Domovská

Princ Charles s manželkou navštívili Vojvodinu

Britský princ Charles a vojvodkyňa z Cornwallu v druhý deň svojej návštevy Srbska, dnes pobudli vo Vojvodine. Navštívili Nový Sad, Sriemske Karlovce a Kovilj. Na novosadskom námestí pri katolíckom chráme, za prítomnosti novosadského primátora Miloša Vučevića, princeznej Jelisavety Karađorđevićovej a britského vojenského atašé odhalili pamätnú tabuľu britským humanitárnym pracovníčkam. Ide o tri ženy, ktoré húževnato pracovali pri rekonštrukcii domova pre deti v Sriemskej Kamenici a bez úhrady sa starali o siroty. Po kultúrnom programe v centre mesta princ z Walesu s manželkou navštívili Galériu Matice srbskej po čom britský nástupca trónu obišiel kláštor v Kovilji, kým jeho manželka Camilla sa v Sriemskych Karlovciach zoznámila s multietnickou vojvodinskou tradíciou. Osobitne si všimla aj nádherný slovenský, selenčský ľudový kroj. Jej kráľovská výsosť vojvodkyňa z Cornwallu dokonca aj ruku podala selenčskej mladuche Jane Horvátovej.

 

Foto: Color Press Group

 

Foto: Color Press Group

 

Vzácnej hostke z Veľkej Británie Color Press Group pripravil gastronomický program "Food is Great" v Múzeu včelárstva v Sriemskych Karlovciach. V rámci neho prichystali výstavu s koštovkou špecialít lokálnych kuchárok - čitateliek magazínu „Pošalji recept" a iných kulinárskych vydaní Color Press Group. V salašovom prostredí Múzea včelárstva nainštalovali aj výstava ručných prác vojvodinských domácich a prezentovali rituál obliekania mladuchy do ľudových krojov rozličných národnostných spoločenstiev žijúcich vo Vojvodine. S mladuchami v šokskom a slovenskom kroji sa vojvodkyňa z Cornwallu aj vyfotografovala.

 

Členka HKUPD-a "Matoš" Plavna Nađa Andrić, Jej kráľovská výsosť Camilla a Jana Horvatová (Foto: Color Press Group)

 

Členka HKUPD-a "Matoš" Plavna Nađa Andrić, Jej kráľovská výsosť Camilla a Jana Horvatová (Foto: Color Press Group)

 

Na novosadskom centrálnom námestí kráľovský pár srdečne pozdravili početní Novosadčania. S nejedným z nich si vzácni hostia srdečne a jednoducho podali ruku. Osobná ochranka a bezpečnostné opatrenia akoby ani neboli potrebné. Predsa, štát a mesto Nový Sad sa o ňu postarali. Kolóna zo 25 automobilov sa previezla aj mestom.

 

Princ Charles s manželkou navštívili Vojvodinu

 

Princ Charles s manželkou navštívili Vojvodinu

 

V popoludňajších hodinách sa hostia z UK vrátili do Belehradu, kde na záver návštevy, na ich počesť pripravili slávnostnú večeru.

Princ Charles je priaznivcom environmentálneho prístupu riešenia súčasných problémov sveta a podporuje také myšlienky, ako je väčšie využívanie biopotravín, podpora ekologického hospodárenia, podpora udržateľného rozvoja vidieka, ochrana a rekonštrukcia historických budov a ich funkčne prispôsobenie podmienkam 21. storočia pri udržaní pôvodného historického vzhľadu. Patrí medzi kritikov modernej architektúry. Charitatívna organizácia Prince Foundation poskytuje každoročne milióny libier na pomoc chudobným, chorým, mladým, deťom, dôchodcom...

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-2 #2 RE: Princ Charles s manželkou navštívili Vojvodinunezávažný 2016-03-18 13:25
.. hm, ak je " th" z jeho "Gotha" - vskutku "d" / aj Luther bol najprv - "Luder" ?!/, tak potom aj tu jesto takých.... ?
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Aj u rodiny Karađorđević..Peter 2016-03-18 13:06 Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus