Domovská

Sv. Savo

Dňa 27. januára vo všetkých školách v Srbsku sa svätí školská slávnosť „slava" Svätého Savu, ktorý je považovaný za zakladateľa srbskej cirkvi, vzdelania a kultúry. Srbská pravoslávna cirkev (SPC) dnešný deň označuje červenými písmenami. Vo všetkých školách sa pri príležitosti dnešného dňa spievala Svätosavska hymna, organizovali sa rôzne programy, súčasťou ktorých boli slávnostné piesne a básne, výstavy literárnych a výtvarných prác venovaných osobnosti svätého Savu.

 

Deň Sv. Savu 2017 v predškolskej ustanovizni v Maglići (Foto PU Včielka)

 

Deň Sv. Savu 2017 v predškolskej ustanovizni v Maglići (Foto PU Včielka)

 

Deň Sv. Savu 2017 v predškolskej ustanovizni v Maglići (Foto PU Včielka)

 

Svätý Sava bol čelnou osobnosťou v osamostatňovaní Srbskej pravoslávnej cirkvi a tiež aj významným osvietencom, ktorý kládol základy srbskému školstvu. Vzhľadom na to, že dal veľký prínos i k utváraniu moderného srbského štátu, uctievajú si ho aj štátne inštitúcie...

O Svätom Savovi Miloš Crnjanski v minulom storočí napísal, že bol diplomatom-politikom, cirkevno-štátnym organizátorom, kultúrno-osvetovým tvorcom a spisovateľom. Podľa jeho názoru, v srbských dejinách nejestvuje nič, čo by sa vyrovnalo duchovnej nadstavbe diela Svätého Savu.

No nie vždy v srbských dejinách sa život a dielo Svätého Savu velebilo a uctievalo. Po Druhej svetovej vojne, roku 1947 komunistická moc zhodnotila, že Svätému Savovi viac nepatrí miesto v školách. V novších dejinách oslava Dňa Svätého Savu ako školského sviatku bola znovu zaktualizovaná v roku 1989 a zrealizovaná na začiatku deväťdesiatych rokov.

Tradíciu si treba uctievať a na významné osobnosti treba s patričnou úctou spomínať. O tom niet pochýb, avšak či cirkevné obrady patria do školy, o tom sú už názory rozdielne. Tie by asi mali zostať v chrámoch, do školy patrí vzdelanie. To by sa muselo rozdeliť, keďže je Republika Srbsko Ústavou definovaná ako sekulárny a nie cirkevný štát. Cirkevnými pravoslávnymi obradmi v školách a nútením žiakov zúčastňovať sa v tých obradoch, sa porúša právo slobody viery a žiakom sa natíska svätenie sviatku dominantnej a privilegovanej cirkvi v Srbsku.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+1 #2 fire roostern. kohút 2017-01-27 23:39
Šťastný aj činský nový rok - ohnivého kohúta.... kikirikiiii... Ak neuráža vaše jemné city, ideologické...
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 RE: Sv. Savop 2017-01-27 22:37
USA sú taktiež sekulárne ?! Protest, že ich prezident neprisahal aj nad Kuranom, "Kapitalom" K. Marxa alebo nad niečím čo sa už komu páči, ale nad Bibliou, som asi - nepočul. A ak niekto bol nútený niečomu na Savindan, tu je ustavná sťažnosť, ako ochrana práv ?!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus