Domovská

Blízki ďalekí – DIDA 2019

V Pivnici odštartoval jubilejný 25. ročník Festivalu divadelných inscenácií dolnozemských autorov DIDA 2019. Na festivale, ktorý potrvá do 7. apríla 2019, si milovníci divadla budú môcť pozrieť 17 divadelných predstavení a nevystanú ani sprievodné podujatia. Organizátorom tohto festivalu celomenšinového významu je Ochotnícke divadlo Janka Čemana, ktoré včera otvorilo podujatie premiérou divadelného predstavenia Čo si videl, nevidel si! autorky a režisérky Kataríny Mišíkovej Hitzingerovej. V ňom umelecky a dokumentačne predstavili pivnického spisovateľa Janka Čemana.

 

Čo si videl, nevidel si! (foto: Ana Milec)

 

Čo si videl, nevidel si! (foto: Ana Milec)

 

Dielo Janka Čemana (foto: Martin Pucovský)

 

Dielo Janka Čemana (foto: Martin Pucovský)

 

Dielo Janka Čemana (foto: Martin Pucovský)

 

Tohtoročný festivalový slogan „Blízki ďalekí" sa modifikoval a permutoval vo variáciách Ďalekí blízki, Blízki a ďalekí...už na otváraní dvoch výstav, ktoré predchádzali slávnostnému otváraciemu ceremoniálu. Slogan, inšpirovaný nezverejnenou drámou Janka Čemana Blízki a ďalekí bol leitmotívom aj pri pomenovaní prvej výstavy 25 blízkych a ďalekých.

„Hlavná idea a koncepcia výstavy bola zhromaždiť všetkých žijúcich výtvarníkov, tak profesionálnych ako aj amatérskych, ktorí buď žijú v Pivnici alebo sú pôvodom z Pivnice, a predstaviť ich tvorbu. Tak vznikla výstava 25 blízkych a ďalekých ako sprievodné podujatie," – povedal kurátor výstavy Zvonimir Pudelka a dodal, že sú niektorí umelci zastúpení viacerými dielami, takže výstavu tvorí vyše 50 žánrovo rôznorodých práce stvárnených rôznymi technikami. Výstavu otvoril výtvarný kritik Vladimír Valentík.

 

Blízki ďalekí – DIDA 2019

 

Druhú výstavu nainštalovaná vo foyer divadelnej siene, výstavu plagátov účinkujúcich predstavení, otvorili Kvetoslava Imreková Šusterová a Vladimír Brňa.

Na úvod slávnostného otváracieho ceremoniálu premietli dokumentárny film z produkcie Storyteller pod názvom 25 blízkych a ďalekých – nosnej myšlienky celého festivalu, v ktorom sa mapuje štvrťstoročie festivalu.

 

 

Nasledovalo udeľovanie ďakovných listov zaslúžilým jednotlivcom a kolektívom.

Festival otvoril podpredseda Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Pavel Surový.

 

Blízki ďalekí – DIDA 2019

 

Blízki ďalekí – DIDA 2019

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus