Domovská

Prvý vavrínový víkend

O našej biede, náture, podvádzaní, politikárčení, manipulácii ľuďmi, reality... prevažne v takom duchu sa niesol prvý víkend 47. Divadelného vavrína. Boli to prevažne absurdné komédie, smiešne, veselé, o tom ako nás balamutia úrady, štát, jednotlivci. Zasmiali sme sa, veď divadlo má aj tú úlohu. „Divadlo bolo prvé sérum, ktoré človek vynašiel, aby sa bránil proti chorobe a úzkosti." (Jean Luis Barrault). Avšak, divadlo nás má viesť aj k tomu, aby sme sa nad dejom hlboko zamysleli. Ani to nevystalo. V predstaveniach bol aj ten spoločensko-politický podtext, ktorý bol snáď najvýraznejší v scénke otváracieho programu, ktorú zahrali divadelníci petrovského VHV divadla, ktorí groteskne poukazovali na naše menšinové „móresy" a na "našich vládcov" a ich spôsoby. „Sme národ divadelníkov: Ustavične jeden druhému robíme scény." (Milan Kenda). Divadlo VHV pri SKUS hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy s predstavením Maratónci bežia čestné kolo autora Dušana Kovačevića v réžii Alexandra Baka bolo urobené akoby podľa návodu Jana Grossmana: „Divadlo sa má robiť poriadne, ale nesmie sa brať veľmi vážne." Toto predstavenie je urobené skutočne poriadne a poriadne nás pobavilo, rozosmialo, ale aj prinútilo uvažovať.

 

Maratónci bežia čestné kolo

 

Maratónci bežia čestné kolo

 

Združenie občanov Kolektív kreatívnych amatérov KOKRAM zahralo dve autorské a režijné predstavenia Dragana Karlečíka O láske a Tma, v ktorých na satiricky spôsob podávajú pohľad na svet, v ktorom zvíťazili reality programy a ich hviezdy sa stali novou elitou, alebo upozorňujú na zmeny v citovej sfére človeka, na dušu, ktorá pomaly mizne a vedie sa boj proti tme.

 

O láske

 

Prvý vavrínový víkend

 

Kráľ Ubu – politické zhromaždenie ľudu, Alfreda Jarryho, divadelný happening, – autormi konceptu sú Miroslav Babiak a Ján Čáni a v ktorom vystupuje Miroslav Babiak, Divadlo VHV Petrovec zaktualizovalo jedno zo svojich dávnejších úspešných predstavení.

 

Kráľ Ubu

 

Kráľ Ubu

 

Slovenské kultúrne centrum Pavla Jozefa Šafárika z Nového Sadu s predstavením Bos taurus autora a režiséra Rastislava Zorňana, v ktorom režisér hrá aj hlavnú úlohu, je inšpirované poviedkou Martina Kukučína Ryšavá jalovica, v texte sú však aj pravdivé prípady, ktoré sa udiali v jednej našej slovenskej dedine.

 

Bos taurus

 

Jedným zo sprievodných podujatí tohtoročného Divadelného vavrína bola aj prezentácia knihy Makan zostavovateľa Martina Prebudilu. Knihu vydalo Slovenské vydavateľské centrum a o nej, okrem zostavovateľa hovoril aj riaditeľ SVC Vladimír Valentík, režisér Ján Makan, ktorému je monografia venovaná, grafický dizajnér Ďula Šanta, ktorý vypracoval originálne riešenie knihy, Živko Popović, profesor na Akadémii umení v Novom Sade, a Peter Prochácka z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

 

Makan

 

Divadelný vavrín bude pokračovať nasledujúci víkend a jeho program si možno pozrieť TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9694-47-divadelny-vavrin

 

Katarína Pucovská

Foto: autorka a Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus