Domovská

60 rokov a 60 tisíc sadeníc

Symbolická akcia zalesňovania Fruškej hory výsadbou 60.000 sadeníc sa začne v nedeľu 15. novembra 2020 pri príležitosti 60. výročia založenia Národného parku „Fruška gora". Plánuje sa, že na území tohto nášho národného parku bude vysadených 50.500 sadeníc duba a buka a 9.500 sadeníc topoľa. Cieľom akcie je omladenie Fruškej hory a tým rozšírenie „pľúc", ktoré pre nás vytvárajú nevyhnutý kyslík. Zabezpečený je potrebný materiál a náradie, a ako uvádzajú z Národného parku Frušká hora, každý, kto sa chce v nedeľu zúčastniť akcie, treba aby mal iba dobrú vôľu a úsmev. Prihlášku možno nájsť na webovej stránke Národného parku.

 

Foto: Nacionalni park Fruška gora

 

Foto: Nacionalni park Fruška gora

 

Foto: Nacionalni park Fruška gora

 

Foto: Nacionalni park Fruška gora

 

Aby ste sa stali súčasťou tejto ekologickej akcie – 60.000 nových stromov pri príležitosti 60 rokov založenia národného parku – a aby ste zanechali stopu na svahoch pohoria, kde sa pre budúce generácie majú vytvoriť podmienky na ich krásne chvíle pod novými korunami stromov, treba sa prihlásiť. Tlačivo na prihlášku možno nájsť TU: https://www.npfruskagora.co.rs/cir//cir/60-godina-np-fruska-gora/

Podľa plánu akcia zalesňovania by sa mala realizovať v súlade s epidemiologickou situáciou v období od konca vegetácie v rok 2020 do začiatku nového vegetačného obdobia v roku 2021. Výsadbou by sa mala zalesniť plocha 52 ha. To by mal byť významný ďalší krok v obnove lesných ekosystémov Fruškej hory s cieľom omladenia najstaršieho národného parku v Srbsku, ako významný príspevok k zvýšeniu všeobecného zalesňovania Vojvodiny.

Z celkovej rozlohy 26.672 ha národného parku, lesy pokrývajú asi 23.000 ha a predstavujú jeden z najkomplexnejších ekosystémov dôležitých pre zachovanie celkovej biodiverzity. Lesný ekosystém „Národného parku Frušká hora" pozostáva z viac ako 1.500 druhov rastlín, 150 druhov machov, 2.000 druhov húb, asi 200 druhov vtákov a viac ako 50 druhov cicavcov.

 

kp

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus