Domovská

Čudesný svet Dunđerských

Turistická organizácia Obce Báčsky Petrovec v spolupráci s Báčskopetrovskou obcou a so Srbským národným divadlom (SNP) z Nového Sadu zdarma organizujú prepravu do Nového Sadu a zdarma poskytujú vstupenky na slávnostnú akadémiu venovanú 100-ročnici úmrtia Lazara Dunđerského. Bezplatná preprava sa organizuje aj z ostatných prostredí, v ktorých sídlila rodina Dunđerská. Keďže táto zemepanská rodina mala kaštieľ aj v Kulpíne, predstavitelia Obce Báčsky Petrovec sú v Organizačnom výbore uvedenej akadémie a občania tejto obce majú nekaždodennú možnosť zdarma sa zúčastniť na tomto nevšednom podujatí. Dňa 6. decembra o 17,45 z parkoviska obecnej budovy vyštartuje autobus, ktorý prepraví záujemcov k Srbskému národnému divadlu v Novom Sade a po skončení programu a po koktaile ich vráti späť do Petrovca. Hovorí Ján Pavlis, predseda Turistickej organizácie Obce Báčsky Petrovec, ktorý vyzýva záujemcov čo skôr sa prihlásiť a zabezpečiť si vstupenky.

 

Čudesný svet Dunđerských

 

Ján Pavlis tiež uvádza, že je počet miest ohraničený a preto netreba váhať, ale využiť túto výnimočnú príležitosť, ktorou sa ponúka možnosť dozvedieť sa viac o rodine Dunđerských, na ktorých majetkoch pracovali aj mnohí Slováci. Prihlásiť sa treba konca týždňa, počas pracovného času do 15.h na telefónne číslo 780 – 478. Vstup na akadémiu je voľný pre všetkých záujemcov.

 

Niekdajšia budova divadla v Novom Sade, ktorú vybudoval Lazar Dunđerský (foto archív SNP)

 

Niekdajšia budova divadla v Novom Sade, ktorú vybudoval Lazar Dunđerský (foto archív SNP)

 

Akadémiu usporiadajú na počesť Lazara Dunđerského, veľkého dobrodinca, ktorý v dôležitom historickom okamihu pomohol prácu novosadského srbského divadla vybudovaním divadelnej budovy. Veľkolepá budova sa nachádzala na dvore terajšieho hotela Vojvodina, ktorý vlastnil Lazar Dunđerski. Táto divadelná budova bohužiaľ v roku 1928 vyhorela v ohni.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Čudesný svet Dunđerskýchvalsitsar 2017-11-29 12:30
Lepší preklad "čudesni" by bol asi "zázračný". "Čudesný" je viac vo význame "divný", "čudný".
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus