Archív

Na Slovenský národný dom v Starej Pazove prostriedky z Pokrajiny

Na Slovenský národný dom v Starej Pazove prostriedky z Pokrajiny
 
slovensky dom
 
V Starej Pazove dnes podpísali zmluvu o udelení 3 miliónov dinárov na ukončenie adaptácie krovu Slovenského národného domu. Prostriedky zabezpečil Pokrajinský sekretariát pre kultúru a nositeľom projektu je slovenský KUS hrdinu Janka Čmelíka.
Predseda Výkonnej rady Vojvodiny Bojan Pajtić, ktorý sa zúčastnil podpisovania zmluvy, povedal, že je „Stará Pazova centrom sriemskej multikulturálnosti. Adaptáciou Slovenského národného domu, ktorý bol prvým kultúrnym objektom Slovákov v diaspóre, sa umožní organizovať aktivity významné nielen pre úzke kultúrne lež aj interkulturálne rámce, ktorými sú poprelínané všetky hodnoty multikulturálnosti“- vyhlásil Bojan Pajtić.
 
Pokrajinský tajomník pre kultúru Milorad Djurić podčiarkol: „Svet sa stáva čoraz viac multikultúrnym a my vo Vojvodine sme ním už vyše dvoch storočí“. Dodal, že adaptáciu domu chápe aj ako duchovnú nadstavbu všetkých našich kultúrnych hodnôt.
 
Slovenský národný dom v Starej Pazove bol vybudovaný roku 1928 a dodnes sa tam zhromažďujú nielen pazovskí literárni, divadelní a folklórni zanietenci slovenského etnika , lež v ňom prebieha celý rad kultúrnych aktivít na relácii Srbsko – Slovensko.
 
Okrem B. Pajtića a M. Djurića podpisovania zmluvy sa zúčastnila aj podpredsedníčka Výkonnej rady Vojvodiny a predsedníčka NRSNM Anna Tomanová – Makanová, obecní funkcionári ako aj predstavitelia Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi a Srbskej pravoslávnej cirkvi.
 
26. novembra 1928 v Starej Pazove slávnostne otvorili prvý Slovenský národný dom mimo územia Slovenskej republiky a veľká divadelná sieň vystavaná podľa vzoru Martinského divadlo sa stala najväčším kultúrnym stánkom juhoslovanských Slovákov.
 
„Vybudovaním slovenského národnéhodomu vyvrcholila činnosť ako našich ľudových snaživcov, tak i všetkých spolkov, ktoré účinkovali v tejto veľkolepej akcii. Slovenský národný dom v Starej Pazove je prvým slovenským národným domom juhoslovanských Slovákov, činnosť aká bola vyvinutá vtedy a osobnosti zapojené do tej činnosti vyvrcholili na prvé miesto medzi slovenskými osadami v Juhoslávii“ (Monografia K. Lilgeho).

Komentárov  

0 #2 StaropazovčaniaRe: pozdrav 2009-05-24 08:29
tiež pozdravujú kamarátov z Púchova. Tešíme sa na stretnutie
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 PozdravFS Váh Púchov 2009-05-21 08:42
Zdravíme všetkých Pazovčanov! Veľmi sa na Vás tešíme v Púchove a o mesiac neskôr u Vás doma v Srbsku!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články