Domovská

Hložanci v jeseni života

V Hložanoch v nedeľný podvečer 22. novembra, keď posledné hnedožlté listy na konároch stromov prikryli prvé vločky snehu, v Dome kultúry prebiehal tradičný program Slnečná jeseň života. Na jednom mieste sa stretli tí, na ktorých svet zostáva, aby prejavili úctu tým, ktorí dávajú múdre rady a smernice do života. Program, ktorý okrem iného poukazuje na novú šancu, padajúce lístie - znak toho, že čoskoro ho nahradí nový život sa vyznačoval aj tentoraz pestrým obsahom.

 

Hložanci v jeseni života

 

V plnej sieni na javisku kultúrneho domu sa žiaci základnej školy Jozefa Marčoka Dragutina predstavili svojim starým rodičom a ostatným seniorom. Publiku, ako to býva zvykom, sa predstavili aj najmladší, čiže hložiansky škôlkari. Hodinový program ponúkol pásma básní a ľudových tancov, prítomní sa mohli započúvať do detských ale aj krásnych melódií slovenských ľudových piesní.

 

Hložanci v jeseni života

 

Nevystali ani divadelné scénky a žarty, ani výstižné slohové práce o starých rodičoch, o jeseni, o živote všeobecne, ktorými žiaci svojím starším spoluobčanom popriali aby mozaika ich každodenného života bola plná slnečného svitu, zdravia a radosti ešte dlhé roky. Návštevníci programu nešetrili dlane a všetkých účastníkov odmenili dlhotrvajúcim potleskom. Bola to odplata prítomných za krásne strávený podvečer.

 

Hložanci v jeseni života

 

Hložanci v jeseni života

 

Tento osobitný program venovaný seniorom v Hložanoch pripravili základoškoláci spolu s triednymi učiteľmi a profesormi ako aj škôlkari a ich vychovávateľky. Slnečnou jeseňou života svojich spoluobčanov viedla Daniela Kukučková a úvodom sa prihovorila riaditeľka školy Katarína Zimová, ktorá popriala prítomným ešte mnoho spoločných stretnutí a ešte mnoho slnečných jesení aj uprostred každodenných starostí a radostí života. Svojou prítomnosťou program poctili aj predseda Rady MS Hložany Ján Bohuš s manželkou Jarmilou, predsedníčkou Školskej rady.

 

Hložanci v jeseni života

 

Na margo tohto, iba stručne, že tomuto medzigeneračnému stretnutiu predchádzalo aj rovnomenné stretnutie družného typu hložianskych penzistov s kultúrno-umeleckým pásmom. Usporiadali ho druhý raz po sebe 8. novembra. Nieslo sa v znamení najtypickejšieho symbolu jesene – jablka, ktoré dostal každý prítomný penzista. O dobrú náladu sa postaral aj hložiansky divadelník O. Stupavský.

 

Jasminka Činčuráková-Galambošová

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus