Domovská

Dve vianočné tajomstvá

Dve veršované vianočné tajomstvá, dve rozprávky, dve umelkyne, dve knihy, dve krajiny, dva jazyky...O sile lásky, odhodlaní, ale aj o tom, že najkrajším vianočným darom pre deti zostáva láska ich rodiny. „Knižka je na svete, je krásna a my sa z nej veľmi tešíme. Za podporu jej zrodu vďačíme naším partnerom - predovšetkým hlavnému partnerovi knižky a to Fondu na podporu kultúry národnostných menšín KULT MINOR, rovnako aj Nadácii a Galérii Babka Kovačica," uviedli to zastupiteľky Verejnej knižnice Mikuláša Kováča z Banskej Bystrice po krste knihy Dve vianočné tajomstvá autorky Zuzany Kubašákovej z Banskej Bystrice a ilustrátorky Vieroslavy Svetlíkovej z Kovačice. Ďalším partnerom knižky je Mesto Banská Bystrica. Už počas tvorby knihy, dielo prekročilo hranice Slovenska a zahájilo spoluprácu Verejnej knižnice Mikuláša Kováča z Banskej Bystrice s Galériou a Nadáciou Babka Kovačica. Knižka vyšla súbežne v slovenskom a srbskom jazyku, aby potešila slovenské a srbské deti, lebo robiť radosť nepozná hraníc. Venovaná je všetkým (aj dospelým) deťom, ktoré už darovali druhému hrejivé objatie.

 

Foto: Tomáš Golha a Matej Polgar

 

Foto: Tomáš Golha a Matej Polgar

 

Foto: Tomáš Golha a Matej Polgar

 

„...V Kovačici chodia do školy šikovné a zvedavé deti. A tie deti možno práve teraz čítajú rozprávku. A možno, celkom iste, sa môže stať, že čítajú presne túto istú rozprávkovú knižku. Náhoda? Ani nie. Od začiatku som tušila, že knižka by mohla potešiť slovenské aj srbské deti. Krásne obrázky v knižke pre vás namaľovala Vierka Svetlik z Kovačice, ktorá verí na zázraky a rozprávky rovnako ako vy a ja. Prezradím vám, že rozprávky z tejto knižky sa narodili v čase Vianoc. Husto snežilo a vločky, krehké krásky, poletovali sem a tam a každá akoby niesla na chrbátiku svoj vlastný zimný príbeh. Dva z nich som od vločiek zachytila a rozhodla sa ich pre vás zapísať. Ak by som tak neurobila, rozplynuli by sa ako sneh v teplej dlani a boli by z nich len neviditeľné kvapky vo vetre. Tie dva príbehy držíte teraz v rukách a čakajú, aby ste odhalili ich vianočné tajomstvá. Prajem vám príjemné zimné čítanie," napísala v predslove knihy Zuzana Kubašáková. Potom sa už začína dej prvého tajomstva o poštovej schránke. Do poštovej schránky pod pouličnou lampou omylom spadne snehová vločka. V schránke je aj jeden veľmi zvláštny list, vďaka ktorému zažije vločka nevšedné dobrodružstvo.

 

Dve vianočné tajomstvá

 

Druhý vianočný príbeh autorka Zuzana Kubašáková pomenovala Lásky dar a tajomný sprievodca. Je to veršovaný príbeh o dievčatku, ktoré neoslavovalo Vianoce. Až raz...

V zázračnom čase, keď Mikuláš svetom letel
a plnil každú čižmu sladkosťou na parapete,
nevšimol si dievčatko, ktoré si čižmu nevyčistilo,
ono jediné na svete totiž na zázraky neverilo.

Sánkovačku malo rado, aj zimné prázdniny, to áno,
len sviatky vianočné boli preň ako zatvorený džbánok.
Dievčatko o nich nesnívalo, ani sa na ne nepripravovalo.
Pýtate sa: Ako je to možné? Prečo sa jej to len stalo?"...

 

Dve vianočné tajomstvá

 

Dve vianočné tajomstvá

 

Zuzana Kubašáková v závere knihy prezrádza, že ona príbehy písala v Banskej Bystrici a Vierka ilustrácie tvorila v Kovačici. Delilo ich presne 550 kilometrov, no rozumeli si, akoby sedeli v jednej izbe.

Prezentáciu knihy Dve vianočné tajomstvá usporiadali v mikulášsky predvečer 5. decembra 2022 a prebiehala v Cikkerovej sieni v Banskej Bystrici. Tam bola nainštalovaná aj výstava obrazov Vieroslavy Svetlíkovej, ktoré sú zároveň aj knižnými ilustráciami v knihe.

Knihu pokrstili rozprávkovým snehom a želaniami detí. Do srbčiny ju preložil Pavel Matúch a vydala ju Verejná knižnica Mikuláša Kováča z Banskej Bystrice. Knihy v srbskom jazyku boli darované Nadáciou a Galériou Babka Kovačica školským knižniciam základných škôl na Kosove. Knihy v slovenskom jazyku boli darované Verejnou knižnicou Mikuláša Kováča žiakom prvého stupňa základných škôl v Banskej Bystrici a knižniciam na Slovensku.

Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus