Domovská

Pečenie kysnutých koláčov v Riečke

Ak si myslíte, že pri kysnutých koláčoch už všetko vymysleli naše babky, mýlite sa. V Riečke pri Banskej Bystrici ženy každoročne potvrdzujú tézu, že fantázii a zručnosti sa v tomto smere medze nekladú. Predstaviteľky Spolku kulpínskych žien sa už 16.-krát zúčastnili na súťaži v pečení kysnutých koláčov v tejto malebnej obci. V piatok 11. novembra 2022 do Riečky odcestovala trojčlenná delegácia z Kulpína: dlhoročná spolkárka a vedúca tímu Mária Skalická a členky Anna Čániová a Nataša Zimanová. Skupina malá, ale vyberaná. Upiekli až osem druhov kysnutých dobrôt – no aj tak nezvíťazili. Avšak, domov odišli veľmi spokojné, lebo popri práci sa aj kamarátili a zabávali a získali nové priateľstvá, a to je predsa dôležitejšie od samotnej súťaže.

 

Pečenie kysnutých koláčov v Riečke

 

Pečenie kysnutých koláčov v Riečke

 

Pečenie kysnutých koláčov v Riečke

 

Pečenie kysnutých koláčov v Riečke

 

Najmladšia členka tímu Nataša Zimanová sa s oduševnením zmieňuje o návšteve Riečky, partnerskej obce, s ktorou má Kulpín družbu od roku 2006. Podľa jej slov pekne ich privítali – veď sú tam už všetci dobrí známi a kamaráti, s ktorými sa Kulpínčania stretávajú najčastejšie niekoľkokrát ročne – a potom ich ubytovali do domácností. V nasledujúce ráno, teda v sobotu, si šli obzrieť Banskú Bystricu a Španiu dolinu. Popoludní o 14. hodine začali s prípravami a čoskoro bolo aj cesto vykysnuté. Nachystali slané a sladké koláče: rožky, kornutíky, mini pizze, tyčinky, makové a orechové žerbo kocky, lekvárové buchtičky a šúšťovníky. Dobre sa im darilo a o 17. hodine už bol nachystaný aj slávnostný stôl. Keď rozhodcovia ochutnali lakoty každého tímu, nasledovalo vyhodnotenie. Cenu zaslúžene získala skupina z Riečky. Potom nasledovala zábava pri dobrej hudbe a večera.

Jedinečný zážitok. S krásnymi dojmami sa nasledujúce ráno vydávali na cestu domov, – hovorí Nataša Zimanová.

Spolok kulpínskych žien sa už roky pravidelne zúčastňuje na tomto podujatí. Riečania rovnako tak pravidelne navštevujú Kulpín a aby aj oni dokázali svoje kuchárske zručnosti, v posledných rokoch varili počas Predslávnosťových dní v Kulpíne bryndzové halušky. Zdarma si ich vychutnávali nielen Kulpínčania, ale aj cezpoľní hostia.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus