Domovská

Centrum Slovákov v Maďarsku na Rákocziho triede v Budapešti?

S rovnocenným finančným prispením vlád Maďarska a Slovenska sa plánuje odkúpenie a sfunkčnenie jedného z prvých evanjelických kostolov peštianskych Slovákov na Rákocziho triede v Budapešti, ktorý by sa mal stať multifunkčným inštitucionálno-kultúrnym centrom Slovákov v Maďarsku. Kostolík sa odkupuje od súkromného majiteľa za 765-miliónov forintov (2,2 milióna eur), aby sa následne stal majetkom Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku. Hovorca Slovákov v Parlamente Maďarska Anton Paulik, ktorý pôsobil a dôveru vládnych kruhov Maďarska získal aj ako dlhoročný pracovník Ministerstva ľudských zdrojov, doslova "začerstva" oboznámil predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milana Jána Pilipa s rozhodnutím vlády Maďarska, ktorá celý objekt predmetného kostola (trojpodlažná interiérovo zaujímavo funkcionalisticky členená budova s pivničnými priestormi má plochu viac ako 2-tisíc metrov štvorcových!) odkupuje od súkromného majiteľa.

 

Foto: oslovma.hu

 

Foto: oslovma.hu

 

Foto: oslovma.hu

 

Foto: oslovma.hu

 

Foto: oslovma.hu

 

Imrich Fuhl, dlhoročný publicista a občiansky aktivista v štruktúrach Zväzu Slovákov v Maďarsku, vyzdvihol najmä jednotnú adresu všetkých kľúčových organizácií, inštitúcií, ako aj kultúrnych telies, ktoré takto získajú Slováci v Budapešti pod jednou strechou: veď okrem kancelárskych priestorov pre CSSM a všetky jej zložky vrátane Ústavu kultúry Slovákov v Maďarsku, vďaka priestrannej spoločensko-divadelnej sále so scénou sa konečne dočká svojho vlastného domova aj Slovenské divadlo VERTIGO, redakciu si tu rozloží aj týždenník Ľudové noviny, knižničné zbierky, nuž a vďaka kaplnke sa, prirodzene, nezabudne ani na veriacich. A to je iba stručný prierez obsahových plánov, ako sa chystajú Slováci v Maďarsku vynaložiť s veľkoryso vnímaným projektom tak zo strany Maďarska, ako aj Slovenska.

Viac TU: https://www.uszz.sk/sk/stranka/4969/projekt-centra-slovakov-v-madarsku-na-rakocziho-triede-v-budapesti-temou-stretnutia-milana-jana-pilipa-s-antonom-paulikom-a-imrichom-fuhlom-v-bratislave

Eva Fábiánová namiesto editoriálu napísala v úvodníku Ľudových novín text pod názvom – Náš kostol, kde uvádza: „Úsilie súčasných Slovákov v Maďarsku a Budapešti o vrátenie nášho kostola, na priečelí ktorého sa hrdo týči socha Martina Luthera, trvá už dlho, ale teraz dospelo do rozhodujúcej fázy. Dostaneme ho naspäť. Bude znovu náš a môžeme v ňom vybudovať ozajstné kultúrne stredisko. Vrátime mu slovenskú tvár a slovenský duch. Som hrdá a teším sa z tohto nápadu.

Naša cesta za vrátenie kostola sa ešte nekončí, ale už sme bližšie k cieľu, ako hocikedy predtým. Držme si teda palce, aby sme došli na koniec a mohli znovu používať budovu, ktorú postavili naši predkovia pred dvesto rokmi!"

Celý text TU: http://www.luno.hu/aktuality/aktuality-publicistika/29006-namiesto-editorialu-na-kostol?fbclid=IwAR2IE5hAZBlUzwdGXWBO_8dSxdhridZT4TWl53gszwCyO32ezEYmC5suuxI

Blahoželáme a držíme palce!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus