Domovská

Dediny snov kanadských Slovákov

Najnovšia kniha Ondreja Miháľa, Silbaš: Dedina snov – budúci rok ideme domov bola vytvorená s cieľom zachovať spomienky autorových rodičov, ktorí sa zo Silbaša presťahovali do Kanady v rokoch 1966/67 a ktorých snom bolo vrátiť sa domov. Druhá Miháľova kniha, o ktorej sa hovorilo na dnešnom literárnom večierku v Kulpíne , Vojvodinskí Slováci v Kanade vyšla tlačou pred piatimi rokmi, roku 2012. Aj ona je o splnení sna. Autorovho. V doslove knihy on uvádza: „Táto kniha je splnením jedného sna a je v nej po prvýkrát zdokumentovaná 80 ročná história vojvodinských Slovákov v Kanade..." V mene organizátorov večierka, ktorý prebiehal vo vedľajšom salóne Denđerskovho kaštieľa, prítomných pozdravili predsedníčka Spolku kulpínskych žien Katarína Zorňanová a predseda Miestneho odboru Matice slovenskej v Kulpíne Pavel Gaža, o tvorbe Ondreja Miháľa sa zmienila Katarína Pucovská a večierok moderovala Viera Dorčová Babiaková.

 

Foto: Martin Pucovský

 

Foto: Martin Pucovský

 

Foto: Martin Pucovský

 

Foto: Martin Pucovský

 

Obe uvedené knihy vznikli na základe početných rozhovorov, ktoré Ondrej Miháľ urobil s jednotlivcami, predstaviteľmi tamojších kanadských slovenských rodín. Opisuje v nich príchod prvých prisťahovalcov Slovákov z Vojvodiny, cestu do Kanady, ich život a prácu v období svetovej hospodárskej krízy, ale aj vynaliezavosť nášho usilovného ľudu, ktorý sa vedel v úplne inom, novom svete prispôsobiť a vynájsť. Aj rásť a to v nejednom prípade do tej miery, že sa jednotlivci stávali významnými činiteľmi v prostredí, v ktorom žili a pôsobili. Okrem autorových rodičov, osobitný dôraz bol venovaný Kulpínčanom, ktorí sa presťahovali do Kanady, napríklad Samuelovi Dankovi, ktorý do Kanady odišiel roku 1970, ale aj tým, ktorí si nový domov tam našli ešte skôr: Bovdišovcom (odišli roku 1923), rodine Márie Zimovej (odišla r. 1950), Peťkovskovcom (odišli 1958.) a ďalším.

 

Foto: Martin Pucovský

 

Foto: Martin Pucovský

 

Foto: Martin Pucovský

 

Foto: Martin Pucovský

 

O Slovákoch žijúcich v Kanade neexistovali žiadne písomné záznamy – a to aj napriek tomu, že tam žijú vyše 80 rokov. Ondrej Miháľ, predseda Kanadsko –slovenského inštitútu desaťročia sa neúnavne venuje umeleckej a dokumentačnej činnosti, ktorou faktograficky a emotívne prepája kultúru a duchovné dejiny Slovákov žijúcich v Kanade. Takmer od detstva zhromažďoval fotografie ale aj rôzne záznamy. Keď ich už mal dosť, – začal ich publikovať. Jeho knihy vydáva Slovenský kanadský inštitút z Toronta.

Napriek daždivému a veternému počasiu, na večierku sa zhromaždil pozoruhodný počet návštevníkov nielen z Kulpína, lež aj z Petrovca a Kysáča. Záujem o tému bol zrejmý, keďže sa po oficiálnej časti rozprúdila živá debata.

 

Katarína Pucovská

Foto: Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus