Domovská

Cez Nadlak je... 2014

Interpreti ľudoviek zo Srbska sa v nedeľu z rumunského Nadlaku vrátili spokojní, na festival Cez Nadlak je... odcestovalo 11 našich spevákov a priniesli domov až 8 cien. Z najmladších spevákov na III. pozícii sa umiestnil Milan Jokovič z Kysáča, v strednej kategórii víťazkou sa stala Anna Berédiová zo Selenče a druhé miesto obsadila Nina Francistyová z Kysáča a v kategórii nad 18. rokov druhé a tretie miesto si vyspievali Petrovčanky Jarmila Kolárová a Andrea Lačoková. Dve Špeciálne ceny odbornej poroty odišli do Pivnice: Vlaste Cachulovej a Sare Valentíkovej. Cenu Dotyk ľudskosti získala Katarína Lenhartová – Petríková z Kovačice.

 

Cez Nadlak je... 2014

 

Koncom septembra speváci z Dolnej zeme, ktorým ľudová pieseň prirástla k srdcu smerujú do rumunského Nadlaku z náručou slovenských dolnozemských ľudových piesní. Presnejšie, v dňoch 26. – 28. septembra sa uskutočnila XVI. edícia prehliadky sólistov slovenskej ľudovej piesne Cez Nadlak je... 2014 v organizácii Aradskej oblasti DZSČR. Finančne ju podporili Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Mestské zastupiteľstvo v Nadlaku.

Na tohtoročnej prehliadke zazneli spevy úhrne 24 spevákov z Maďarska, Chorvátska, Srbska a z Rumunska rozdelených do troch vekových kategórií. V prvej kategórii zazneli hlásky nádejných spevákov vo veku od 6 do 12 rokov, v druhej kategórii sme mali možnosť vypočuť si spevákov 13 až 18- ročných a v tretej kategórii súťažili speváci nad osemnásť rokov.

 

Cez Nadlak je... 2014

 

Spevákov hodnotila odborná porota v zložení predseda Ján Šutinský z Maďarska, Juraj Ferik a Anna Medveďová zo Srbska, Mária Peneac a Kristína Jucan z Rumunska. Podľa hodnotenia speváckych schopností, spávnej dikciie čistoty intonácie, hlasovej techniky a zosúladenosti speváka s orchestrom, ako aj správneho podania odkazu piesne, porota udelila po tri ceny v jednotlivých kategóriach.

 

Cez Nadlak je... 2014

 

Z najmladších spevákov ocenenia získali: Andrea Fábriová z Nadlaku I.miesto, Bernadetka Frnková z Gemelčičky (Rumunsko) II. miesto a Milan Jokovič z Kysáča III. miesto. V strednej kategórii výťazkou sa stala Anna Berédiová zo Selenče, ktorá vystupovala ako predstaviteľka Gymnázia Jána Kollára so žiackym domovom z Báčskeho Petrovca, druhe miesto obsadila Nina Francistyová z Kysáča a tretia bola Janka Sekáčová z Gemelčičky. V kategórii dospelých porota mala ťažšiu prácu, lebo bolo viacej kvalitných spevákov. Výťazkou festivalu v kategórii nad 18. rokov sa stala Adriana Fúriková z Čerpotoku (Rumunsko), ktorá zároveň získala aj cenu orchestra, druho umiestnena je Jarmila Kolárová z Báčskeho Petrovca, kde sa dostala aj tretia cena Andrei Lačokovej predstaviteľky Gymnázia Jána Kollára so žiackym domovom.

Špeciálne ceny odbornej poroty boli udelené Melisande Szingorovej z Maďarska, Vlaste Cachulovej a Sare Valentíkovej z Pivnice.

 

Cez Nadlak je... 2014

 

Ceny Dotyku ľudskosti pre najmladšieho súťažiaceho dostal Damian Sekáč z Gemelčičky z Rumunska a pre súťažiaceho vo vekovej kategorii nad 18 rokov Kataríne Lenhartovej – Petríkovej z Kovačice. Tradične sa udeľujú aj ďalšie ceny: cenu odbornej inšpektorky Vieroslavy Tímárovej udelili Bernadetke Frnkovej z Gemelčičky, cenu poslanca DZSČR získala Daniela Kešjarová z Békešskej Čaby (Maďarsko), cenu časopisu Naše snahy dostala Darinka Siládiová z Osijeka v Chorvátsku a cenu mesta Nadlak dostala Jasmina Polačeková z Nadlaku.

 

Cez Nadlak je... 2014

 

Príjemnému ovzdušiu prehliadke svojími milozvučnými hlasmi prispeli aj moderátorky Bianka Unc z Nadlaku a po desiatích rokoch znovu aj Anna Chrťanová – Leskovac. Prednesy spevákov dostali na kvalite aj ďakujúc vynikajúcemu ľudovému orchestru, ktorým od založenia festivalu diriguje Jozef Vladimír Zifčák mladší.

 

Cez Nadlak je... 2014

 

Sprievodnou manifestácou festivalu bola aj prezentácia prvej zbierky znotovaných piesní z pätnástej, jubilejnej prehliadky sólistov slovenskej ľudovej piesne Cez Nadlak je... 2013, ktorú zostavil a financoval jej vydanie Jozef Vladimír Zifčák mladší. Odbornú pomoc pri zapisovaní textov piesní poskytla Dagmar Mária Anoca, ilustrátorkou zbierky bola Miroslava Karkušová. Maľba na obale zbierky je obraz Jarmily Kolárovej z Petrovca, ktorá originál aj venovala na prezentácii autorovi zbierky. Je žiadúce, aby zbierky tohoto druhu boli zverejňované zo všetkých festivalov slovenských ľudových piesní nielen v Nadlaku, lebo je to jediný a správny spôsob zachovania našich skôstov, slovenské ľudové piesne.

Prehliadka Cez Nadlak je... 2014 doznela efektnou zvučkou, ktorá označuje koniec hudobných hodov, ale u milovníkov slovenskej ľudovej piesne ďalej znie a ubezpečuje nás, že sme na správnej ceste v zachovávaní do vienka nám danných dolnozemských slovenských ľudových piesní.

 

Cez Nadlak je... 2014 si možno pozrieť TU:

 

 

Anna Medveďová

Foto: Stefan Szikora

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus