Archív

Orbán je za autonómiu pre Maďarov v susedných krajinách

Orbán je za autonómiu pre Maďarov v susedných krajinách
 
BUDAPEŠŤ -MTI – „Je povinnosťou Maďarska, aby podporovalo snahy etnických Maďarov žijúcich v susedných krajinách o autonómiu.“ Vyhlásil líder opozičnej strany FIDESZ Viktor Orbán na zasadaní Rady pre autonómiu Maďarov v Karpatskej kotline. Podľa neho je v záujme Maďarska, aby ukončilo obdobie zanedbávania etnických Maďarov žijúcich v Karpatskej kotline. "Dobrou správou je, že to už nebude dlho trvať, lebo zmeny sa začali a dúfame, že vstúpia do platnosti," dodal Orbán.
 
Orbán je už dlho zástancom dvojitého občianstva pre Maďarov žijúcich v zahraničí. Ako povedal ešte v marci, čoskoro nastanú zmeny a príde čas, keď sa bude parlament opäť zaoberať zákonom o štatúte etnických Maďarov. FIDESZ viedol kampaň za dvojité občianstvo zahraničných Maďarov aj počas referenda v decembri 2004, ktoré však nebolo úspešné.
 
Viktor Orbán je v súčasnosti najpopulárnejším politikom v Maďarsku. Na rebríčku popularity, podľa výsledkov prieskumu maďarského inštitútu Szonda Ipsos, Orbán so 44 percentuálnymi bodmi vedie, a po ňom nasledujú prezident László Sólyom a predsedníčka parlamentu Katalin Sziliová.
 
Podľa prieskumov verejnej mienky by FIDESZ zvíťazil v budúcoročných parlamentných voľbách.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články