Archív

Duní Dunaj...

Koncom marca 2020 vyšla v Spolku slovenských spisovateľov v Bratislave antológia slovenskej poézie o Dunaji Duní Dunaj... ktorú zostavili Miroslav Bielik a Katarína Koláriková. Táto kniha nadväzuje na minuloročné vydanie antológie klasikov národných literatúr podunajských krajín, ktoré vyšlo pod názvom Veľký pán Dunaj. Zostavil ju predseda Spolku slovenských spisovateľov Miroslav Bielik a pomenoval ju podľa rovnomennej básne srbského básnika Vaska Popu. O tom viac TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10597-basnici-a-dunaj. Názov najnovšej antológie súčasnej slovenskej poézie o Dunaji Duní Dunaj... je odvodený z prvého verša slávnej epickej básne Sama Chalupku MOR HO!

 

Duní Dunaj...

 

Dunaj je vrastený aj do poézie súčasných básnikov a zaiste sa bude vlniť i ďalšími generáciami tvorcov a vo veršoch plynúť tak, ako v jeho vlastnom toku. Spolok slovenských spisovateľov, podobne ako spisovateľské združenia ďalších podunajských štátov (Srbsko, Bulharsko, Ukrajina...), umožnil súčasným našim básnikom i mimoriadnym členom a spolupracovníkom zo zahraničia (v prekladoch do slovenčiny), aby rozvinuli zlatú niť dunajskej poézie v našom čase. Vyše pol stovky básnikov prijalo pozvanie (výzvy na zaslanie básní boli zverejnené viackrát v závere roku 2018 a v priebehu roku 2019), aby nadviazali na verše našich klasikov (uvedené v prvej časti antológie) a prispeli tak do medzinárodného projektu antológií poézie o Dunaji, ktorý spája Európu a básnikov v nej.

Spolok slovenských spisovateľov (SSS) po vydaní série antológií poézie Refrény času, Básnici 2018 (obe 2018) a Duní Dunaj (2020) plánuje pripraviť aj antológie prózy. Pri próze však, pochopiteľne, pôjde o kratšie útvary, resp. ucelené krátke úryvky z rozsiahlejšieho diela. Neprekročiteľný limit, vzhľadom na predpokladaný a únosný rozsah antológie, je maximálne osem normostrán (cca 14 500 znakov s medzerami). Antológia súčasnej slovenskej prozaickej tvorby, reflektujúcej najmä vnútorný svet človeka a jeho život v dnešnom svete, ale aj z oblasti literatúry faktu, fantasy či sci-fi žánrov, sa bude primárne pripravovať z tvorby členov SSS. Vyzývame ich preto, aby zasielali svoje autorské práce v elektronickej forme na e-mailovú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. v termíne do 30. júna 2020. Zodpovedný redaktor: Miroslav Bielik.

Zostavovatelia: Štefan Cifra, Peter Mišák a Bystrík Šikula.

https://www.spolok-slovenskych-spisovatelov.sk/news/antologia-slovenskej-poezie-o-dunaji/

 

Zdroj SSS

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články