Domovská

Reagovanie na text Lepší katalóg než samochvála...

Keďže je reagovanie adresované šéfredaktorke Hlasu ľudu, mohlo by sa ma to aj netýkať. Avšak... Ak reaguje univerzitný profesor a Hlas ľudu odmieta zverejniť reagovanie, to môže byť aj povážlivé. Pritom, prednedávnom v týchto našich novinách zverejnili anonymný (!) otvorený list a predtým napríklad odmietli zverejniť otvorený list ďalšiemu univerzitnému profesorovi. Podobné zamietnutie zakúsili tiež aj sociológ, kandidátka na riaditeľku, významný literárny kritik... Všetky nezverejnené články sa týkali práce NRSNM alebo novín HĽ. Zverejnený článok, ktorého autora HĽ neuvádza, a údajne je známy ich redakcii, kritizuje opozíciu v našej Národnostnej rade.

 

Foto: Martin Pucovský

 

Anonymný otvorený list zverejnený v Hlase ľudu: http://hl.rs/otvoreny-list-predsedovi-politickej-strany-slovaci-vpred/

Takáto redakčná politika novín celomenšinového významu iste nemôže byť správna. V serióznej tlači by muselo byť neprípustné zverejnenie anonymného listu takéhoto obsahu (bez ohľadu na to, či s jeho obsahom redakcia súhlasí), lebo sa takouto politikou náš týždenník vyrovnáva s bulvárnou tlačou.

Uznávam, nemožno zverejňovať všetko ponúknuté. Ale, určité pravidlá a istá vyváženosť predsa musí existovať.

Otvorený list univerzitného profesora, ktorý Hlas ľudu odmietol zverejniť: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/1393-otvoreny-list-nrsnm-a-prax

Reagovanie na nelegitímnu voľbu riaditeľa Hlas ľudu: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/1293-tragikomicka-proceduralna-ekvilibristika

Súhlasím s tým, že selekcia, ba dokonca aj rozumná cenzúra musí existovať. Netreba ani slepo sledovať každý krok našich prominentov, obzvlášť nie tých politických, a informovať o každej ich akcii, lebo oni sú tu pre nás a nie my pre nich. Som zástancom toho, že ak politik otvára nejaký pekný dom a ak môžem zverejniť iba jednu fotografiu, uprednostním fotografiu domu a nie politika. Politik v službe ľudu (a taký by mal byť každý jeden, lebo je platený zo strany daňových poplatníkov), čiže správny politik, nerobí pre seba, ale pre svoj národ a preto nebude od médií žiadať predovšetkým vlastnú propagandu.

Niektoré reagovania a otvorené listy by neboli zverejnené na tomto webe, keby boli bývali zverejnené v NAŠICH novinách. Keďže mienim, že pluralizmus vedie k pokroku, uvádzam výňatky aj z tohto listu, pritom som si však dovolila vybrať iba niektoré všeobecné časti, neuvádzajúc mená, za čo sa autorovi Reagovania ospravedlňujem.

 

Foto: Martin Pucovský

 

Prof. Dr. Zoroslav Spevák, riadny profesor na FF Univerzity v Novom Sade v článku s titulkom Konfrontačná redakčná politika a drsná cenzúra v Hlase ľudu, s podtitulkom Reagovanie na text Lepší katalóg než samochvála... obviňuje náš týždenník z osobnej zaujatosti a neobjektívnosti. V liste okrem iného píše:

„Ignorujete, ba kašlete na realitu, na reálne fakty, na aktuálny politický stav vecí, ale aj na tradične vzorné slovensko-srbské vzťahy, vytvárate zlú krv v týchto vzťahoch (práve to zazlievam aj terajšej riaditeľke petrovského gymnázia), ohrozujete tak vitálne záujmy slovenskej menšiny vo Vojvodine a Srbsku. Keby bol HĽ Vašim súkromným časopisom, tak by som s redakčnou politikou mohol síce nesúhlasiť, ale by som na ňu určite vplývať nemohol. Ale na HĽ, ako aj na RTV Vojvodinu (vysielanie v slovenskej reči) peniaze dávam aj ja, aj moja rodina, aj my všetci Slováci, nuž z toho vyplývajú aj isté naše práva. Teda aj právo nebyť ignorovaní, dezinformovaní, zavádzaní a cenzurovaní. Keď chcete tak aj urážaní. Verím, že táto skutočnosť je Vám úplne jasná...

...

Namiesto toho, aby ste kriticky hovorili o nespočetných prechmatoch a nekalých praktikách v našom (hnisajúcom) verejnom živote, zvlášť keď ide o NR SNM a tzv. Maticu slovenskú, aby ste poukazovali na nekompetentnosť povedzme aj Výboru pre kultúru a jej členov, vy si za terč zvolíte v každom zmysle úspešnú, prínosnú a INOVATÍVNU akciu, na ktorej dotyčný pán „novinár" ani nebol, ktorej nerozumel, alebo ktorej úmyselne rozumieť nechcel. HĽ sústavne nadržiava starému, spráchnivenému a skorumpovanému vedeniu NRSNM, robilo tak počas predvolebnej kampane (vieme akoto nakoniec dopadlo) a robí to tvrdohlavo a neinteligentne aj ďalej. Aj informovanie o tejto kysáčskej akcii bolo nedobromyseľné a zákerné. Na nej boli prítomní predseda vojvodinskej Vlády, jej excelencia pani veľvyslankyňa Slovenskej republiky, primátor mesta Nový Sad, mnohí tajomníci a zástupcovia tajomníkov pokrajinských sekretariátov, poslankyňa Republikového parlamentu (etnická Slovenka), viacero poslancov parlamentu AP Vojvodiny (Slovákov a Srbov)... Program sa niesol v duchu tradičného slovensko-srbského bratstva a historicky neraz potvrdeného priateľstva a vzájomnej úcty, srbskí hostia si v každom zmysle uctili slovenskú menšinu, jej kultúru a tradíciu, bolo spomenuté aj odhalenie busty veľkého priateľa Slovákov básnika a lekára Jovana Jovanovića Zmaja v Modre, ktoré sa o pár dní aj uskutočnilo a na ktorom bola prítomná najvyššia vojvodinská delegácia... Vy ste o tejto (kysáčskej) udalosti „informovali" na 31. strane??? Je to pravda? Je pravda, že ste mená vysokých hostí ani neuviedli? A ani na fotografii ich nevidno? ..."

Píše vo svojom reagovaní prof. Dr. Zoroslav Spevák, riadny profesor na FF Univerzity v Novom Sade a dodáva, že mu text bol odmietnutý bez akéhokoľvek zdôvodnenia, dokonca bez čo len zdvorilostnej odpovede na autorov mail.

 

Krása našej tradície zachytená na prvom ročníku Festivalu slovenského ľudového kroja Slovákov vo Vojvodine, ktorý prebiehal 1. októbra 2016 v Kysáči

 

Krása našej tradície zachytená na prvom ročníku Festivalu slovenského ľudového kroja Slovákov vo Vojvodine, ktorý prebiehal 1. októbra 2016 v Kysáči

 

Treba predsa povedať, že mená najvyšších hostí sú v článku uvedené, aj keď nie všetci sú na fotografiách http://hl.rs/pestrost-slovenskych-ludovych-krojov-kysaci/. Veď, uznáme všetci, pri množstve takých krásnych krojovaných účastníkov a nádherných krojoch, svedčiacich o našej bohatej tradícii (čo bolo hlavným dôvodom organizovania festivalu), opravdivým prehreškom by bolo uprednostnenie fotografie politikov. A o uvedenom článku ešte postreh, že v internetovom HĽ vydaní, prvý text o tom, čo sa deje v Kysáči bol daný krátko po otvorení prvého podujatia (čo sa v súčasnej dobe ľahko zisťuje) a neskôr, po ukončení programu, článok bol aktualizovaný a doplnený čerstvými údajmi. Teda, urobený bol podľa vzoru, ako to robia profesionálne médiá a organizátori a kritici by museli brať do úvahy aj fakt, že verejnosť prvé informácie o priebehu Festivalu slovenského ľudového kroja Slovákov vo Vojvodine získavala možno práve prostredníctvom HĽ.

 

Katarína Pucovská

Foto: Martin Pucovský

 

Komentárov  

+9 #11 každý žije tak, ako si zaslúžihruškovská 2016-11-22 21:47
Naša Slovač si zaslúži lepšie vedenie než je to aktuálne v NRSNM. Naša Slovač si zaslúži lepší týždenník. Profesor Zoroslav si zaslúži priestor na reakciu.
Nahlásiť administrátorovi
-2 #10 Logika vecí**** 2016-11-22 08:13
Citovanie Pavel Surový:
Vyštudovaný novinár pán Juraj Bartoš sa vyjadruje kriticky o festivale, na ktorom ani nebol prítomný. Ako vyštudovaný novinár by nemal čerpať informácie z druhej ruky, alebo typu „rekla kazala“. Ak chcel napísať kvalitný článok o festivale mal ho navštíviť, odsledovať všetky manifestácie, ktoré bežali od 16. do 22. hodiny.


Už dosť s týmto smiešným argumentom, ktorému, ani viac ani menej, ste venovali celú tlačovku. Podľa Vašej logiky žiadny novinár nesmie vyniesť vlastný názor k voľbák SŠA ak pri ních nebol? Alebo o teroristickom útoku v Paríži? Alebo o laureatovi nobelovej ceny, lebo ho osobne nepozná?
Je to nonsens a aj sami to viete, tak si vyhľadajte už lepší argument na diskreditáciu (sotva ho najdete) trefného novinárského posteehu/názoru. Sú ešte niekoľko udalostí a osobnosti o ktorých sa uvedení novinár zmienil kriticky. Nevidela som, že by ste ich obhajovali...
Nahlásiť administrátorovi
-7 #9 odpoveď Vladušiautorka textu 2016-11-20 23:02
Vladuša, nie sme pohádané a ani by som si to neželala. Nechcela by som sa pohádať so žiadnym kolegom, všetci novinári sme tu v podobnej kaši. Direktívy a zákulisné hry nás pohlcujú. Preto si aj myslím, že je adresát reagovania pochybený...
Nahlásiť administrátorovi
+6 #8 Odpoveď na odmietnutie Vladimíry Dorčovej ValtnerovejPavel Surový 2016-11-20 18:17
Ďakujeme Vám pani šéfredaktorka Dorčová-Valtnerová za neochotu zverejniť pravdu a naše reagovanie na článok Juraja Bartoša Lepší katalóg než samochvála.

Váš novinár Juraj Bartoš má právo písať neoverené fakty, názory a stanoviská, ktoré prezentuje ako pravdivé výroky, pričom znehodnocuje osoby a zavádza verejnosť a ešte k tomu čerpá z druhej ruky informácie. Jemu neskúmate a neoverujete fakty a pravdivosť výrokov a článok bez problémov publikujete!

Pekná redaktorská politika a jednostranná objektivita!
Vidieť, že sa zastávate pravdy a dávate právo aj druhej strane vyjadriť svoj názor alebo reagovať a brániť sa na nepravdivé výroky.

Zabudla ste, že slovenský týždenník Hlas ľudu patrí všetkým Slovákom vo Vojvodine a nie ani Dorčovej-Valtnerovej , Žiakovi, Bartošovi a ani Makanovej.

Žiadame o súrne stretnutie s riaditeľom a šéfredaktorom Hlas ľudu na tému redakčnej politiky a aktuálnej cenzúry! Takýto stav považujeme za neudržateľný!

S úctou Pavel Surový
riaditeľ KC Kysáč a poslanec Zhromaždenia AP Vojvodiny
Nahlásiť administrátorovi
-7 #7 Odmietnutie a odpoveď Vladimíry Dorčovej ValtnerovejPavel Surový 2016-11-20 18:16
Vážený pán Surový,
ďakujeme za Váš mail, resp. reagovanie na článok Juraja Bartoša Lepší katalóg než samochvála.

V zmysle Zákona o verejnom informovaní a médiách sme sa rozhodli text nezverejniť. Dôvody na také rozhodnutie kotvia v Zákone o verejnom informovaní a médiách, konkrétne v článku 98, ktorý v odseku 8 hovorí o tom, že zodpovedný redaktor nie je povinný zverejniť odpoveď v prípade, že sa „odpoveď vzťahuje na názor, a nie na tvrdenie o faktoch, alebo ak odpoveď neobsahuje tvrdenie o faktoch, ale názor“, ale aj v odseku 18, ktorý povoľuje nezverejnenie odpovede v prípade, že „je nepravdivosť, neúplnosť alebo neprecíznosť prenášania informácie, na ktorú sa odpovedá, taká, že nevplýva na pravdivosť, úplnosť alebo precíznosť samotnej informácie“.

Pripomíname, že novinár má právo na zverejňovanie tvrdení a vynášanie stanovísk a názorov. Okrem toho, v uvedenom reagovaní sú uvedené osobné názory a nie fakty súvisiace s témou poznámky Juraja Bartoša, ako aj tvrdenia o skutkoch ďalších dvoch osôb (a ich mená), o ktorých redakcia nemá doznania, že sú pravdivé.

S pozdravom,
Vladimíra Dorčová-Valtnerová,
zodpovedná redaktorka Hlasu ľudu
Nahlásiť administrátorovi
+5 #6 Odmietnuté 16. novembra 2016Pavel Surový 2016-11-20 18:15
Vážená pani šéfredaktorka Hlasu ľudu,
v zmysle zákonného práva žiadame nápravu, zasielame Vám reakciu riaditеľa KC Kysáč na článok Juraja Bartoša pod názvom Lepší katalóg než samochvála, zverejnený v čísle 46 /4725/ ročník 73. z dňa 12.11.2016 na strane 37.

REAGOVANIE:
Slovenská verejnosť je veľmi znepokojená a zhrozená z toho, čo si dovolil jeden slovenský novinár Hlasu ľudu Juraj Bartoš, aby bezmála po mesiaci a pol, ako sme úspešne zrealizovali festival Slovenských tradičných krojov, kritizoval a znehodnocoval prácu vyše 200 osôb, ktoré priložili ruky a s veľkou ochotou a láskou pomáhali a radili.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #5 Pána novinára trápi katalóg....Pavel Surový 2016-11-20 18:14
Vyštudovaný novinár pán Juraj Bartoš sa vyjadruje kriticky o festivale, na ktorom ani nebol prítomný. Ako vyštudovaný novinár by nemal čerpať informácie z druhej ruky, alebo typu „rekla kazala“. Ak chcel napísať kvalitný článok o festivale mal ho navštíviť, odsledovať všetky manifestácie, ktoré bežali od 16. do 22. hodiny. Možno by sa potom presvedčil v čom bol tento festival jedinečný a v čom sa odlišoval od krojovej zábavy, alebo otvárania etno domu. Pozvánku na festival dostal!

Mňa novinár Bartoš uraziť nemôže, vypisoval veľakrát články s negatívnym kontextom, ja som sa nad tým vždy pousmial, samozrejme vedel som prečo to robil, alebo musel robiť! Ako organizátor manifestácie mám morálny záväzok reagovať a chrániť všetkých tých, čo 7 mesiací chystali festival, najmä keď niekto znehodnocuje ich prácu.

Najviac ublížil samotným aktérom, tiež tým, čo sa pričinili, aby sa Festival slovenských krojov vydaril! Ublížil ženám, matkám, starým mamám, ktoré kroje chystali a žehlili, ženám, ktoré obliekali dievčatá, dievčatám čo sú vyfotografované v krojoch, fotografom, dokonca aj dievčaťu čo je na plagáte, bilborde a letáku, lebo jej krásu spolitizoval a podcenil. Ublížil aj oduševneným návštevníkov a publiku, ale aj tým, čo pozerali a čítali príspevky. Ublížil slovači žijúcej na týchto priestoroch, ale i v zahraničí. Hodil pod nohy slovenskú mladosť, krásu a tradíciu.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #4 Pána novinára trápi katalóg....Pavel Surový 2016-11-20 18:13
Na tom čo nám môžu všetci závidieť my sami si to kritizujeme. Podcenil mienku aj všetkých inštitúcii, ktoré sa zmienili pozitívne o festivale. Ak sa jemu nepáčilo to čo nevidel, dezinformáciu si mal nechať pre seba, alebo overiť u kompetentných osôb. Pán Bartoš zavádza verejnosť a posmešne píše keďže hovorí, že neúčinkovali na festivale osady Kulpín, Hložany, Lug a Janošík. Účinkovali, svedčia o tom i fotografie dievčat z uvedených osád. Tie dievčatá tiež urazil, znehodnotil ich krásu, ochotu a pôžitok z fotenia v prekrásnom slovenskom kroji.

Organizátori festivalu sami seba nechválili, ale podali správu o tom, čo iné média a významne podujatia a jeho úspešnej realizácii hovorili. Hlas ľudu síce písal o festivale článok na 31. strane v čísle 41 /4720/ z dňa 8.10.2016 autorky Eleny Šrankovej Pestrosť krojov z 11 prostredí (poznámka: okrem 11 prostredí účinkovali vo výstupoch festivalu celkovo 16 slovenských prostredí medzi nimi aj slovenské prostredia Biele Blato, Lug, Hložany, Kulpín a Janošík).
Novinárke alebo redakcii Hlasu ľudu sa môžeme len opýtať prečo nezverejnili fotku z otvárania festivalu (všetky iné média s tým nemali žiaden problém)? Nemôžeme sa vyhnúť pocitu, že sa oboma článkami ako by chcela poprieť úspešnosť realizácie festivalu a nie len realizácia, ale aj návšteva významných hostí, ktorú Slováci málokedy mali.

Kysáč dostal jednu veľkú úctu, kedže tu bol prítomný predseda vlády APV, primátor mesta Nový Sad, veľvyslankyňa SR v Srbsku, tajomník pre vysoké vzdelávanie, zástupca tajomníka pre kultúru a informovanie, náčelník južnobáčského okruhu, národní a pokrajinskí poslanci. Ich prítomnosť by si určite priala každá slovenská dedina, alebo mesto. A asi aj tie slová chváli, ktoré oni povedali o organizátorovi a festivale mohli mnohým prekážať?!
Nahlásiť administrátorovi
+3 #3 Pána novinára trápi katalóg....Pavel Surový 2016-11-20 18:11
Pána novinára trápi katalóg....
Možno by katalóg uvidel svetlo dňa, keby priložila ruky aj Národnostná rada, ktorá tento festival vôbec nepodporila. Vo Výbore pre kultúru NR hlasovali nepodporiť finančne festival aj dvaja Kysáčania. Jeden je predseda Výrobu pre kultúru Ján Slávik a druhý je podpredseda VPK Michal Ďurovka. Ďakujeme im.

Nech je manifestácia akákoľvek, nech je najhoršia, ak je naša slovenská, tak je predsa dobrá. Je zarážajúce, že si takto slovenský novinár sám trúsi do svojho hniezda. Ako hovoria naši ľudia najhoršie koleso najväčšmi vŕzga. My sa nad tým pousmejeme a pozdvihneme. Veď takého novinára, čo berie informácie z druhej ruky nemožno ani brať vážne.

Ak Juraja Bartoša ešte vždy trápi katalóg, chcem mu zvestovať novinku, že je v príprave kapitálna kniha pod názvom Slovenský kroj to je krása a dievča v ňom ružou zdá sa, ktorú prvý dostane aby aj tú mohol kritizovať.

Slováci ospravedlňujem sa Vám vo vlastnom mene, lebo som ani som netušil, že Vás niekto tak znehodnotí a podcení. Pozdvihnite sa nad rozmýšľaním a zlými úmyslami hložianskeho novinára. Ved si nezaslúžil, aby sme sa ním zaoberali. Dušičku si ukojil, vykritikoval do sýtosti teraz hádam pôjde kojiť hlad niekde inde.

S úctou
Pavel Surový
riaditeľ KC Kysáč
Nahlásiť administrátorovi
+6 #2 Nervozitu neskrývajúJozef Mak 2016-11-20 17:56
V poslednej dobe vidieť nervozitu štábu okolo Anny Tomanovej Makanovej. Ale je to prírodná reakcia. Strácajú moc a vplyv a z toho sú nervózny. VDV je ako nájomná lacná pracovná sila. Nechápe že ATM zlé skončí. Ale veci budú jasnejší onedlho. Čoraz je istejšie že sa v NRSNM formuje akási nová väčšina. A veci sa budú meniť.
Nahlásiť administrátorovi
-7 #1 RE: Reagovanie na text Lepší katalóg než samochvála...Vladusa 2016-11-20 17:19
Katarina,
bolo by zaujimave keby sa uvadzali datumy odmietnutych reagovani.
Lebo sefredaktori sa menili. Niektore reagovania su na cakani, lebo boli neskoro zaslane. V utorok popoludni su strany HL vyplanovane a takmet zaplnene. Cize keby sa ma niekto opytal, tak by bol lepsie informovany, a myslim si, ze nie sme pohadane, Katarina. Tie, ktore boli odmietnute, dostali aj zdvorilostnu odpoved...
Nech sa Vam dari!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus