Domovská

"Na brehu pri Dunaji..."

„Táto fotka má súvis aj s ekológiou a ochranou životného prostredia ako aj so samotným životom každého z nás. Dovolím si aj niečo viac napísať, čiže porovnať jej obsah s dneskajškom- opak tomu čo si želáme, čistá irónia... Kruhovitý tvar priťahuje oči, lebo tam nepatrí. Pneumatika nielen, že uviazla v blate, ako aj naša spoločnosť, ale jej tvar mi pripomína aj niečo iné... Pripomína všetko čo sa opakuje do kola a čo uviazlo". Takto opisuje svoju čierno-bielu fotografiu náš známy fotograf Igor Bovdiš z Báčskeho Petrovca, ktorý, tak ako aj mnohí ďalší mladí, odišiel z rodiska hore prúdom, za Dunajom...

 

"Na brehu pri Dunaji..."

 

„... Ak nám niekto aj sľubuje niečo ako záchranné koleso čo nás má vytiahnuť z mútnej vody a blata, tak podľa mňa by to koleso vypadalo práve ako to na fotografii: nedôveryhodne a nežiaduce, okolo krku viac ako jarmo, ktoré by nás stiahlo pod hladinu. Zem sa kruhovito otáča, ročné obdobia sa striedajú do kola aj kameň v mlyne ma okrúhly tvar... Známy výrok hovorí: Božie mlyny melú pomaly, ale isto a verím, že je to pravda. Veľa toho okolo nás sa hýbe zlým smerom, opakovane a do kruhu, až sa pýtam ako dlho ešte? Koľko prázdnych slov ešte budem čítať a počúvať akoby do kruhu? Zunuje človeku kývať hlavou a prevracať očami, a pozerať ako ide všetko dolu vodou..." Dodáva Igor Bovdiš vysvetľujúc svoj pohľad na fotografiu, ktorú nafotil „na brehu pri Dunaji".

Dnes je Medzinárodný deň Dunaja, Dan Dunava, Danube Day. Rieka Dunaj je silná, krásna, národy spája. Inšpiruje. Aj cez deň, aj v noci, pri západe slnka, s rybármi a kúpačmi, s člnmi, z výšky... Igor Bovdiš má celú sadu krásnych fotografií Dunaja.

 

"Na brehu pri Dunaji..."

 

"Na brehu pri Dunaji..."

 

"Na brehu pri Dunaji..."

 

"Na brehu pri Dunaji..."

 

"Na brehu pri Dunaji..."

 

"Na brehu pri Dunaji..."

 

"Na brehu pri Dunaji..."

 

"Na brehu pri Dunaji..."

 

"Na brehu pri Dunaji..."

 

Vľavo je park prírody „Begečka jama" Begeč, Futog a celkom v rohu Nový Sad, na pravom brehu rieky Petrovaradínska pevnosť, Sriemska Kamenica, Beočín, Čerević a Banoštor.

 

Dunajský región, ako aj samotná rieka Dunaj predstavujú v rámci Európskej únie, osobitný fenomén. Ide o región, ktorý spája členské štáty EÚ, ako aj štáty, ktoré sa ešte vždy nestali členmi veľkej európskej rodiny.

Dunaj preteká cez 22 obcí a miest v Srbsku a 11 obvodov so štyrmi miliónmi ľudí, čo môže byť významným potenciálom pre zamestnanosť a rozvoj dopravy a poľnohospodárstva. Avšak, ekonomický potenciál 588 kilometrov Dunaja pretekajúceho cez Srbsko doteraz nebol dostatočne využitý, no celý úsek Dunaja v Srbsku bol iste znečistený viac než dostatočne.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus