Domovská

Slováci a Srbi - história a súčasnosť

Slováci a Srbi - história a súčasnosť
 
V dňoch 9. a 10. mája 2014 v Novom Sade v budove vojvodinskej vlády a parlamentu bude prebiehať veľká medzinárodná konferencia "Slováci a Srbi - história a súčasnosť". Konferencia bude pracovať v paneloch a na nej sa zúčastnia zástupcovia Rady Európy, OBSE, EU a predstavitelia Slovákov z okolitých krajín. Tematicky by mala zachytiť čo najviac stránok stáročného spolužitia a spolupráce Slovákov a Srbov. Na záver by mala byť prijatá deklarácia, ktorá by mala zhrnúť súčasný stav a nastoliť niečo, čo by mohlo smerovať k tomu čo je potrebné urobiť aby Slováci v Srbsku aj naďalej zostali "zelenou vetvou slovenského národa v zahraničí". Na konferencii sa zúčastní aj slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a záštitu nad konferenciou prevzali predsedovia vlád Slovenska a Srbska.
 
Na príprave konferencie pracuje skupina zložená z predstaviteľov NRSNM a MSS a na stretnutiach sa zúčastňuje aj predseda ÚSŽZ Igor Furdík a veľvyslanec SR v Belehrade Ján Varšo. Prvé spoločné zasadnutie prípravného výboru sa konalo 12. marca 2014 v priestoroch NRSNM a včera 2. apríla bolo druhé stretnutie.
 
Na Slovensku v Trnave sa dve podobné medzinárodné konferencie už skôr zorganizovali. V minulom roku v októbri na konferencii „Srbsko-slovenské vzťahy - z histórie, súčasnosti a budúcnosti“ sa zúčastnili vysokí funkcionári a akademici zo Slovenska, ako aj historici zo Srbska a predstavitelia Srbov na Slovensku. Konferenciu zorganizoval Spolok Srbov na Slovensku v spolupráci s Fakultou zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity v Trnave.
 
Konferencia sa zaoberala srbsko-slovenskými väzbami s cieľom poukázať na historické korene spoločného života a priateľstva, ilustrovať súčasné vzájomné vzťahy a projektovať blízku budúcnosť života Srbov a Slovákov v Slovenskej republike.
 
„Korene spoločného života a priateľstva Srbov a Slovákov sú hlboké a trvalé. Srbi a Slováci v čase Rakúsko-uhorského cárstva boli národmi bez politického práva na vlasť. Slováci boli vystavený silnej maďarizácii a miznutiu, pokiaľ ich Srbi, ktorí tu žili bránili, spájali a pomáhali v rozvoji panslavistického hnutia. Dnes Slováci bránia Srbov od albanizácie na Kosove a Metohiji, a zasa spolu bojujú za demokratické práva malých štátov a národov vo veľkej Európe.“ – vyzdvihol vo svojej práci akademik Ján Jankovič, slavista, ktorý napísal preložil desiatky kníh srbských spisovateľov a politických esejistov do slovenského jazyka. Uvádza http://spoloksrbov.sk/dva-narody-jedno-srdce
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #10 Do pozornosti MaticaMiroslav 2014-05-10 22:50
Do pozornosti Matica Slovenska v Srbsku dostavala kazdy rok po 500 000 dinarov z APV sekretariatu. Teraz je tento fond predmetom vysetrovania a zneuzivanja fondu Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslava Petrovića i Izvršnog veća dr Bojana Pajtica.

Dufam ze nie je v tom Matica namocena lebo by nam to vrhlo zle svetlo na CESTNOST Matice.

Kako se navodi, u Tužilaštvu ocenjuju da li postoji sumnja da je počinjeno krivično delo.Tužilaštvu za organizovani kriminal prijavljeno je rasipničko poslovanje Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslava Petrovića i Izvršnog veća dr Bojana Pajtića , navedeno je u saopštenju.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #9 RE: Slováci a Srbi - história a súčasnosťgabikaa 2014-05-10 17:46
Citovanie Jano:
Neviem kam tento nas SVET v Srbsku speje, ked sa aj FARARI sa pridali k pani Makanovej.

FARARI BY SA MALI BAVIT DUCHOVNYMI VECAMI a NIE POLITIKOV.

Ci pani Makanova aj cirkvam davala peniaze na projekty? Cert by to vedel asi lepsie.

Vieme ze Kysacky farar verejne podporil DS na volbach a aj pani Makanovej listinu.

Pan Boh nas ochranuj.


Povedz mi s kým sa kamarátiš, ja ti poviem kto si.“ Tak znie jedno slovenské príslovie uchovávajúce hĺbku medziľudských vzťahov.
Nahlásiť administrátorovi
0 #8 Pajtic ani nedal priestorMarek 2014-05-10 17:36
Pajtic ani nedal priestor pani Makanovej. Vsetko len pre seba hovoril na uvode.
Farar Vrbovsky odkedy sa zacal bavit politikou za DS?
Matica stratila silu a zacala paktovat a politicarcit s predsednickou Annou Tomanovou Makanovou DS.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #7 duchovny s MakanovouJano 2014-05-10 14:21
Neviem kam tento nas SVET v Srbsku speje, ked sa aj FARARI sa pridali k pani Makanovej.

FARARI BY SA MALI BAVIT DUCHOVNYMI VECAMI a NIE POLITIKOV.

Ci pani Makanova aj cirkvam davala peniaze na projekty? Cert by to vedel asi lepsie.

Vieme ze Kysacky farar verejne podporil DS na volbach a aj pani Makanovej listinu.

Pan Boh nas ochranuj.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #6 nebola diskusiaucastnik konferencie 2014-05-10 11:22
Cela konferencia vyzerala umelo a vopred instruovane. Hovorilo sa ze bude diskusia a nakoniec nebola ZIADNA DISKUSIA.. Profesori dostali honorare a rychlo sa rozbezali.
Cital sa memorandum o zaveroch skorej ako sa konferencia zakoncila. Cize pripravene vsetko vopred.
Slovenski novinari sa pytali ci je tak vsetko super ako sa tu hovori a nakoniec zistili holu pravdu ze jedno sa hovori a REALITA je INA.
Nahlásiť administrátorovi
0 #5 darmo nam konferencijaJanošičan 2014-05-08 12:06
Ak mame gotovit to ze sa pozeramo do minulosti neviem ako prejdeme na tychto priestorach.
Vidte madarov su vo vlade maju 5 državnih sekretarov, direktorov firmov, budu dostavat fondy z Europe a my Slováci ani jedneho riadneho nemame, ktorí bi nas predstavoval a bojoval za Slovakov. Vela Slovakov je z povolonania, dalej na funkciach kvoli benefitom a malokoho zaujimaju problemy obycajnych ludi. Takze profesori dostanu honorare budeme sa tapkat ako sme super zili v Srbsku a co nas CAKA to vie len pan BOH.
Nahlásiť administrátorovi
0 #4 RE: Slováci a Srbi - história a súčasnosťgabikaa 2014-05-06 17:23
Citovanie Mráz:
Príde vraj aj premiér Vučić a povie to čo dávno hovoril,ale ho predstavitelia NRSNM nejak "nepočuli" alebo "nechceli počuť". Teraz im to zráta aj s úrokmi. Mráz príde v máji...


Mrazivé noci v tomto období nie sú ničím výnimočným. Aj ľudové pranostiky hovoria o príchode "ľadových mužov" Pankráca, Serváca a Bonifáca (12. - 14. 5.):
Nahlásiť administrátorovi
-1 #3 darmoPlachtinsky 2014-05-06 13:44
Konferencia aj tak v podstate nič nezmení. Samozrejme, že dlhodobá predsedníčka NRSNM bude z toho chcieť "rižovať", ale aj pokrokoví aj socialisti dobre vedia o koho tu ide. Bohužiaľ ona dlhodobo urobila zlé meno Slovákom v Srbsku, tým, že robila stranícku politiku a ten jej Pajtič aj tak skončí kariéru. Aj ministra Dačića som osobne informoval o politickom profile predsedníčky a jej viacnásobnom zneužití NRSNM. Slovač si čoskoro bude môcť vybrať v slobodných voľbách nové vedenie NRSNM.
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 Kampaň Anny Makanovej a DSJanošíčan 2014-04-04 06:32
Ide o kampaň predsedníčky Anny Tomanovej Makanovej a DS, lebo idu voľby do NRSNM. Kedže Slovaci a spolužitie spravili okruhle stoly s problemamy Slovenskej menšiny. Anna Makanova ide ukazať ako všetko je SUPER. Ak padne APV tak pani Makanova skonči na všetkych funkciach a zostane jej len narodnostna rada Slovakov, tých môže zneužívať ďalej.
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 vitajte pán premiérMráz 2014-04-04 05:51
Príde vraj aj premiér Vučić a povie to čo dávno hovoril,ale ho predstavitelia NRSNM nejak "nepočuli" alebo "nechceli počuť". Teraz im to zráta aj s úrokmi. Mráz príde v máji...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus