Archív

Pred 64 rokmi - koniec 2. svetovej vojny

Pred 64 rokmi - koniec 2. svetovej vojny
 
9. mája si v Srbsku, ale aj niektorých iných krajinách, pripomenuli Deň víťazstva nad fašizmom a tiež aj Deň Európy. Na Slovensku a Česku si Deň víťazstva nad fašizmom pripomenuli predvčerom.
 
Časť Európy, ktorú oslobodili západní spojenci, si totiž Deň víťazstva pripomína 8. mája a vo východnom bloku na čele so ZSSR ho oslavovali až v súvislosti s oslobodením Prahy 9. mája. V Európe sa oficiálne vojna skončila kapituláciou Nemecka 8. mája 1945, celkom sa však skončila až 2. septembra 1945 kapituláciou Japonska.
 
Deň víťazstva nad fašizmom bol pomenovaný 9. máj 1945, najvyšším veliteľom Červenej armády Josifom Vissarionovičom Stalinom (Josifom Džugašvilim) na počesť ukončenia druhej svetovej vojny (8. mája). Po nástupe komunizmu v strednej a východnej Európe bol oslavovaný, a bol stanovený štátnym sviatkom.
 
8. 05. 1945 v Karlshorste, hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk, bojujúcich na území Nemecka, podpísali dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka a o zastavení bojov nemeckých vojsk. Podpis znamenal koniec 2. svetovej vojny v Európe, miestne boje však pokračovali do 15. mája. Druhá svetová vojna, najkrvavejší konflikt v dejinách ľudstva, sa začala 1. septembra 1939. Odhaduje sa, že v 2. svetovej vojne zahynulo najmenej 50 miliónov ľudí, hlavne civilného obyvateľstva, 35 miliónov ľudí utrpelo zranenia. Materiálne škody boli nevyčísliteľné. Vojnový konflikt pokračoval v Ázii, v auguste zvrhli Američania atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki. 2. svetová vojna sa definitívne skončila 2. septembra 1945 podpísaním japonskej kapitulácie.
 
Viacerými vojenskými slávnosťami po celej krajine si Rusko dnes pripomenulo koniec 2. svetovej vojny pred 64 rokmi. Na moskovskom Červenom námestí pri tejto príležitosti defilovalo okolo 9 tisíc ťažko ozbrojených vojakov. Prezident Dmitrij Medvedev vo svojom prejave varoval pred prípadným ďalším napadnutím Ruska. Ruský prezident nazval víťazstvo nad Hitlerom "príkladom a lekciou pre všetky národy". Vzhľadom na nové úvahy o možných vojenských zásahoch je táto lekcia stále aktuálna, varoval prezident bez bližšieho spresnenia. Jeho slová boli očividne adresované susednému Gruzínsku.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články