Domovská

IN MEMORIAM – Rastislav Varga

Včera predpoludním na cintoríne v Novom Sade do hrobky uložili urnu s popolom Rastislava Vargu, sólistu baletu Srbského národného divadla na dôchodku. Jeho dlhší boj so zákernou chorobou sa skončil 20. decembra 2021. Kolektív Srbského národného divadla z Nového Sadu komemoračnú schôdzu usporiadal 27. decembra a po spopolnení sa so zosnulým rozlúčila aj najbližšia rodina. Rastislav Varga sa narodil 29. septembra 1955 v Báčskom Petrovci v známej Vargovej rodine. Otec Pavel Varga, úspešný divadelník a novinár a matka Želmíra (rod. Pavlovová z Kysáča), hlásateľka a prekladateľka, naša najstaršia divadelná a filmová herečka, svojim trom deťom od narodenia vštepovali lásku k umeniu. Začiatkom šesťdesiatych rokov, keď sa päťčlenná rodina Vargová presťahovala do Nového Sadu, dvojičky Svetluša a Rastislav tam začínali chodiť do základnej školy a paralelne navštevovali aj hodiny baletu. Pre ich staršiu sestru Vlastu už bolo príliš neskoro začínať s baletom. Dvojičky si čoskoro balet obľúbili a Rastislav si ho zvolil aj za životné povolanie. Aby sa to mohlo stať, všetkému museli predchádzať náročné prípravy. Lebo, k takémuto povolaniu sa môže dopracovať veľmi ohraničený počet osôb a preto je selekcia veľmi ostrá.

 

Záber z predstavenia Bydlisko (foto archív SVD)

 

Záber z predstavenia Bydlisko (foto archív SVD)

 

Záber z predstavenia Bydlisko (foto archív SVD)

 

Rastislav Varga ukončil v Novom Sade základnú školu a hudobnú strednú školu. Zároveň navštevoval Divadelnú školu – odbor balet, s ktorým maturoval v roku 1973. V sezóne 1974/75 získal štipendium na desať mesiacov prípravy baletného tanečníka na Leningradskej baletnej škole. Členom Baletného súboru SNP bol od 1. júna 1973, sólistom sa stal v roku 1979 a prvým sólistom, primabaleťákom v roku 1983. Už na absolventskom koncerte ukázal svoj potenciál baletného tanečníka. S kniežacou postavou a zjavom, kultivovanými maniermi, technicky dobre pripravený, partnersky spoľahlivý... stáva sa nositeľom hlavných úloh baletného repertoáru. Sólovú rolu dostal ešte ako študent v balete Vila lutaka v roku 1972 a už v roku 1975 sa dostal k hlavnej úlohe v balete Petar Pan. Predurčený pre lyrické postavy hral princa Siegfrieda (Labutie jazero) v dvoch verziách, s dvoma choreografmi, no potvrdil sa aj v iných žánroch. Viac TU: https://www.snp.org.rs/?p=25901&lang=lat

Rastislav Varga vystupoval po celej SFRJ i v zahraničí (Taliansko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko...).

 

 

Zo SNP odišiel 10. októbra 2009. O dva roky neskôr si zastal aj na petrovskú scénu, keď v roku 2011 hral v Slovenskom vojvodinskom divadle v predstavení Bydlisko režiséra Miroslava Benku.

S manželkou Jelenou, dlhoročnou členkou Zboru Opery SNP má jednu dcéru.

Česť jeho pamiatke!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus