Domovská

Kovačická insita a Pocta majstra majstrom

V Mestskom kultúrnom stredisku, v krásnych priestoroch v synagóge Levice včera otvorili výstavu Insitné umenie z Kovačice, na ktorej svoje práce predstavujú Vladimir Galas, Juraj Lavroš a Martin Pap. Viac TU: https://www.mskslevice.sk/event/299502/insitne-umenie-z-kovacice. A zajtrajšia udalosť: Pocta majstra majstrom - je názov výstavy, ktorou sa bratislavskej verejnosti predstaví grafik Pavel Pop z Nového Sadu. Vernisáž sa uskutoční v stredu 13. marca o 18:00 na Bratislavskom hrade v západnom krídle. Výstava potrvá do 16. apríla 2019.

 

Kovačická insita a Pocta majstra majstrom

 

Kovačická insita a Pocta majstra majstrom

 

Agentúru SITA informovala o tom Milina Sklabinská z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorá ozrejmila, že expozícia ponúkne 22 umeleckých stvárnení veľkých rozmerov z cyklu obrazov, ktorý je venovaný popredným svetovým výtvarným umelcom. Počas vernisáže zároveň predstavia výtvarnú monografiu Pavel Pop z edície SlovArt Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov, ktorej autorom je srbský výtvarný kritik Sava Stepanov a o ktorej bude hovoriť aj Vladimír Valentík, ktorý napísal predhovor do knihy a ktorý je kurátorom výstavy.

Akademický grafik Pavel Pop sa narodil 1. decembra 1948 v Starej Pazove v Srbsku. Vo svojej výtvarnej tvorbe vyvíja koncept, ktorý odborná kritika pomenovala imaginatívnym realizmom. Vyštudoval grafiku na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v roku 1975. Ako bratislavský žiak umelcov Albína Brunovského a Vincenta Hložníka si vypracoval výtvarnú poetiku, ktorá má prevahu aj v súčasnej grafickej tvorbe na Slovensku. Je členom Združenia výtvarných umelcov Vojvodiny.

Cyklus kresieb podobizní najväčších svetových výtvarných umelcov a ich najznámejších výtvarných diel, ktorými svoju tvorbu predstavuje v Bratislave, Pop vypracoval v priebehu roka 2008. Pre Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov od roku 2011 zhotovuje portréty historicky významných osobností vojvodinských Slovákov.

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus