, Fínsku, USA, Číne, Japonsku a Taiwane.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus