Domovská

Revolúcia?

Kto teba obuškom ty jeho revolúciou! – veľký transparent s takýmto textom niesli v stredu 8. júla na začiatku dlhej kolóny protestujúci v Novom Sade, ktorých bolo niekoľko tisíc. Zvolávali: „Dolu Vučić!" „Vučić zlodej!" „Revolúcia!", ale zvolávali aj meno novosadského primátora: „Vučević, kde si!" Demonštranti, nespokojní s opatreniami, rozhodnutiami a samovládou prezidenta Aleksandra Vučića sa zhromaždili aj v Niši a Kragujevci a najviac ich bolo v Belehrade, kde ešte 7. júla boli veľké nepokoje, na ktorých sa údajne zhromaždilo zo 50 tisíc demonštrantov, bolo zo 60 zranených a zapálených bolo niekoľko kontajnerov a policajných vozidiel. Aj v druhý deň boli na uliciach hlavného mesta obrnené vozidlá a veľké množstvo polície. Tenzie bolo cítiť na všetkých miestach, kde sa protestujúci zhromaždili. Situácia bola maximálne napätá. Ľud sa dožadoval vrátiť národu štát, ktorý si uzurpoval prezident, a ktorý konštantne vo všetkých sférach natíska vlastnú vôľu.

 

Nový Sad (Foto: facebook)

 

Nový Sad (Foto: facebook)

 

V Belehrade sa v utorok v noci začal zhromažďovať nespokojný ľud, ktorý vyjadroval svoj protest proti ohláseným opatreniam prezidenta Aleksandra Vučića. Demonštranti vtrhli aj do zhromaždenia Srbska. Polícia s obuškami po desiatich minútach ich násilne vyhnala. Krátko pred 23. h došlo k potýčke demonštrantov a žandárov, polícia použila veľké množstvá slzotvorného plynu, boli aj zranení, aj demonštranti a aj policajti. Okolo polnoci priestor pred zhromaždením sa podobal na menšie bojisko a do rána tam už bolo všeličo demolované. Protestujúci hádzali kamene a fľaše. Pred televíziou RTS zapálili kontajnery. Protest, ktorý akoby bol spontánny a nemal organizátorov, sa začal okolo 20. h po príhovore prezidenta Srbska, v ktorom ohlásil zákaz vychádzania počas víkendu a predpovedal veľmi kritickú a ťažkú situáciu s koronavírusom na jeseň.

Aj v prvý a tiež aj druhý deň sa medzi protestujúcich zrejme infiltrovali podpaľači, ktorí sa násilnosťami snažia ospravedlniť zásahy polície, ktorá oba dni brutálne reagovala. Na uliciach boli aj policajti na koňoch a so psami. V Novom Sade pred polnocou bolo už pokojnejšie, aj keď aj v tomto meste jednotlivci a agresívna menšina hádzala kamene do výkladov, dverí RTV, miestností SNS, zapálený bol nábytok SNS pred ich budovou a zranený bol kameraman RTV...

Revolúcia je hlboká kvalitatívna zmena v spoločensko-politických vzťahoch, prechod od starého politického usporiadania k novému, často násilnými prostriedkami. Treba povedať, že od 3. júna Srbsko nemá ani legitímne zhromaždenie a ani legitímnu vládu. Zhromaždeniu a vláde vypršal mandát a nové ešte nie sú konštituované. Naša krajina je vyše mesiac formálnou autokratickou spoločnosťou, v ktorej má jeden človek všetku moc, aj keď sa oficiálne predstavuje tak premiérka, ako aj ministri a členovia zhromaždenia, akoby stále im patrili tie kreslá, ktoré im podľa Ústavy už nepatria. Ústava sa tak porúša na tých najvyšších inštanciách.

Záber z Nového Sadu:

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus