Domovská

Podpísaní členovia redakcie novín Hlas ľudu protestujú proti redakčnej politike, ktorá sa v tomto týždenníku uplatňuje odvtedy, čo na miesto úradujúceho zodpovedného redaktora prišiel Miroslav Benka. Hatenie slobody prejavu a kritického stanoviska novinárov a tendenčné propagovanie exponentov jednej politickej strany, aké v poslednom období vidno v týchto novinách, predstavuje otvorené zneuctievanie novinárskej etiky a vážne kompromituje redakciu a meno jediného slovenského vojvodinského týždenníka. Okrem toho, že degraduje podstatu novinárskej profesie, takáto prax má za následok aj nespokojnosť a negatívne reakcie čoraz väčšieho počtu čitateľov.

Pripomíname, že aktuálna Správna rada Novinovo-vydavateľskej ustanovizne Hlas ľudu v júli 2019 na svojom zasadnutí (na ktorom bol prítomný aj pokrajinský poslanec a podpredseda Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Pavel Surový) väčšinou hlasov schválila zmeny a doplnky Štatútu tejto ustanovizne a tak umožnila na čelné miesto novín Hlas ľudu postaviť osobu bez predchádzajúcej skúsenosti v novinárskej profesii. Po príchode aktuálneho úradujúceho zodpovedného redaktora v týždenníku Hlas ľudu boli najprv zrušené rubriky, v ktorých bolo dovtedy možné čítať kritické komentáre novinárov na spoločensko-politické témy a na stranách novín sa v nasledujúcom období začali nadmerne exponovať a propagovať jednotliví politici a menšinoví stranícki lídri. Časť obsahu Hlasu ľudu sa v poslednom období pripravuje poza chrbát členov redakcie, ktorí sa o niektorých príspevkoch dozvedajú až po vytlačení novín.

Žiadame, aby aktuálny úradujúci zodpovedný redaktor Hlasu ľudu prestal konať podľa diktátu jednotlivých politikov a členov NRSNM a aby jednotliví politici a členovia NRSNM prestali zasahovať do redakčnej politiky Hlasu ľudu a prestali kompromitovať meno a tradíciu slovenského vojvodinského týždenníka. Od NRSNM ako zakladateľa žiadame, aby redakcii Hlasu ľudu zabezpečila nehatené plnenie svojej funkcie čiže umožnila nezávislé a objektívne informovanie slovenskej vojvodinskej verejnosti.

Dňa 17. júna 2020

Členovia redakcie týždenníka Hlas ľudu:
Stevan Lenhart, Vladimír Hudec, Jaroslav Čiep, Ľubica Sýkorová, Anna Francistyová, Elena Šranková, Jasmina Pániková, Katarína Gažová, Anička Chalupová, Anna Lešťanová, Danuška Berediová Banovićová

Komentárov

0 #5 Info pre verejnosťR. Černáková 2020-06-22 21:57
Žiadam členov redakcie Hľ, aby verejnosti poskytli informácie o odpovedi NRSNM (ak a keď ju vôbec dostanú).
Vlastne, NRSNM by mohla aj vysvetliť, prečo na miesto riaditeľa ÚKVS vymenovala absolútne nekompetentnú osobu pre túto pozíciu. Nový riaditeľ takto zdôvodnil svoju motiváciu byť riaditeľom ÚKVS (predkladám ho bez jazykovej úpravy, čiže v originálnom znení): "Moja hlavná motivácia dostať sa na post je keď som prečítal jeden úryvok, že po desiatich rokoch pracovania na jednom pracovnom mieste je potrebné zmeniť to pracovné mesto. Ja som, aj všetci to vedia, že som 10 rokov pracoval v škole, či na základnej škole, či na strednej škole, a stala sa taká situácia, že sa sklopili voľáke kocke, že som mohol aplikuvať na mesto riaditeľa ÚKVS. Tak som aj aplikuval, a z kandidátov pokrajinová vláda vybrala mňa."

Tak rovnako sa "sklopili voľáke kocke" (v prvom rade sa zmenil štatút) aj M. Benkovi a teraz vidíme pokiaľ to všetko prišlo.

R. Šimoniová Černáková
+16 #4 Podpora členom redakcieM. Vrtunská 2020-06-19 11:31
Podporujem kolegov Hlasu ľudu v ich boji o zlepšenie podmienok pre objektívne informovanie. Klobúk dolu podpísaným novinárom, ktorí mali odvahu vystúpiť verejne v snahe, aby sa veci vylepšili.
Milina Vrtunská, novinárka na dôchodku
Nahlásiť administrátorovi
+18 #3 RE: Otvorený list členov redakcie Hlasu ľudu úradujúcemu zodpovednému redaktorovi novín a členom NRSNMSvetoslav Majera 2020-06-18 18:39
"Dobrým novinárom je ten, ktorý si pred písaním svojho príspevku o nejakej otázke - probléme, vypočuje i jednu i druhú stranu, resp. ďalších Dovolí si vyjadriť a dať i svoj subjektívny stav (čo musí v príspevku podčiarknúť) - za tento svoj stav i zodpovedá, ale z druhej strany vždy nechá možnosť, aby si čitateľ vytvoril svoju vlastnú mienku o otázke o ktorej píše!"
Tieto slová som si veľmi dobre zapamätal - povedal mi ich môj otec, Ivan Majera.
+14 #2 reži-serip. 2020-06-18 16:00
Súhlasíme s protestujucimi novinármi.
V antickom Grécku, totižto, ostarelí olimpicki šampioni dostavali dennú porciu, akusi sinekuru, ale ich asi nikto nevydieral, nepodmieňoval že im to zoberie ak nebudu politický korektný, spriahnutý a na “čiare”...
A problem kultúrnych dejateľov ktorí nemajú stálu prácu a príjmy, pretrváva aj po dnes…
A ako čo je v továrňach, lepšie platiť majstrov aby nerobili ako čo by len oni robili - oprávali a všetci ostatní stáli a nerobili, tak je to- čiže by aspoň mohlo byť aj v druhých činnostiach.
Ináč, Hlas ľudu sme brali a čitavali, dávno. Nezavadzal nám obyčajný novinsky papier a skromnejšie vybavenie. -Koľko dnes technický kvalitnejšej propagandnej grafiky končí v koši na odpadky ? Neprečítané.
Jedná sa, znamená o obsahu. Klobuk dolu pred kulpin.net-om pani Pucovskej .
+13 #1 Podpora členom redakcieR. Černáková 2020-06-18 09:56
Podpora podpísaným členom redakcie Hlas ľudu. Ďakujem, že ste našli odvahu povedať pravdu.
prof. dr Ruženka Šimoniová Černáková
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok