Domovská

Kam my to smerujeme?

Včera parlament Srbska zrušil núdzový stav a od dnes prestali platiť obmedzenia vychádzania, čiže zrušená je policajná hodina. Bilancia: pre porušenie zákazu pohybu a iných opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu, priestupkové súdy vyriekli peňažné pokuty takmer 6 tisíc občanom, z čoho aj 600 seniorom. Z týchto pokút štát inkasoval vyše 2 milióny eur. Po vyhlásení núdzového stavu prerušené boli predvolebné aktivity, ktoré sa teraz už naplno rozbehnú. Republikové, pokrajinské a lokálne voľby, ktoré mali byť 26. apríla sú posunuté na 21. júna. Pred nami je teda búrlivé obdobie, o čom napovedajú aj čoraz početnejšie aktivity proti režimu, ktorý využíval svoju pozíciu a počas núdzového stavu konal v záujme vládnucej strany. Keďže opozícia večer von nemohla, začala akciu pomenovanú Hlukom proti diktatúre. O 20,05h z okien a balkónov väčších miest sa ozýval všelijaký hluk. Teraz, po zrušení policajnej hodiny, sa ten hluk pravdepodobne prenesie aj do ulíc, keďže nespokojnosť narastá. V Novom Sade sa začali aj protestné jazdy na bicykloch. Občania na rôzne spôsoby prejavujú nespokojnosť.

 

Kam my to smerujeme?

 

Skupina univerzitných profesorov a intelektuálov, medzi ktorými sú aj profesor Čedomir Čupić, režisér Goran Marković, spisovateľ Siniša Kovačević, akademik Dušan Teodorović a ďalší, vyzvala na bojkot nadchádzajúcich volieb, keďže sú názoru, že budú nedemokratické a výsledky sfalšované. O nečestných praktikách vládnucej strany svedčí aj v týchto dňoch zverejnená správa medzinárodnej mimovládna organizácie Freedom House, ktorá po prvýkrát od roku 2003 Srbsko nezaradila do „čiastočne konsolidovaných demokracií", ale do kategórie „hybridných režimov", v ktorých je vláda založená na autoritárstve v dôsledku neúplných demokratických zmien. Maďarsko, Srbsko a Čierna Hora sa po bezprecedentnom "ohromujúcom rozklade demokracie" už nemôžu nazývať demokraciami. Uvádza to Freedom House vo svojej najnovšej výročnej správe, v ktorej sa spresňuje, že v týchto krajinách klesajú štandardy v oblasti riadenia, spravodlivosti, volieb i slobody médií.

Profesorka práva Vesna Rakićová Vodinelićová upozorňuje, že je „terajšia autokracia na prahu stať sa diktatúrou". Organizácia Občiansky odpor vo vyhlásení uvádza: „Obstarávanie zdravotníckych zariadení a nové pôžičky sa uskutočnili nelegálne, bez akéhokoľvek právneho postupu. Toto riadenie našimi životmi, peniazmi a majetkom bolo možné, pretože Aleksandar Vučić uskutočnil štátny prevrat a zrušil všetky inštitúcie tohto štátu." Podľa nich ide o spojenie moci a zločinu v pravom slova zmysle. Týmto vyhlásením oficiálne ohlásili vojnu medzi pokrokárskou mafiou a občanmi Srbska, ktorí nepatria do tej mafie.

Bývalý ochranca občanov Saša Janković poslal otvorený list srbskému prezidentovi, v ktorom ho varuje pred nebezpečenstvom vnútorných konfliktov v Srbsku. Žiada ho, aby navrhol schválenie lex specialis, ktorým by sa z dôvodu dôsledkov výnimočného stavu a potreby zabezpečiť úspech volebného procesu, voľby odročili.

„Píšem Ti, pretože je naše Srbsko každým dňom bližšie k otvorenému vnútornému konfliktu. Ľudia sú na okraji. Mnohým z nich už prekypelo a tento počet sa rýchlo zvyšuje. Cítiš to aj sám, bez ohľadu na to, čo Ti hovoria poltróni okolo teba, "píše v liste Saša Janković, ktorý končí so slovami:

„Dejiny Srbska, na ktoré sa často odvolávaš, Ti neodpustia, ak pohne krajan na krajana."

 

Katarína Pucovská

 

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus