Domovská

Ján Bačúr a karanténa

Neochabovať na duchu, prispôsobiť sa dobe, pracovať a nezastávať. Také životné pravidlá dodržiava aj Ján Bačúr z Padiny, jeden z najstarších insitných maliarov kovačickej insitnej školy. Má 83 rokov, je však stále fešák a vôbec nevyzerá na svoj vek. Jeho životným mottom je: „Neutopí sa ten, čo sa topí, ak má srdce, ktoré sa vie boriť. Utopí sa ten, čo sa vzdal, nepomôže mu ani, ak vie plávať." Toho sa stále drží a podčiarkuje, že sa načim boriť, potom sa neutopíš. On sa stále borí a to najčastejšie so štetcom v ruke a s úsmevom na tvári. Z čerstvej fotografie sa tiež usmieva. Z núdzového stavu vychádza úplne iný, „nový" Ján Bačúr. Od 16. marca 2020, odkedy v Srbsku boli vyhlásené mimoriadne okolnosti, pán Bačúr sa rozhodol zapustiť bradu a fúzy.

 

Ján Bačúr a karanténa

 

Ján Bačúr a karanténa

 

Vlani v Kulpíne: Ján Kišgeci, Katarína Pucovská, Ján Bačúr, Pavel Babka

 

Vlani v Kulpíne: Ján Kišgeci, Katarína Pucovská, Ján Bačúr, Pavel Babka

 

Taký je. Vždy aktívny a vždy niečo muštruje. Pred asi pol rokom sme Jánovi Bačúrovi v Kulpíne usporiadali 66. samostatnú výstava. V roku 2018 vystavoval v priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Osobne s manželkou, so širokým úsmevom a pevným stiskom ruky privítal každého návštevníka pri vstupe do priestorov Spoločenskej dvorany MK. Predtým mal rad výstav na mnohých ďalších mestách a tiež v zámorí. Osemdesiatiny oslávil prierezovou reprezentačnou výstavou "Schody života" – 80 obrazov a 80 rokov, ktorú mu pripravila Galéria Babka Kovačica, BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraniční a Veľvyslanectvo Srbskej republiky v Bratislave...

 

Ján Bačúr a karanténa

 

Ján Bačúr a karanténa

 

Ján Bačúr a karanténa

 

Ján Bačúr (1937) sa narodil a dodnes žije v Padine. Takmer celý svoj život maľoval, v prestávke športoval, a aj dnes maľuje svoje rodisko, svoju Padinu a svižne, športovo kráča. S veľkou trpezlivosťou vypracúva i portréty svojich blízkych a všetky si starostlivo uschováva na stenách svojho domu. Vôňa farieb v ňom stále rozvoniava. Maliar, s mladistvým zápalom už veľa toho urobil. Urobil aj to, čím sa snáď v súčasnosti nik na svete nemôže pochváliť: vlastnoručne vypísal a vycifroval až 30 veľkých kníh s celkovým počtom 8.500 strán. Tých kníh stále pribúda a v nich maliar kronikársky zaznamenáva udalosti vôkol seba. Teda, aj Covid-19 a vedľa informácií v súvislosti s pandémiou, vypísaných krasopisom, budú zalepené fotografie nového maliarovho image.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Ján Bačúr a karanténaRia 2020-05-18 14:06
Krásne obrazy... je to naozaj bohatstvo, zachytiť takto na obraze nádherné vojvodinské motívy... aj tie portréty sú super. Pozdrav pre pána maliara :-)
Ria
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus