Domovská

Hovory o Insite

Vo výstavnej sieni Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave je od októbra minulého roku inštalovaná výstava slovenských kovačických insitných maliarov z Vojvodiny pod názvom Čaro imaginácie, Slovenská kovačická insita. Výstava potrvá do konca februára. Jedným zo sprievodných podujatí k výstave bolo aj medzinárodné vedecké kolokvium Hovory o Insite, ktoré sa uskutočnilo v piatok 10. februára 2017 v SNM. Na kolokviu sa zúčastnili teoretici umenia, historici i niekoľko spisovateľov zo Slovenska a zo Srbska.

 

Hovory o Insite

 

O výstave viac TU: http://www.snm.sk/?sidelna-budova-SNM-aktualne-vystavy&clanok=caro-imaginacie-slovenska-kovacicka-insita

Pozdravné príhovory mali predstavitelia SNM, Svetového združenia Slovákov v zahraničí, Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a SNM - Historického múzea.

Keď ide o priebeh samotného kolokvia moderovala ho jeho organizátorka Jarmila Gerbocová, kurátorka krajanských zbierok Slovenského národného múzea - Historického múzea.

Vstupný referát mal Vladimír Valentík, riaditeľ Slovenského vydavateľského centra (SVC) z Báčskeho Petrovca, ktorý hovoril o vzniku, tradícii a súčasnosti insitného maliarstva v Kovačici. V hlavnej časti nasledovali ešte dva referáty: Kataríny Čiernej, kurátorky zbierky moderného a súčasného umenia Slovenskej národnej galérie v Bratislave a Hany Kližanovej, kurátorky zbierok Slovenského národného múzea- Historického múzea v Bratislave.
Popoludňajšia časť kolokvia bola venovaná diskusii.

 

Zdroj SVC

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus