Domovská

15 rokov nádejí

Dnes je 5. október, deň kedy si v Srbsku pripomíname výročie zvrhnutia režimu Slobodana Miloševića a tiež aj výročie tzv. Jogurtovej revolúcie. Uplynulo 15 rokov od veľkých demokratických protestov v Belehrade, v ktorých bol zvrhnutý diktátorsky režim Slobodana Miloševića. Ešte jedno trojdnie: 4. - 6. október je zapísané do dejín našej krajiny a zvlášť Vojvodiny. Ubehlo 27 rokov od Jogurtovej revolúcie. Nový Sad si na to všetko dnes s trpkosťou spomína. Niečo ako Catalonia. Vojvodinské sídelné mesto od rána zabezpečujú početní policajti. Prečo? Protestná prechádzka s blenom nemilých deväťdesiatych a pachom pokazeného jogurtu sa začne o 16,00 h.

DOS v roku 2000 určil ultimátum Slododanovi Miloševićovi aby do 5. októbra, do 15. hodiny uznal volebnú porážku. Keďže sa tak nestalo, začali sa najmasovejšie demonštrácie proti jeho diktatúre, na ktorých sa zúčastnilo najmenej 600 000 občanov. Tieto protesty nasledujúceho dňa – 6. októbra roku 2000 Miloševića prinútili uznať vlastnú prehru.

Všetkému tomu predchádzali udalosti z roku 1988, kedy demonštranti z Kosova a Metóchie húfne prichádzali do Nového Sadu a žiadali demisiu pokrajinského vedenia s heslom „Oj Srbijo iz tri dela, uskoro ćeš biti cela". Pokrajinské vedenie, pod silným nátlakom, toho 6. októbra 1988 bolo prinútené odstúpiť z moci a zrušená bola autonómia Vojvodiny, ktorú pokrajina dovtedy mala zaručenú Ústavou.

A potom sa to už začalo: nasledoval rok 1989 a po ňom nemilé... a tak nám roky plynuli... s pachuťou beznádeje, predsa ale s vrúcnou nádejou v lepšie. Prešlo tak prvé, druhé a pomaly aj tretie desaťročie...

Kto vydržal, bude spasený. A či je to skutočne vôbec možné v tejto krajine na Balkáne, ktorá sa hraničí sama so sebou. Kde každá svetová kríza získava štátne občianstvo, a trvá, pretrváva... Kde nezamestnaní najviac pracujú. Kde na najúrodnejšej pôde ľudia hladujú.

Dnešný deň, ktorý mal byť červeným zapísaný medzi sviatky demokracie, mnohí občania Srbska, po časovom odstupe, pociťujú už iba ako premrhanú príležitosť.

Vojvodinská strana a Vojvodinský klub, ktorý sa zasadzujú za osobitnú Republiku Vojvodinu, nadnes avizovali protestné zhromaždenie, ktoré pomenovali Prechádzka za Vojvodinu.

Pozvanie na protest pomenovali: Môžu Katalánci – môžu aj Vojvodinčania. Na tento spôsob chcú pripomenúť piaty október z roku 2000, ako aj 27 rokov od takzvanej jogurtovej revolúcie, v ktorej, po masových protestoch vo Vojvodine, bolo zvrhnuté tzv. autonomášske vedenie.

„Zasadzujeme sa za vynášanie novej ústavy Srbska, za práva Vojvodiny mať zákonodarnú, výkonnú a súdnu moc, právo nakladať vlastným majetkom, príjmami a prírodnými zdrojmi, za silné vojvodinské inštitúcie, vojvodinskú ústavu a zriadenie Vojvodiny ako republiky vo federálnom štáte Srbska. „- uvádza sa vo výzve na protestnú prechádzku, ktorá sa začne o 16.h a vyštartuje z Námestia slobody v Novom Sade.

Pred budovou vlády Vojvodiny protestujúci upozornia na neudržateľnú politicko-ekonomickú situáciu vo Vojvodine.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 ChudobaDurovka 2015-10-06 08:11
15 rokov Makanovej a poltronizmu. Prima 235.000 din mesacne jej je super a nam zostala chudoba.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus