Domovská

Úpadok Vojvodiny uznala aj štátna štatistika

Úpadok Vojvodiny uznala aj štátna štatistika
 
Štatistika povedala svoje: katastrofálne následky centralizácie! Vojvodina sa nachádza na dne rebríčka podľa výšky priemerných zárobkov v regióne. Aj keď oficiálni predstavitelia Vojvodiny tvrdia, že je vojvodinské hospodárstvo v rozvoji a Vojvodina veľké stavenisko, štatistické ukazovatele sú neúprosné. Vonkoncom sa nezhodujú s vyhláseniami politikov, ktorí svoje stanoviská „argumentujú“ takmer každodenným prestrihávaním stuhy po vojvodinských prostrediach.
 
foto
 
Kým z Banoviny tvrdia, že aj napriek reálne čoraz chudobnejšej pokrajinskej pokladnici, investície do vojvodinského hospodárstva a infraštruktúry v roku 2011 nebudú ohrozené, údaje ktoré na sklonku minulého roka zverejnil Republikový štatistický ústav naznačujú, že sa z Vojvodiny ako najvyspelejšieho regiónu, za posledných niekoľko rokov stala nerozvinutá provincia. Výsledky výpočtu hrubého domáceho výrobku svedčia totiž, že je vojvodinský brutto výrobok nižší od PRIEMERU v Srbsku až o 5 percent.
 
Z mimovládnej organizácie Vojvodinský klub tiež pripomínajú, že sa v bývalej SFRJ Vojvodina vyspelosťou svojho ekonomického rozvoja takmer vyrovnala so Slovinskom a nachádzala sa pred Chorvátskom a zároveň upozorňujú, že v súčasnosti naša pokrajina do tej miery upadla, že sa spustila pod červenú čiaru a zaraďujú ju medzi nedostatočne vyvinuté regióny, - čo je však zakázaná tabu téma.
 
Toto je časť textu zverejneného na portáli Autonomija.info Nezávislého spolku novinárov Vojvodiny autorky Svetlany Ratkov.

Komentárov  

0 #9 reemusha 2011-02-25 10:26
Pán Stupavsky,vy chcete z vašim návrhom sa navrhnút možno za toho poslanca do Vojvodinského Zhromaždenia ? Najprv sa naučit slovenčiny.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #8 ... 2011-02-12 04:29
ne bih da smetam, ali da li se piše odvojeno.
pozdrav.
Nahlásiť administrátorovi
-3 #7 RE: Úpadok Vojvodiny uznala aj štátna štatistikaNokikika 2011-02-11 15:53
Razumete Vi gospodine Andrej veoma dobro sta je napisano. Samo nam kazite zasto menjate temu diskusije. Da li zato sto je ne vidite (sto je malo verovatno), ili zato sto ne zelite da se o njoj razmislja i pise. Ako ne zelite temu, napisite zasto. Da necete mozda da zamerate ljudima sto pisu srpskim jezikom.Da Vas podsetim, da ko ne voli srpski jezik, taj sigurno ne voli ni slovacki jezik. Dali je moguce da ljude cenite po tome, koji i kako govore ili pisu neki od jezika. Ako je tako slabi su Vam kriterijumi procenjivanja ljudi.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #6 re: re:Guest 2011-02-11 14:03
a ešte jedna chyba v jedinej vete: slovenská menšina sa píše malým písmenom, ide o prídavné meno... :P
Nahlásiť administrátorovi
+2 #5 re:Guest 2011-02-11 13:59
Citovanie andrej:
Gratulujem autorovi textu na "prekrásnej" slovenčine. Ak takto píšu predstavitelia Slovenskej menšiny u nás, ja budem hlasovať za SRS, ich aspoň rozumiem.


Dobrý postreh, Andrej, ale keď už tak chceš, tak by si aj Ty mohol blahželať alebo gratulovať k niečomu... V slovenčine sa totiž sedí na niečom... :-)
Nahlásiť administrátorovi
+2 #4 andrej 2011-02-11 11:35
Gratulujem autorovi textu na "prekrásnej" slovenčine. Ak takto píšu predstavitelia Slovenskej menšiny u nás, ja budem hlasovať za SRS, ich aspoň rozumiem.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #3 NavrhNokikika 2011-02-10 03:59
P r e t o:
Slováci žijúci v Vojvodine, otázka je, ako organizovať:
Návrh:
Kom.-05/2801: f – grupa Slovenska strana

AKO NA VOL`BY
ZASADNUTIA -ROZHODNUTIE – VYHLASENIA
Zasadnutim nak predsedava tem kto ho organizuje, a rozhodnutia nak donaša prostou večšinou pritomnih
1. Slovaci ak hcu mať bar jedneho poslanca v repúblickom parlamete, načim nak čim vjacej, daju hlas lem jednej lisťine.
2. Tak voľeni poslanec (alebo aj dvaja), by misiel v parlamente predstavuvať voľu „koordinačneho telesa slovakov (KTS)“.
3. KTS načim stvoriť na zasadnui, na ktoré by sa povolali slováci z osád gde žiju, a ktory sa ne nahadzaju v druhih strankah, aj po3 Slovakov SS, aj SVS.
4. KTS načim nak ma do 15 členov (aby ľakšie robilo). Voľiť ih „prostou večšinou pritomnih.
5. Na zasadnuti načim rozhodnuť, za každeho člana KTS ktorie miesta (regioni) predstavuje. Oni sa maju najviac angažovať v voľebnej kampanji, na svojej teritoriji.
6. KTS rozhodnutia maju donašať prostou večšinou všetkih členov overenyh v zapisniku.
7. Zasadnutia KTS robiť po potrebi (najmenjej raz do mesjaca), aj svoju voľu prenašať poslancovi.
8. KTS načim nak ma lem sekretara, aj zamenika, ktory lem sprovadzaju voľu KTS.
9. Na lisťine za poslanca načim nak sa bar 3 kandidati, aj sa ne može nahadzať čľen KTS.
10. Zasadnutia nak rozhodne či ono viberie kandidatov za poslancov, alebo to naha KTS nak urobi za 30 dni.
11. Na isti spvosob robiť na pokrajinskej urovni, a na lokalu, nak sa každy stara o sebe.
12. Tieto rozhodnutia (nak sa vie kto, koho, aj ako... predstavuje, - alebo aj ľepšie), načim doniesť na zasadnuti, nak ih vibraný členovia KTS potpišu, aj obznamiť Slovakom v Srbiji, nak Slovaci vedja za koho môžu hlasovať.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 Na doplnenienovinarka 2011-02-08 10:39
NA DOPLNENIE: Podľa údajov Republikového ústav pre štatistiku Srbska, priemerný brutto osobný dôchodok v našej krajine je 47190 dinárov. V nie tak dávnej minulosti vojvodinský priemer prevyšoval štátny, teraz je žiaľ nižší a činí 46156. Od vojvodinského priemeru je vyšší aj priemerný zárobok v centrálnom Srbsku (47576) a najvyššie platy sú v Belehrade, kde je ich priemer až 58445 dinárov. Na Novom Belehrade je tento priemer neuveriteľných 73689 din.

Z Vojvodinčanov najviac zarábajú obyvatelia Juhobáčskeho obvodu. Keď ide o najbohatšie vojvodinské obce štatistika je takáto: Vršac (56348), Beočin (53305), Nový Sad (53250), Pančevo (50864), Apatin (50778)...

Naše slovenské prostredia značne zaostávajú za takýmto priemerom: v obci Stará Pazova 36563 din, v obci Kovačica 34665 a v obci BáčskyPetrovec, ktorá je na samom chvoste vojvodinských priemerných osobných dôchodkov iba 31513 dinárov.
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 novinarka 2011-02-07 06:31
:s Celý článok na:
www.autonomija.info/.../
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus