Domovská

V chráme umenia a pod ochranou múz

Oslava šiesteho výročia Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS), ktoré si pripomínal práve dnes, bola koncipovaná ako prechádzka bohatou tvorbou spisovateľky Viery Benkovej a bola to i svojrázna spúšť, ktorou vyprevadili Bibliografiu Viery Benkovej do našej kultúrnej verejnosti.

Aj keď dielo našej poprednej spisovateľky ani zďaleka nemožno považovať za uzatvorené, keďže stále tvorí, Boženka Bažíková zhrnula jej tvorbu z obdobia rokov 1959 -2013. Dôvod na radosť dnes mala aj riaditeľka ÚKVS Milina Sklabinská, ktorej tiež možno ďakovať, že sa v tomto chráme dolnozemských Slovákov stretá všetkých 9 múz.

 

V chráme umenia a pod ochranou múz

 

O Bibliografii Viery Benkovej viac TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/7683-bibliografia-viery-benkovej

 

V chráme umenia a pod ochranou múz

 

Program moderovali Karmena Zorňanová, Milan Klinko a Miluška Anušiaková-Majerová

 

Program moderovali Karmena Zorňanová, Milan Klinko a Miluška Anušiaková-Majerová

 

„Spisovateľka Viera Benková sa neustále prispôsobuje a priam čelí súčasnej dobe, výborne si rozumie so súčasnými výdobytkami techniky a nájdeme ju aj na Wikipédii," napísala autorka scenára Svetluša Hlaváčová, ktorá aj takouto cestou zaželala našej poetke aby ju tvorivá sila neopúšťala.

 

V chráme umenia a pod ochranou múz

 

Sólistka Opery Srbského národného divadla v Novom Sade Jaroslava Benková-Vlčeková za sprievodu Maje Grujićová predvádzala sólové piesne z tvorby národného umelca Mikuláša Šnajdera Trnavského.

 

V chráme umenia a pod ochranou múz

 

Čaro pri zhromažďovaní údajov do bibliografie je vo výskume, keď niečo hľadáte a to možno ani nenájdete a nájdete niečo čo ste vôbec nehľadali –povedala v rozhovore s Karmenou Zorňanovou autorka Bibliografie Viery Benkovej Boženka Bažíková.

 

V chráme umenia a pod ochranou múz

 

Autorské výtlačky odovzdávala riaditeľka ÚKVS Milina Sklabinská. Viera Benková pri tejto príležitosti poznamenala, že nemá obavu zo zaniknutia knihy, keďže vždy bude existovať „vybraná spoločnosť", ktorá knihu bude stále potrebovať a vyhľadávať.

 

V chráme umenia a pod ochranou múz

 

„Šesť rokov z aspektu dejín nejakého národa zdá sa byť iba nejakým okamihom, ale my tuná v Ústave pre kultúru máme dojem, že každý jeden rok je pre menšinovú kultúru mimoriadne vzácny a dôležitý. Nesmieme ani jeden zmeškať," zdôraznila Milina Sklabinská a dodala, že sa od začiatku snažili pestovať kultúru pamätania, spomínať si na osobnosti a udalosti, oživovať ich, afirmovať, sprístupňovať širšej verejnosti. Podľa jej slov, ak nepoznáme minulosť, ťažko sa zorientujeme v prítomnosti a ťažko nám bude plánovať tie budúce programy a plány. „Počas týchto šiestich rokov sme sa naozaj snažili vytvárať podmienky pre tých, ktorí dostali do vienka rôzne talenty a dary od múz, aby sme vytvorili čo lepšie podmienky, aby sa tie nadané osoby mohli uplatniť a prejaviť. Neustále tiež analyzujeme náš kultúrny systém a vyhľadávame možnosti, ako aby fungoval lepšie. Samozrejme to by sme nemohli bez podpory našich ustanovizní a inštitúcií a za ich podporu sme im nesmierne vďační." Podčiarkla Milina Sklabinská.

 

V chráme umenia a pod ochranou múz

 

Špeciálnou hostkou na programe bola Ema Stupavská, ktorá sa viac rokov úspešne zaoberá džez baletom a je aj držiteľkou viacero medzinárodných zlatých medailí.

 

V chráme umenia a pod ochranou múz

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

Komentárov  

+5 #15 RE: V chráme umenia a pod ochranou múzVladimir Čeman 2015-01-25 20:02
Ozaj dala nechcela účinkovať v takom zložení. Pred voľbami Paul a Matica slovenská útočili na ATM a po voľbách ATM pre zachovanie svojej funkcie v Demokratickej strane a moci v Rade všetko zabudla a sa spojila s nimi. ATM sprivatizovala Maticu slovensku pod svoju kontrolu.
Preto VDV chce ostať neutrálna aby sa do budúcna ako redaktorka nepošpinila príliš politicky ikeď chranila v minulosti ATM.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #14 RE: V chráme umenia a pod ochranou múzKlix 2015-01-25 19:45
Ozaj šéfredaktorka Hlas ľudu V.D. Valtnerová podala demisiu?
Nahlásiť administrátorovi
+15 #13 RE: V chráme umenia a pod ochranou múzdolnozemska groteska 2015-01-22 22:54
Citovanie Jarmila:
Nesúhlasím s komentármi, predsedníčka Anna Tomanová mala byť na večierku a prihovoriť sa kultúrnemu publiku, veď ona je náš vrcholový predstaviteľ Slovákov. Koľko ona len dobrého pre nás spravila a teraz ste ju ani nezavolali.
Taktiež mal byť pozvaný aj predseda výboru pre kultúru Ján Slávik a prihovoriť sa a aj pani Bohušová ona je teraz poverená riadiť kultúru. Dali ste im podporu pani Sklabinski a teraz ich nechcete akceptovať.

Na taketo podjatia by niekedy mohli odist aj z hladu po kulture, alebo aj z ucty voči človeku - Benkova si to určite zaslužila, a nie iba s pozvankou. A predsa sa tomu nedivim... :/
Nahlásiť administrátorovi
+13 #12 RE: V chráme umenia a pod ochranou múzJanko 2015-01-22 14:47
Pardon, napevno viem že všetci spomenutí boli pozvaní na večierok v ústave, ale neprišiel nik. Oni radšej chodia na večierky iného typu. Ich bibliografie nebavia.
Nahlásiť administrátorovi
+10 #11 V chráme umenia...pozorovateľ 2015-01-22 10:34
Vo videu môžete si všimnuť krém Vojvodinskej elity na 2m 28s ako Miroslav Vasin, Ana Makanová, Pavel Bohuš, Pavel Marčok, Jasna Podkonjak (sponzor Makanovej darovala jej 300 000din) a Miroslav Krišan povzbudzuju skaču a tlieskajú celebrite kliknite tu: www.youtube.com/.../

Povráva sa že Sklabinski nedala jej spievať Bohušovej na kľuči v Selenči a odvtedy je konflikt. Preto Bohušová sa snaží za pomoci Makanovej zvrhnúť Sklabinskú.
Nahlásiť administrátorovi
-14 #10 V chráme umenia...Jarmila 2015-01-22 10:28
Nesúhlasím s komentármi, predsedníčka Anna Tomanová mala byť na večierku a prihovoriť sa kultúrnemu publiku, veď ona je náš vrcholový predstaviteľ Slovákov. Koľko ona len dobrého pre nás spravila a teraz ste ju ani nezavolali.
Taktiež mal byť pozvaný aj predseda výboru pre kultúru Ján Slávik a prihovoriť sa a aj pani Bohušová ona je teraz poverená riadiť kultúru. Dali ste im podporu pani Sklabinski a teraz ich nechcete akceptovať.
Nahlásiť administrátorovi
+14 #9 RE: V chráme umenia a pod ochranou múzCelebrita 2015-01-22 00:53
Keď sa tu už spomína celebrita a koncert v Padinej, tu je link www.youtube.com/.../ na ktorom sa milej verejnosti dáva jasne na vedomie, že ho financovala pokrajina, ako darček Padincom….Vau, určite sa týmto vyriešili všetke brige v Padinej…Príbeh s celebritou je o Cisárových nových šatách…Hajde už nech jej niekto povie ako sa veci naozaj majú a to že je v rade poverená kultúrou je neslýchanou urážkou a degradovaním…Nech vidíme, čo bude prvá akcia v kultúre pod vedením našej pop hviezdy…Možno jej koncert alebo nové CD alebo klipy?
Nahlásiť administrátorovi
+11 #8 RE: V chráme umenia a pod ochranou múzMichal Vrška 2015-01-21 22:52
Tešia ma tieto fotografie. Nie je na nich ani Makanová, ani jej najnovšia hudobná celebrita Jarmilka Jarka Bohušova. Ozaj, vie niketo prečo Makanova tak veľmi preferuje Bohušovu v poslednom čase? Veď na "predkoncert" do Padiny na dvoch slúžobných autach viedla pokrajinký politický krém a povráva sa, že na jej návrh mení správne rady v Ústave pre kultúru a v Hlase ľudu. Šepká sa, že je Bohušova naša najlepšia expertka na kádrovanie v kultúre. Teda, čím si zalúžila také pokorné správane, ináč divokej ATM. Potešila by ma táto informácia.
Nahlásiť administrátorovi
-3 #7 RE: V chráme umenia a pod ochranou múzno čo 2015-01-21 22:31
Tie "zarmútené tváre" milé dámy a páni znamenajú len to, že ľudia pozorne sledujú veľmi trefný program. V ten večer sa konala prezentácie bibliografie a nie zábavný sillvestrovcký cup sem-cup tam program. Kd nám Jarka bohušova vytasila mirkofón, to by bola paráda....
Bola som tam, žiadne podobné blbotinky,Milinka a jej dievatá si profesionálne robia robotu.
Ak vo všetkom vidíte len politiku, tak si v budúcom zložení NRSNM ani Vás neprajeme. Veľmi by som tam, keď nie skôr tak aspoň o štyri roky, chela vidieť niekoho odborného.
Nahlásiť administrátorovi
+9 #6 Dištanc inteligencieRácio 2015-01-21 20:26
Kvalitná slovenská inteligencia sa od takéhoto zloženia výborov a odborov a takýchto spôsobov rady dobrovolne ohradzuje, potvrdzuje to aj demisia šéfredaktorky Hlasu ľudu. Viacerí aktívni dejatelia na tomto poli nezáviste jeden od druhého pochopili, že sa v mene vlastnej integrity, musia dištancovať od praktík ATM a jej užšieho kruhu. Juraj Červenák ako zástupca predsedníčky NR je "vrcholom" ľadovca.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #5 Zarmutené tváreIgor 2015-01-21 20:15
Dobre sa zahľaďte na poslednú fotku samé zarmútené tváre. Čo sa deje v kultúrnom chráme?
Nahlásiť administrátorovi
+6 #4 Ruka ruku mijeJán Marčok 2015-01-21 20:03
Ruka ruku mije a všetci ATM kryjú!
Nahlásiť administrátorovi
+8 #3 Dištanc od ATMViera 2015-01-21 20:01
Sklabinski si dala dištanc od ATM a aj šefredaktorka HL VDV to pochopila veľmi rýchlo že doteraz bola iba nástrojom ATM. Každý kto raz spozná ATM zistí, že jej spôsoby a praktiky môžu vadiť každej normálnemu-morálnemu osobe.
Veď kto by sa chcel ukazovať s ATM keď sa obklopila tými najlepšími Červenákom, Paulom, Bohuškov, Slávikom, Marčokom, Zlochom, Litavským, LSV a spol. Všetci oni sú veľkí experti na kultúru!
Za Valentíka je známe, že iskrí medzi ním a Sklabinskov lebo aj ona robila veci na svoju ruku v prospech ATM a nezvolávala správnu radu.
Nahlásiť administrátorovi
+11 #2 gratuláciakultúrny ústav 2015-01-19 17:58
Najprv gratulácia k narodeninám ÚKVS. Nemôžem si však niečo vysvetliť. Totiž, na fotografiách nevidno vedenie NRSNM, ktorá volí manažment ústavu, ani predsedníčku NRSNM Annu Tomanovú-Makanovú, ale ani predsedu Správnej rady Vladimíra Valentíka, ani členov Správnej a Dozornej rady ústavu - Dr. Samuela Čelovského, Miroslava Benku, Jána Makana, Jarmilu Ćendićovú, Martina Zlocha, Annu Chrťanovú-Leskovac a plejádu bývalých a súčasných členov NRSNM. Niečo sa tu deje, alebo obrazne povedané - varí, alebo žeby im zakrútili finančné kohútiky a tak už nemajú viac záujem?
No, ale čas už ukáže....
Nahlásiť administrátorovi
+16 #1 V chráme umenia...Viera Benková 2015-01-19 01:08
V nedeľu v Ústave pre kultúru pripomenuli sme si šieste výročie tohto nášho stánku kultúry, aj touto cestou sa chcem poďakovať jeho riaditeľke že predsa do svoijho rpofilu vložila aj náročnú duchovnú disciplínu - tvorbu, čoho je dôkazom aj vydanie Bibliografie v Benkovej Boženky Bažíkovej...je to mravčia práca ktorej sa dostalo uznania a preto sa aj kulpin.netu a Ústavu chem poďakovať za priestor a pozornosť ktorí venovali tejto tvorbe a, pravda, interpretom a účastníkom večierka ktorí túto tvorbu ako bibliografické plastické znázornenie prezentovali, patrí i im veľká vďaka ...som hrdá na mladých ľudí a ich prístup k umeniu.
Viera Benková
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus