Domovská

XXIV. Festival DIDA 2018

V tento víkend, odo dnes a do nedele, a po dvojdňovej prestávke znova v dňoch 28. marca - 1. apríla v divadelnej sieni v Pivnici sa bude konať 24. Festival divadelných inscenácii dolnozemských autorov DIDA 2018. Počas ôsmych dní sa predstaví 14 divadelných súborov: 10 z našich vojvodinských prostredí, 2 zo Slovenska, jedno z Chorvátska a na záver mimo konkurencie sa s najnovšou predlohou predstaví profesionálne Slovenské vojvodinské divadlo z Báčskeho Petrovca s novou predlohou Tilda v režijnom stvárnení Kataríny Mišíkovej Hitzingerovej. Dnes pred otvorením Festivalu otvorili výstavu plagátov účinkujúcich predstavení a výstavu žiackych prác. Zajtra SVC z Báčskeho Petrovca usporiada akciu Vítanie jari s knihou.

 

XXIV. Festival DIDA 2018

 

XXIV. Festival DIDA 2018

 

XXIV. Festival DIDA 2018

 

Festival DIDA, ktorý vznikol v roku 1995 a pôvodne sa zameriaval na predlohy slovenských vojvodinských autorov, postupne menil svoje pravidlá a dnes sa už do súťaže môžu prihlásiť ochotnícke divadelné súbory všetkých kategórií s inscenáciami dolnozemských autorov a slovenských autorov v širšom zmysle slova. Ba dokonca aj neslovenských autorov. Iste aj vďaka tomu, Festival sa rozrastá. Pred vyše 20. rokmi podujatie sa totiž začínalo s piatimi predlohami a dnes už má medzinárodný ráz a takmer trojnásobne väčší počet účinkujúcich súborov. V tomto roku na ňom vystúpia ochotníci z Pivnice, Báčskeho Petrovca, Kulpína, Kysáča, Erdevíka, Starej Pazovy, Kovačice, z chorvátskeho Iloku a zo Senice a Tisovca zo SR.

Najúspešnejšie predstavenie bude predstavovať festival DIDA v nasledujúcom ročníku na festivale Palárikova Raková v Čadci, Slovenská republika.

Každý festival prináša aj sprievodné akcie retrospektívneho, informačného, propagačného, výchovno-vzdelávacieho alebo iného rázu. V tomto roku Slovenské vydavateľské centrum (SVC) z Báčskeho Petrovca predstaví najnovšiu knižnú produkciu, otvorené bidú dve výstavy a nevystane ani udelenie cien 3. ročníka súťaže dramatického písania Píšeš?Píšem!

Podujatie organizuje Ochotnícke divadlo Janka Čemana z Pivnice.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus