Domovská

Pravoslávny Badnji dan

Žijeme v Srbsku, v krajine, v ktorej je väčšinové obyvateľstvo pravoslávneho vierovyznania a kde sa cirkevné sviatky svätia podľa starého juliánskeho kalendára. Avšak, s možnosťou oslavy sviatkov aj podľa gregoriánskeho kalendára – toho novšieho, podľa ktorého je dnes sviatok Zjavenia Krista Pána mudrcom, alebo sviatok Troch kráľov. Pravoslávni veriaci, riadiaci sa podľa juliánskeho kalendára, dnes oslavujú Štedrý deň/ Badnji dan a očakávajú narodenie Diťatka Ježiška. Sviatok narodenia Dieťaťa je pripomienkou a pozvaním pre všetkých nás, aby sme sa starali o deti a rešpektovali posvätnosť detstva. Lebo, deti a citlivé duše sú najviac ohrozené. Cirkev preto odporúča slová Pána: „Ak sa neobrátite a nebudete ako deti, nikdy nevojdete do nebeského kráľovstva" (Mt 18,3).

 

U pravoslávnych je zvykom pálenie "badnjaka", štedrovečernej vatry, ktorá spája hreje rodinu (Pálenie "badnjaka" v Maglići - Foto: Goran Brdar)

 

U pravoslávnych je zvykom pálenie "badnjaka", štedrovečernej vatry, ktorá spája hreje rodinu (Pálenie "badnjaka" v Maglići - Foto: Goran Brdar)

 

Evanjelium podľa Matúša nám teda prikazuje, že sa máme obrátiť, zmeniť sa, byť čistého srdca ako deti a v takom presvedčení aj žiť. Žiť čisto, s úprimnosťou a jednoduchosťou dieťaťa. Deti chápu pravdy, ktoré „múdri a rozumní" ľudia nie sú schopní pochopiť.

V pravoslávnych chrámoch dnes vo večerných a nočných hodinách bývajú štedrovečerné alebo polnočné sväté služby Božie a pred kostolmi sa pália dubové konáre – Badnjak. Oheň je symbolom svetla a tepla, ktoré hreje a zbližuje rodinu.

Zajtra je pravoslávny Sviatok narodenia Ježiša Krista, Vianoce, alebo Roždestvo Hristovo – Božić. V Srbsku je tento deň cirkevným a štátnym sviatkom a teda aj dňom pracovného voľna. V pravoslávnych rodinách, a zajtra napoludnie aj v strede Belehradu, zorganizujú tradičné lámanie vianočného koláča, takzvanej „česnice". Je to špeciálne zhotovený chlieb, ktorý lámu na toľko častí, koľko je v rodine osôb. Pri miesení, do nej dajú striebornú alebo zlatú mincu a komu sa ona dostane, tomu prinesie šťastie na celý rok.

Všetkým, ktorí dnes svätia Štedrý deň/Svima koji danas slave Badnje veče:

Нек радост кроз дом тече,
с миром славите Бадње вече.
Нек вам срећом дом заблиста
на рођење Иcyca Христа.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus