Domovská

Štatistika Miestnej kancelárie Kulpín pre rok 2016

V Kulpíne sa v roku 2008 narodilo 28 detí, v roku 2014 24 deti, predvlani 20 detí a minulom roku 17 detí... Predvlani sme tu mali vyše 20 sobášov, vlani už iba 11...

 

Mladý manželský pár z Kulpína

 

Mladý manželský pár z Kulpína

 

Ako vieme, jestvujú tri knihy matrík. Je to matrika narodených, matrika sobášených a matrika úmrtí. Tak, nech začneme od matriky narodených. Do Kulpína minulého roku pribudlo 17 detí. Aj keď ich príchodom urobili veľmi veľkú radosť svojim rodičom, starým rodičom a príbuzným, predsa je štatistika neveselá a hovorí o úpadku. Čiže predošlé roky v Kulpíne pribúdalo 20 a vyše 20 detí a minulého roku sme zaznamenali pokles. Z tých 17-ich detí 9 sú dievčatá a 8 je chlapcov. Keď rodičom blahoželáme k narodeniu dieťaťa, aby bolo živé a zdravé, hneď prvá otázka je: Ako sa bude volať. Minulého roku, ako aj tie predošlé, rodičia dávali novšie, čiže moderné mená a iba jedno dievča narodené 2016 dostalo tradičné meno Anna. Okrem Anny do Kulpína pribudla aj Beata, 2 Leny, Michaela, Mateja, Nora, Timotea a Tea. Chlapci dostali mená: Andrej, Aleksa, Aleksej, Dárian, Filip, Milan, Nebojša a Stefan. Kulpínska matrika narodení je pravdaže prázdna, lebo sa deti rodia v pôrodnici v Novom Sade a tam, kde sa narodia sa aj zapisujú do matriky. Detská ambulancia v Petrovci a zdravotné sestričky, ktoré ošetrujú bábätká, majú však presný údaj a počet narodených detí a oni nám aj poskytli tieto údaje.

Vlani sme v Kulpíne mali 11 sobášov, čo je pre Kulpín veľmi malý počet. Aj v tejto matrike sme minulé roky vždy mali počet vyše 20. Keď si pozrieme vekovú štruktúru, tak možno vyčítať, že mladoženísi, ktorí minulého roku vstúpili do manželstva sú od 1979 do 1992 ročníka, čiže v rozpätí od 24 rokov po 37, teda v priemere sú 30 roční. Mladuchy predsa boli mladšie a rozpätie rokov sa pohybovalo od 1993 ročníka po1983 a v priemere mali 28 rokov. Z týchto uzavretých manželstiev 2 sú čisto kulpínske. Ženísi nám prišli aj z Petrovca, Hložian a Silbašu a mladé nevesty z Paragov, Odžakov, Magliću, Petrovca a Silbašu.

Nakoniec, tá smutná matrika a to je matrika úmrtí. Minulého roku na kulpínskych cintorínoch, na pravoslávnom a evanjelickom sú pochovaní 36 naši spoluobčania. Z toho počtu je 15 žien a 21 mužov. Najstaršia zosnulá Katarína Maglovská bola narodená 1924 roku a dožila sa 92 rokov a najstarší zosnulý bol Samuel Gazdík narodený 1927 a nedožil sa 90 rokov. Najmladšia zosnulá bola Mária Vidová, narodená 1951 a mala 65 rokov. Najmladší zosnulý Ján Babjak bol narodený 1968 a umrel ako 48 ročný.

 

Ľudmila Grňová, matrikárka

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus