Domovská

SNS, streda a štvrtok

V Petrovci, v stredu, v rámci SNS 2016, usporiadali dve vernisáže: dokumentárnu o divadelníctve a výstavu najnovšej tvorby petrovských maliarov. Vo štvrtok otvorili ďalšie dve výstavy, fotografickú Noc vo Vlkolínci a panelov pod názvom Fenomén divadla alebo divadelný fenomén. Milovníci výtvarného umenia sa však mohli zúčastniť aj na tretej vernisáži: Prebiehala v Novom Sade, v miestnostiach ÚKVS a venovaná bola akademickému maliarovi Michalovi Ďurovkovi a jeho najnovšiemu maliarskemu opusu Lesy a roviny. Vo štvrtok bola i slávnostná schôdza NRSNM (o čom TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9442-slavnostna-schodza-nrsnm) a v Slovenskom dome v Báčskej Palanke bolo Stretnutie slovenskej študujúcej mládeže (http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9445-xvi-stretnutie-slovenskej-studujucej-mladeze).

 

SNS, streda a štvrtok

 

Výstavu v Knižnici Štefana Homolu pod názvom Divadelná knižnica vojvodinských Slovákov pripravili zamestnankyne tejto inštitúcie a venovaná je výročiu 150 rokov divadla v Petrovci. Na stredajšej vernisáži sa najprv prihovorila riaditeľka Jarmila Stojimirovićová a o vojvodinskom divadle a divadelníctve text prečítal Miroslav Babiak. Prihovoril sa aj predseda Báčskopetrovskej obce Srđan Simić a výstavu otvorila predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku Katarína Melegová Melichová. Hrou na husliach vernisáž spestrila Marína Cerovská.

Výstava obrazov Petrovské pohľady VIII. je nainštalovaná je v miestnostiach Turistickej organizácie Obce Báčsky Petrovec (v bývalej Štátnej škole) v Báčskom Petrovci, vchod z Ulice Maxima Gorkého č. 17. Na slávnostnom otvorení sa najprv prihovorila predsedníčka Združenia petrovských maliarov Mária Ivičiaková a v mene Organizačného výboru SNS 2016 prítomných pozdravil predseda Báčskopetrovskej obce Srđan Simić a predsedníčka MSS Katarína Melegová-Melichová. Výtvarný kritik Vladimír Valentík sa zmienil o tejto už tradičnej výstave, na ktorej sa predstavuje doteraz rekordný počet maliarov, až 32, a to z Petrovca, Magliću, Kulpína, Hložian, Pivnice, Čerevića, Nemecka a Spojených štátov Amerických. Na vernisáži zaspievali členky speváckej skupiny pri Spolku petrovských žien a výstavu otvorila Anna Tomanová-Makanová, predsedníčka NRSNM. V Združení petrovských maliarov zároveň ponúkajú obzrieť si aj výstavu detských obrazov, ktoré vznikli na výtvarnom tábore počas Dňa Petrovca.

FOTOGRAFIE VO VYSOKOM ROZLÍŠENÍ ZO STREDAJŠÍCH PODUJATÍ PONÚKAME V NAŠEJ FOTOGALÉRII TU:
http://www.kulpin.net/galeria/category/53-3-august-streda

Vo štvrtok v Kultúrnom stredisku v Petrovci otvorili výstavu fotografií Juraja Vohnouta zo Slovenska pod názvom Noc vo Vlkolínci. Juraj Vohnout za svoju prácu získal viacero významných domácich a medzinárodných ocenení. Fotografie z cyklu Noc vo Vlkolínci vznikli počas 15 rokov, fotografované sú prevažne v noci a bez blesku. O nich hovoril predseda Klubu UNESCO Slovakia Marcel Koleštík. Prihovoril sa aj autor fotografií JurajVohnout a predseda Matice slovenskej na Slovensku Marián Tkáč. Pri tejto príležitosti bolo podpísané Memorandum o spolupráci Združenia petrovských výtvarných umelcov a Klubu UNESCO Slovakia.

Päť minút pred 18.00 h, v parku Zuzky Medveďovej pred Knižnicou Štefana Homolu, členovia Divadla VHV otvorili výstavu panelov pod názvom Fenomén divadla alebo divadelný fenomén.

FOTOGRAFIE VO VYSOKOM ROZLÍŠENÍ ZO ŠTVRTKOVÝCH PODUJATÍ PONÚKAME V NAŠEJ FOTOGALÉRII TU:
http://www.kulpin.net/galeria/category/54-4-august-stvrtok

Zo všetkých podujatí pripravujeme fotografické záznamy, ktoré postupne zverejňujeme v našej Fotogalérii:
http://www.kulpin.net/galeria

Navštívte Báčsky Petrovec, v sobotu tradične býva matičné stretnutie, jarmok umenia, gala koncert, programy,... rozvoniavajú klobásky, paprikáše... vyhráva hudba...

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus