Domovská

22. Maškaráda v Novom Sade

Vrcholia prípravy na 22. Maškarádu Múzea Vojvodiny. Podujatie sa organizuje v ústrety pravoslávneho sviatku Bele poklade, ktorý je podobne ako aj Popolcová streda, hraničným obdobím medzi pôstom a fašiangovým obdobím hostín a karnevalov. Pravoslávny sviatok Bele poklade je posledným dňom zábav a v tomto roku pripadá na nedeľu 26. februára. Maskový sprievod sa na svoju tradičnú prechádzku vydá preto v piatok 24. februára o 12. hodine z plató Múzea Vojvodiny.

 

Foto: Múzeum Vojvodiny

 

Foto: Múzeum Vojvodiny

 

Masky budú defilovať ulicami Dunajská, Zmaj Jovova, Kráľa Aleksandra, Modene, Bulvárom Mihajla Pupina a prechádzku zakončia v Dunajskom parku. Tu bude zábavný program s odmeňovaním najkrajších masiek. Program, ktorý organizuje Múzeum Vojvodiny má za cieľ zaznamenať začiatok jarného cyklu a zaspomínať si na fašiangové zvyky. Na tomto masovom podujatí ulicami Nového Sadu pochoduje viac sto maskovaných účastníkov rôznych vekových kategórií: škôlkari, základoškoláci, stredoškoláci, ale i dospelí. Na maskovom sprievode sa pravidelne zúčastňujú aj deti z viacerých slovenských základných škôl.

 

Foto: Múzeum Vojvodiny

 

Foto: Múzeum Vojvodiny

 

Múzeum Vojvodiny, ktoré je organizátorom podujatia, v ústrety sviatku už skôr usporiadalo dielne pre deti s názvom Chcete sa maskovať?, na ktorých deti vypracúvali masky a poinformovali sa o Maškaráde a zvykoch v súvislosti s dňom Bele poklade.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus