Domovská

Meter klobásy za 500 dinárov

Najznámejšia klobasiáda v Srbsku – „Kobasicijada Turija" počas tohto víkendu záujemcom ponúka možnosť zábavy, jedla a kúpy klobás a iných mäsových výrobkov. No nielen to, počas celého víkendu sú v ponuke aj jedlá z roštu, bravčový a ovčí paprikáš, morčacia domáca polievka... Sto ľudí, sto chutí, každému žeby bolo po chuti... Okrem jedla, zábavy a lokálnych kultúrnych obsahov, organizátori ponúkajú aj kúsok svetového guštu - kus z guinnessovej klobásky, ktorá je každoročne o jeden meter dlhšia a ktorou obyvatelia tejto malej osady každoročne prekonávajú vlastný rekord. V tomto roku klobása dosiahla 2036 metrov. Asi jeden meter na každého obyvateľa Turije. Festival má aj súťažný ráz a tentoraz najchutnejšiu klobásu urobil Petrovčan Miroslav Lačok, majiteľ firmy Petro – kul. Víťazstvo na tak významnom festivale iste je dobrou reklamou pre petrovskú klobásu.

 

Archívne fotografie

 

Archívne fotografie

 

Archívne fotografie

 

Na tohtoročnom podujatí sa zúčastnili aj predstavitelia festivalov klobás z Maďarska, Slovenska, Chorvátska, Slovinska a Rumunska.

Turiju počas klobasiády navštívi päťdesiat až sedemdesiat tisíc hostí. Organizátori ich vedia prilákať. V propagácii podujatia sa posnažili prilákať návštevníkov nielen slovom a obrazom, ale aj vôňou. Ten čuchový zmysel urobil presne to čo mal a keď sa neodolateľná vôňa vyprážaných klobás šírila, pokušiavala a lákala v Sombore, Subotici, Novom Sade a Belehrade, okoloidúci sa pristavili a z klobásky si aj kúpili a za touto špecialitkou prišli aj do Turije.

Turija sa nachádza v obci Srbobran, v Juhobáčskom regióne a známa je podľa klobasiciády, čiže festivalu klobás, ktorý sa organizuje raz ročne.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus