Domovská

Spomienka na Karola Chalupku

V dnešný deň pred 40 rokmi, 16.decembra 1980, zomrel kovačický farár a senior banátsky Karol Chalupka. Narodil sa 1.mája 1911 v Kulpíne a pochovaný je v Kovačici, kde pôsobil 29 rokov. Kulpínsky cirkevný zbor zachováva spomienku na tohto svojho rodáka a pred tromi rokmi do elektronickej podoby uschoval kázne Karola Chalupku, ktoré zboru venovali dcéra Viera Turčanová a syn Jaroslav Chalupka. Odfotených bolo úhrne 4850 strán z 56 písaniek, do ktorých si pán farár Chalupka pedantne písal prípravy a kázne na služby Božie. „V nich je zachytené obdobie, keď bol pán senior najprv kaplánom v Petrovci, potom desať rokov pôsobenia v Bajši, dva roky v Palanke a tiež takmer tridsať rokov v Kovačici," – hovorí Jaroslav Javorník, evanjelický farár v kulpínskom cirkevnom zbore a biskup SEAVC v Srbsku. Tiež poznamenáva, že mal pán senior Chalupka veľmi pekné kázne, ktoré sú písané pekným a čitateľným rukopisom. Kázne sú z obdobia rokov 1937 – 1980. Kulpínsky cirkevný zbor túto vzácnu rukopisnú pozostalosť skenoval a napálil na dva CD.

 

Spomienka na Karola Chalupku

 

Spomienka na Karola Chalupku

 

Spomienka na Karola Chalupku

 

Karol Chalupka sa narodil 1. mája roku 1911 v Kulpíne z rodičov Michala, obuvníka a Juliany rodenej Chlipcovej. Základnú školu vychodil v Kulpíne a gymnázium navštevoval v Petrovci, kde i maturoval 1929. Teológiu študoval v Bratislave. Za kňaza bol vysvätený 2.mája 1934 v rodnom Kulpíne a vysvätil ho biskup Samuel Starke.

Najprv sa stal osobným kaplánom seniora Gustava Klobušického v Kulpíne, potom bol štyri roky petrovským zborovým kaplánom a roku 1938 prešiel za farára do Bajše, kde pôsobil desať rokov, potom kratšie bol v Báčskej Palanke a v roku 1951 prešiel do Kovačice, kde pôsobil do svojej smrti roku 1980. V roku 1956 bol zvolený za krajového seniora pre Južný Banát a tiež bol aj zástupcom biskupa. Bol tiež seniorom maďarského seniorátu.

Karol Chalupka bol činný i na politickom poli. Počas pôsobenia v Bajši bol národným poslancom prvého Národného zhromaždenia Vojvodiny za okres Báčska Palanka.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus