Domovská

Ján Amos Komenský – 430 rokov od narodenia

Základná škola v Kulpíne nesie meno významného slovenského pedagóga a spisovateľa Jana Amosa Komenského narodeného 28. marca a tento dátum je zvolený za Deň školy v Kulpíne . Komenský bol presvedčený o dobrote ľudstva a tiež o možnosti vychovávania povahy. Podľa neho sa každé dieťa dá vychovať v dobrotu a každý človek sa dokáže zmeniť v dobrého. Podstata človeka je podľa Komenského konať dobro. Jan Amos Komenský je významná osobnosť nielen v oblasti pedagogiky a výchovy, ale aj v oblasti filozofie. Bol filozof, pedagóg, spisovateľ, teológ... Považuje sa za českého filozofa, no je považovaný aj za významnú osobnosť slovenskej a maďarskej kultúry. Narodil sa 28. marca 1592 v dedinke Nivnice v Čechách.

 

Ján Amos Komenský – 430 rokov od narodenia

 

Ján Amos Komenský – 430 rokov od narodenia

 

Ján Amos Komenský – 430 rokov od narodenia

 

Ján Amos Komenský – 430 rokov od narodenia

 

V Srbsku je Ján Amos Komenský uznávaný, tak na fakultách, ako aj na pedagogických a učiteľských školách sa jeho práci venúva patričná pozornosť. V Novom Sade jesto Námestie Komenského a kulpínska základná škola nesie meno tohto velikána. Spolok filatelistov z Petrovca pred dvomi rokmi pri príležitosti 350-ročnice Komenského úmrtia vydal príležitostnú pečiatku a poštovú obálku. Najznámejšie diela Jána Amosa Komrenského sú preložené aj do srbčiny, napríklad Velika didaktika, Svet u slikama a Materinska škola.

Pred dvomi rokmi Oddelenie pedagogiky Filozofickej fakulty Novosadskej univerzity (FF UNS), v spolupráci s Pedagogickým spolkom Vojvodiny, si pripomenuli 350 rokov od smrti Jána Amosa Komenského. Vo Výstavnej aule Filozofickej fakulty v Novom Sade nainštalovali výstavu pod názvom Na počesť Jána Amosa Komenského – 350 rokov od smrti velikána pedagogiky. Dr. Zoroslav Spevák, profesor na Oddelení pedagogiky FF UNS, sa komeniológiou zaoberá celú pracovnú dobu, obhájil doktorskú dizertáciu o Komenskom a napísal viacero monografií, veľký počet odborných a vedeckých štúdií a jeho najvýznamnejším dielom z pedagogiky je obsiahla knihu napísaná srbčine Jan Amos Komenski – pedagog i utopista. Sprístupnená je aj v elektronickej podobe TU: http://www.ff.uns.ac.rs/sr/najave/2020/09/elektornska-izlozba-u-cast-jana-amosa-komenskog-350-godina-od-smrti-velikana-pedagogije.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Ján Amos Komenský – 430 rokov od narodeniaZuzana 2022-03-28 07:20
Česi píšu krstné meno Jan bez dĺžňa.
Nemala by sa aj škola tak volať?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus