Domovská

Mamy Petrovčanky

Skupina založená na facebooku pomenovaná Mamy Petrovčanky úspešne pôsobí vyše päť rokov a má viac ako 1600 členov. Vznikla z iniciatívy jej administrátoriek Hany Pavlovovej a Ireny Lomenovej. Mladé mamy, dve sestry, chceli tak pomôcť sebe a iným. Poradiť si navzájom, informovať jedna druhú, ponúknuť pomoc, službu... V tejto skupine sa zrodila aj idea organizovať Mamin bazár, ktorý sa už stal tradičným. „Máme za sebou divný a náročný rok. Pokúsme sa však nepamätať si ho po chorobe, ale napríklad po tom, že sme dostali viac času, ktorý sme mohli tráviť so svojou rodinou, a že sme sa naučili viac si vážiť krásu toho, čo máme, maličkosti a každodennosť. A napriek všetkému, podarilo sa nám spolu zase urobiť veľa!" – napísala v skupine Hana, ktorá spresnila, že zorganizovali tri Mama bazáre, z toho dva sa uskutočnili on-line, pomohli niekoľkým rodinám, mamám, deťom, malými aj väčšími zbierkami, všeličo si navzájom vymenili, darovali, predali, kúpili, alebo dostali, pomáhali si navzájom radami a užitočnými informáciami a na konci roka nazbierali až 50 vianočných darčekov, ktoré v Centre pre sociálnu prácu rozdelili deťom z materiálne znevýhodnených rodín.

 

Irena Lomenová a Hana Pavlovová (foto Martin Pucovský)

 

Irena Lomenová a Hana Pavlovová (foto Martin Pucovský)

 

Deti mali z dostátych balíčkov veľkú radosť a z druhej strany deti, ktoré chystali a s rodičmi prinášali balíčky do Centra pre sociálnu prácu, sa učili štedrosti.

Aj iné akcie humanitárneho tipu, alebo akcie tipu bazára, sú viacnásobne užitočné. V domácnosti si možno urobiť väčší poriadok, radosť urobiť osobám, ktoré si výhodne kúpia nejaký predmet, ešte väčšia radosť môže byť, ak sa nejaká vec dostane zdarma a nadovšetko: kúpou zánovných vecí chránime si planétu. Keby sme stále kupovali iba nové veci a staré zahadzovali, odpad na planéte by sa veľkou rýchlosťou hromadil.

 

Mamy Petrovčanky

 

Vedené touto ideou Mamy Petrovčanky, ktorým nie sú cudzie ekonomika a ekológia, sa rozhodli aj prostredníctvom sociálnych sietí organizovať predaj a darcovstvo. Keďže si pred Vianocami zvykneme robiť poriadky aj v skriniach, určili si práve tento termín a keďže v tomto období, – viac než inokedy,– chceme konať aj dobré skutky, rozhodli sa robiť aj zbierku vianočných balíčkov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus