Domovská

Ctiť si tradície a ľudový folklór

Tá úcta býva posvätná na folklórnych festivaloch. Dnes utícha jeden z tých najväčších na Slovensku: Folklórny festival Východná - 64. ročník. Najstarší celoslovenský folklórny festival, ktorý každoročne navštívia desaťtisíce návštevníkov, sa začal vo štvrtok 28. júna folklórnou šou Zem spieva – pod holým nebom. SKOS Detvan z Pančeva (Banát) a Anna Berédiová zo Selenče (Báčka) znova oduševnili slovenské publikum. Aby snáď v programe nechýbala zastúpenosť Sriemu, moderátor Štefan Štec bravúrne zaspieval pazovské piesne. Nasledujúci deň sa Selenčania predstavili aj programom Nevesta zo Selenče, ktorého autormi boli Patrik Rago a Leonóra Súdiová. Pre sobotný ústredný galaprogram festivalu Východná scenár a réžiu mali na starosti Zuzana Drugová (vnučka kultúrneho dejateľa Kovačičana Janka Bulíka) a Michal Druga. Včera prezentovali i vzácnu encyklopedicko-zážitkovú publikáciu Odetí do krásy.

 

Foto: Branislav Kokavec

 

Foto: Branislav Kokavec

 

Foto: Branislav Kokavec

 

Foto: Branislav Kokavec

 

Foto: Branislav Kokavec

 

Na krste knihy Odetí do krásy a jej prvom verejnom predstavovaní, ktoré bolo v Bratislave 20. júna 2018, sa zúčastnili aj naši fotografi Kysáčan Branislav Kokavec a silbašský rodák Ondrej Miháľ z Kanady a tiež Kulpínčanka Jarmila Hašková. Jedinečnú krásu do knihy zachytil ich kolega fotograf a priateľ Peter Brenkus. Publikácia ponúka viac ako sto krojových variácií na 945 farebných fotografiách ľudovej kultúry z 19 svojráznych oblastí Slovenska. Kniha Odetí do krásy vyšla vo vydavateľstve IKAR a autorkou je Jana Kucbeľová. Krstiny knihy v štýle slovenského folklóru otvorili a uzavreli slovenské piesne v podaní speváckeho zboru Lúčnica. Táto nádherná kniha bola druhýkrát krstená včera na festivale vo Východnej.

 

Bratislavské krstiny knihy Odetí do krásy (Foto: Branislav Kokavec)

 

Bratislavské krstiny knihy Odetí do krásy (Foto: Branislav Kokavec)

 

Bratislavské krstiny knihy Odetí do krásy (Foto: Branislav Kokavec)

 

Ondrej Miháľ s modelkami (Foto: Branislav Kokavec)

 

Ondrej Miháľ s modelkami (Foto: Branislav Kokavec)

 

Peter Brenkus a Jarmila Hašková (Foto: Branislav Kokavec)

 

Peter Brenkus a Jarmila Hašková (Foto: Branislav Kokavec)

 

FF Východná - to sú už každoročne tisíce návštevníkov, stovky účastníkov, desiatky folklórnych súborov, skupín, ľudových hudieb, sólistov muzikantov, tanečníkov, štyri dni plné intenzívneho ľudového zážitku a hodiny a hodiny umeleckých autorských programov v krásnej prírode pod Tatrami. Neoddeliteľnou súčasťou festivalu je aj účasť ľudových remeselníkov, výrobcov a umelcov a najnovšie aj revuálny program pod holým nebom Zem spieva. Moderátor Štefan Štec skutočne autenticky zaspieval pazovské piesne: Lastovienka lieta a Aj ten bači Jašov z Osijeku:

 

 

Na záver programu Zem spieva (pod holým nebom) účastníci programu dojímavo spoločne zaspievali Nad Tatrou sa blýska.

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus