Domovská

IN MEMORIAM – Mária Lakatošová Šagová

V sobotu 16. októbra 2021 zomrela rozhlasová speváčka ľudových piesni Mária Lakatošová Šagová zo Starej Pazovy. Staropazovčania si patrične uctili túto svoju významnú spoluobčianku, jednu z najstarších rozhlasových speváčok, ktorá celý svoj život vystupovala na rôznych programoch a zachovávala slovenskú pieseň a staropazovský špecifický nápev od zabudnutia. Anna Simonovićová, staropazovská novinárka, sa v mene Staropazovčanov chcela rozlúčiť s touto významnou speváčkou aj v našom (!) týždenníku Hlas ľudu. Text poslala redakcii novín, no článok jej bol zamietnutý so zvôvodnením, že také príspevky viac v Hlase ľudu nebudú zverejňovať. Aby sa predsa vedelo a nezabudlo text Anny Simonovićovej zverejňujeme v úpnosti.

 

IN MEMORIAM – Mária Lakatošová Šagová

 

Mária Lakatošová Šagová sa narodila 5. júla 1931 v Starej Pazove. Pieseň bola jej životom. Spievať začala od malých nôh na zabíjačkách, priadkach, či svadbách. V základnej škole sa spevu venovala ešte viacej. Jej učiteľmi spevu boli starší a najviac ujo a mama. V rodine rada spievali aj dedo, jej tri sestry, brat, ale verejne nikdy nevystupovali. Spev bol v ich rodine tradíciou. Spievať začínala za sprievodu Jána Medveďa-Médu, s ním nacvičovala ako základoškoláčka a pomáhali jej aj učitelia Ján Takáč a Michal Litavský. Ako šestnásťročná spievala na Slovenských národných slávnostiach. Keď RNS začal s prácou, hneď aj ona začala spievať v rozhlase. Bola prvou pazovskou speváčkou, ktorá spievala v Novosadskom rozhlase. Vtedy sa spievalo priamo, naživo a nebolo jej ťažko cestovať aj v ranných hodinách.

 

IN MEMORIAM – Mária Lakatošová Šagová

 

Spievala nielen za sprievodu harmonikárov, ale aj s orchestrom pod vedením Nándora Virága, neskôr pod vedením Jaroslava Vojtechovského. Z pazovských harmonikárov po Medveďovi spolupracovala s Martinom Gašparom-Mátom, Zlatkom Materákom, Jánom Filipom a najviac s Michalom Ďarmotským. Práve s ním nahrala najviac pesničiek v rozhlase tak v novosadskom, ako aj v pazovskom. Týmto spôsobom rozhlasové fonotéky obohatila pazovskými piesňami, ktoré sú v jej znení vskutku raritou. Okrem toho, že svoju spevácku kariéru začala v Novosadskom rozhlase, vystupovala aj na početných zábavách, večierkoch, oslavách v Starej Pazove a iných osadách. V roku 1984 sa zúčastnila festivalu V pivnickom poli a zaspievala aj na folklórnom festivale na Ochride a Podpolianskych slávností na Detve, ako aj na iných podujatiach.

 

IN MEMORIAM – Mária Lakatošová Šagová

 

Mária Lakatošová-Šagová bola veľmi skromná žena. Aj keď mala dojímavý hlas a často si aj posledné roky rada zaspievala v rodinnom kruhu, predsa už dlhšiu dobu nevystupovala. Naposledy to bolo vo filme Anka z Brehov v roku 1996. Aj keď ju neskoršie často volali na koncerty hovorievala, že je už trochu stará a radšej nech spievajú tie mladšie. A tie mladšie práve často siahnu po jej nahrávkach, aby si vypočuli a naučili sa spievať pazovskú pieseň.

Posledná rozlúčka bola 20. októbra na staropazovskom cintoríne.

Česť jej pamiatke!

(Anna Simonovićová)

 

kp

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus