Domovská

Slovenská veľvyslankyňa navštívila Nový Sad

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku 1. júla 2016 džezovým koncertom speváčky Adrieny Bartošovej v koncertnej dvorane Kolarcovej základiny v Belehrade symbolicky označilo začiatok slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Potom sa už začala nanajvýš čulá aktivita slovenského veľvyslanectva , v ktorej J.E. Dagmar Repčeková prezentuje priority predsedníctva SR v Rade EÚ. Počas tohto mesiaca slovenské veľvyslanectvo v Belehrade zorganizovalo tak niekoľko významných podujatí a veľvyslankyňa absolvovala viacero návštev. Dnes pobudla v Novom Sade, kde ju prijal pokrajinský premiér Igor Mirović.

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Z bohatej činnosti zastupiteľstva SR v Srbsku treba zdôrazniť stretnutie veľvyslancov členských krajín EU v Kovačici, ktoré bolo 7. júla a na ktorom sa zúčastnil i šéf delegácie EU v Srbsku Michael Davenport, ministerka pre európsku integráciu Jadranka Joksimovićová a Tanja Miščevićová, šéfka rokovacieho tímu Srbska s EU. V nedeľu 10. júla na veľvyslanectve v Belehrade bol Deň otvorených dverí a vtedy cez jeho bránu prešlo asi 500 návštevníkov. Školstvu sa pani veľvyslankyňa venovala 13. 06. 2016, kedy spolu s riaditeľom smederevskej železiarne Petrom Kamarašom a primátorom Nového Sadu Milošom Vučevićom navštívili petrovské gymnázium a Oddelenie slovakistiky Filozofickej fakulty v Novom Sade.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

J.E. Dagmar Repčeková v Niši pobudla už v nasledujúci deň (14. júla 2016) a tam mala prednášku o prioritách predsedníctva SR v Rade EÚ a otvorenie výstavy Súčasné výtvarné umenie Slovákov v Srbsku. Novovymenovaného primátora Nišu Darka Bulatovića informovala o Dni Slovenska, ktorý v tomto meste plánujú usporiadať koncom októbra. Ústrednou udalosťou by mal byť aj prvý let na relácii Niš-Bratislava. V Niši počas Dňa Slovenska zorganizujú podnikateľské stretnutia hospodárov, ktorí v ten deň prvým letom navštívia obe mestá.

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade

 

Slovenská veľvyslankyňa včera mala prezentáciu v Národnom zhromaždení Srbska, na ktorej sa zúčastnila aj predsedníčka Zhromaždenia Maja Gojkovićová, ako aj predsedníčka a členovia Výboru pre európsku integráciu a početní poslanci a novinári.

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Dagmar Repčeková dnes navštívila Nový Sad, kde ju prijal pokrajinský premiér Igor Mirović. Okrem tém o prioritách predsedníctva SR v Rade EÚ, v rozhovore významný dôraz kládli na zveľadenie hospodárskej spolupráce. Veľvyslankyňa blahoželala novému pokrajinskému vedeniu a predseda vojvodinskej vlády navrhol, aby Slovensko pomohlo v realizácii pilotného projektu a v dvoch vojvodinských obciach zaškolilo poľnohospodárov pre vypracovanie projektov v čerpaní prostriedkov z IPARD II programu EU na vidiecky rozvoj. Hovorili aj o potrebe spoločne pracovať na projektoch v rámci Dunajskej stratégie, akými sú napr. čističky odpadových vôd, spolupráca v IP sektore , výroba zelenej energie z biomasy a ďalšom.

Veľvyslankyňa SR v Belehrade J.E. Dagmar Repčeková zopakovala, že je jednou z priorít slovenského predsedníctva pokračovanie procesu rozšírenia EU na ktorom Slovensko aj ďalej bude podporovať Srbsko.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus