Domovská

Letná škola Ľudovíta Štúra 2. ročník

V dňoch od 6. do 12. júla pobudlo 35 zástupcov Padiny v zahraničí aj v krajine svojich predkov. DFS Padinčanček, požiarníci, ženy, insitní maliari dostojne prezentovali Padinu a Kovačicu. V rámci Letnej školy Ľudovíta Štúra 2. ročník, sme dňa 7.7.2016 navštívili Hlboké kolísku spisovnej slovenčiny, miesta kde sa v roku 1843 uákonila spisovná slovenčina. Navštívili sme spolu so sprievodkyňou p. Vilmou Tomášovou pamätnú izbu, evanjelickú faru a kostol, mohylu a starý hrob Jozefa Miloslava Hurbana. Po exkurzií bolo pripravené menšie občerstvenie v kultúrnom dome. Z návštevy účastníci odchádzali nadšení a obohatení o ďalšie poznatky z histórie slovenského jazyka. Po exkurzii sa podľa plánu cestovalo do Třinca, kde nás čalali Slováci žijúci v tomto meste ktoré je známe, že tu sídlia Trinecké železiarne, jeden z najvačších závodov Českej republiky.

 

Letná škola Ľudovíta Štúra 2. ročník

 

Letná škola Ľudovíta Štúra 2. ročník

 

Letná škola Ľudovíta Štúra 2. ročník

 

Letná škola Ľudovíta Štúra 2. ročník

 

Letná škola Ľudovíta Štúra 2. ročník

 

Program bol pripravený, ako pre malých aj veľkých. Na druhý deń sa navštívil záchranné integrované centrum hasičov, deti sa zúčastnili školy tanca a dospelí mali exkurziu v závode Trinecké železiarne. Oceľ z tohto závodu sa vyváža do celého sveta, je základom veľkých svetových stavieb.

V poobedňajších hodinách sa konalo slávnostné otvorenie výstavy insitných maliarov Pavla Povolného Juhása, Jána Žolnaja a Jozefa Havjara v Galérii múzea Trineckých železiarni, ktorá potrvá do 30.7.2016. Otvorenie výstavy sa realizovalo pod záštitou Tomáša Tomeczeka, starostu dediny Řeka. Na otvorení výstavy zaspievali a zatancovali DFS Padinčanček.

Na Hrčave - trojrozmedzí troch krajín - Česka-Slovenska a Poľska nás čakalo pekné privítanie starostu dediny Petra Staňa a ako čerešnička na torte Vlastička Mudríková - majsterka sveta v hre na heligónke. DFS Padinčanček sa predstavil spevom a tancom... bolo pripravené občerstvenie, v príjemnom rozhovore sme sa presunuli do Dolnej Lomnej na Vozatajské závody. Súťaženie koní podobné, ako máme v Crepaji. DFS Padinčanček v rámci programu vystúpil a prezentoval padinskú kultúru.

Bohoslužba v Komornej Lhotke, exkurzia po okolí, ďalšia časť programu. Ktorá nás čakala v nedeľu. Starosta Miloslav Hampl nám pripravil exkurziu po dedine, bol výborným hostiteľom. Okrem toho, že je starostom dediny, je aj predsedom Mikroregiónu Stonávka, ktorá má podpísanú zmluvu o spolupráci s Opštinou Kovačica.

Dedina Guty návšteva požiarníckeho zboru, ktorý nám predviedol záchranný výjazd hasičov pri autonehode. V poobedňajších hodinách sme sa presunuli do Třinca.

Druhý ročník letnej školy Ĺudovíta Štúra sa končil na festivale národnostných menšín v Třinci. Vďaka starostovi obce Hrčava Petrovi Staňovi sme vystúpili na festivale a spoločne zaspievali..na kráľovej holi... rozlúčili sa s priateľmi a vycestovali domov.

 

Letná škola Ľudovíta Štúra 2. ročník

 

Letná škola Ľudovíta Štúra 2. ročník

 

Letná škola Ľudovíta Štúra 2. ročník

 

Letná škola Ľudovíta Štúra 2. ročník

 

Letná škola Ľudovíta Štúra 2. ročník

 

Letná škola Ľudovíta Štúra mala za cieľ nezabudnúť, odkiaľ pochádzame, komu možeme byť vďační v rámci dejín za našu spisovnú slovenčinu a nadviazať spoluprácu so Slovákmi v zahraničí.

Naše poďakovanie patrí Slovenkému veĺvyslanectvu, Ministerstvu zahraničných vecí v Bratislave, Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí nám pomohli pri prevoze obrazov insitných maliarov na Slovensko.

Opštine Kovačica, TOOK Kovačica, Tomanovka za propagačné materiály.

Dedinám Hlboké, Řeka, Komorní Lhotka, fare v Komorní Lhotke,Hrčava na Slovensku a Českej republike,vedeniu Trineckých železiarní za ich pohostinnosť. Všetkým rodinám zo Slovenského klubu v Třinci, ktorí sa počas našej návštevy o nás veľmi pekne postarali. Naším ženám, ktoré pripravili herovke.

Letná škola Ľudovíta Štúra bola súčasťou naplnenia zmluvy medzi Opštinou Kovačica, Mikroregiónom Stonávka a AERD Padina, v ktorej sa píše:

Strany majú záujem na vytvorení takej spolupráce, ktorým cieľom by bolo oživenie a rozvoj tradícií kultúrneho, hospodárskeho a společenského života mezi Českou Republikou a Srbskom, ako mierumilovnými s slobodnými národmi,ktoré sú priateľskými členmi zjednocenej Evropy.

Čo sa nám aj splnilo.Taktiež projekt je súčasťou osláv príchodu 210.rokov Slovákov do Padiny, ktorý sa realizuje pod názvom dedičstvo naších otcov zachovaj nám Pane.

Oslavy realizujeme posledný augustový týždeń 26.-28.8.2016. Očakávame Slovákov z Čiech, Austrálie, Slovenska a iných predstaviteľov kultúrnej a spoločenského života.

Projekt realizuje AERD Padina spoločne s DVD Padina.

 

Daniela Ďurašová
AERD PADINA

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus