Archív

90. výročie smrti Milana Rastislava Štefánika

90. výročie smrti Milana Rastislava Štefánika
 
milan rastislav stefanik
 
Spoluzakladateľovi Československa Milanovi Rastislavovi Štefánikovi 4. Mája 2009, na 90. výročie jeho tragickej smrti, odhalia sochu v nadživotnej veľkosti. Na slávnostnej akcii v centre Bratislavy sa okrem popredných slovenských politikov zúčastnia tiež zástupcovia z Česka a Francúzska.
Bronzovú takmer 7 a pol metrovú podobizeň Štefánika v leteckej uniforme s hmotnosťou šesť a pol tony vyrobili zlievači z moravského Blanska. Dielo je vytvorené podľa sochy, ktorá v Bratislave stála od roku 1938 na Námestí Ľudovíta Štúra. Jej autorom bol známy český sochár Bohumil Kafka. Na začiatku 50..tych rokov sochu nechal komunistický režim odstrániť a roztaviť.
Podobizeň Štefánika umiestnili pred novú budovu Slovenského národného divadla na nábreží Dunaja a za ním sa týči socha leva, ktorý symbolizuje československú štátnosť.
Vojak, diplomat a astronóm Štefánik sa svojimi diplomatickými kontaktmi v Paríži významne pričinil o vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov po skončení prvej svetovej vojny a rozpade Rakúsko-Uhorska. Tragicky zomrel pri páde lietadla 4.-ho mája roku 1919 pri obci Vajnory, ktorá je dnes súčasťou Bratislavy. Mal vtedy 38 rokov. Okolnosti pádu lietadla a jeho úmrtia nie sú doteraz úplne známe. Počas desaťročí komunistického režimu bol význam tejto osobnosti potláčaný.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články