Domovská

Ján Varšo: Posilňovať jednotu v diverzite názorov

Predstavitelia Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) vedení jeho predsedom JUDr. Jánom Varšom, CSc., v minulom týždni navštívili Srbsko a počas viacdňovej návštevy zrealizovali viaceré stretnutia. Rokovali s predstaviteľmi našich najvyšších inštitúcií, stretli sa s predstaviteľmi lokálnych samospráv, navštívili niektoré vzdelávacie či informačné inštitúcie, pohovorili si aj s novinármi... V Predškolskej ustanovizni Radosno detinjstvo, v škôlke Kolibri predseda Úradu slávnostne otvoril prvú slovenskú skupinu škôlkarov v Novom Sade a v ústredí Matice slovenskej v Srbsku v Báčskom Petrovci udelil medailu ÚSŽZ Dr. Jánovi Kišgecimu za prínos k rozvoju slovenskej menšiny v Srbsku. Vo štvrtok sa Ján Varšo spolu s Ľudovítom Pomichalom, spolupracovníkom ÚSŽZ pre komunikácie, zúčastnil v slovenskej ambasáde v Novom Belehrade na predvianočnej recepcii.

 

Ján Varšo: Posilňovať jednotu v  diverzite názorov

 

Bývalý slovenský veľvyslanec v Srbsku Ján Varšo na často kladenú novinársku otázku, čo je cieľom tejto jeho návštevy najčastejšie dával odpoveď, že je jeho prvoradou úlohou posilňovanie jednoty Slovákov v diaspóre, teda aj vo Vojvodine. Diplomaticky odpovedal tiež aj tak, že prišiel na pravidelné stretnutia a konzultácie s inštitúciami slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku.

Po absolvovaní všetkých schôdzí a po recepcii v Belehrade, Ján Varšo si našiel chvíľu aj pre médiá. Okrem iného novinári sa zaujímali aj o dotácie ÚSŽZ na rok 2017 a ďalšie formy podpory zahraničným Slovákom zo strany Slovenska.

– Tohto roku sme už uzavreli žiadosti o riadne dotácie a tentoraz sme na Úrad dostali zhruba 800 žiadostí, asi o 200 menej ako v predošlom roku, v celkovej sume asi 3,5 mil. euro. Je to asi o 500.000 menej ako v roku minulom – povedal Ján Varšo a dodal, že už bol schválený rozpočet SR na rok 2017 a jeho suma by sa mala zvýšiť, teda mala by sa zvýšiť aj časť v rámci dotačného systému. V ÚSŽZ preto očakávajú, že v nasledujúcom roku budú môcť uspokojiť viacerých žiadateľov.

Na novinársku otázku o novozaloženej Rade vlády SR pre krajanské otázky, Ján Varšo odpovedal, že inauguračné zasadnutie bolo 30. novembra 2016 a konalo sa pod vedením ministra zahraničných vecí a predsedu tejto Rady Miroslava Lajčáka. Podľa slov pána Varša táto Rada by mala koordinovať úsilie SR vo vzťahu ku Slovákom v zahraničí a posilňovať podporu krajanom.

 

Po ukončení rozhovoru nevystala spoločná fotografia

 

Po ukončení rozhovoru nevystala spoločná fotografia

 

–Mojim cieľom je posilňovať jednotu Slovákov v zahraničí, pretože to čo nás spája je jazyk, to sú naše tradície, zvyky, kultúra...a z tohto titulu, bez akýchkoľvek špekulácií o politikárčení, musíme tu byť jednotní. Ako náhle nebudeme jednotní, to sa prejaví vo vzťahu k SR ale aj vo vzťahu k domovskej krajine a jej orgánom, ktoré sa tiež podieľajú na podpore posilňovania menšinových národov, – povedal Ján Varšo a zdôraznil, že všetci musíme posilňovať jednotu v tej diverzite názorov. Ako podčiarkol, našim majákom, ktorý by nám mal svietiť a ukazovať cestu, má byť slovenský jazyk ,slovenská história a slovenská kultúra.

 

Spolupracovník ÚSŽZ pre komunikácie Ľudovít Pomichal ohlásil tému žurnalistickej školy ÚSŽZ v roku 2017 a ňou by malo byť fotografovanie

 

Spolupracovník ÚSŽZ pre komunikácie Ľudovít Pomichal ohlásil tému žurnalistickej školy ÚSŽZ v roku 2017 a ňou by malo byť fotografovanie

 

Na záver svojrázneho brífingu na slovenskom veľvyslanectve v Novom Belehrade Ján Varšo ešte povedal:
– Dovolím si zavinšovať všetkým našim, mojim rodákom, krajanom... veľmi šťastlivé a pokojné prežitie vianočných sviatkov a do budúceho roku osobnej, rodinnej, pracovnej pohody, aby ten rok za nami bol vo vzťahu k roku, ktorý je pred nami horší, čiže to lepšie nás iba čaká. Vám médiám želám šťastné pero, dobrý mikrofón a aby ste tiež prispievali k posilňovaniu jednoty našich krajanov.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+3 #1 RE: Ján Varšo: Posilňovať jednotu v diverzite názorovp. 2016-12-12 12:03
"Monolitická jednota" piesočných dún ?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus