Archív

Pod rúškom

Je dobré mať prehľad. Preto trochu štatistiky. Srbsko sa dnes 19. apríla 2020, v 45. deň od začiatku nákazy, s počtom infikovaným 6.318 osôb, na svetovom rebríčku vyšplhalo na 39. miesto. Za posledných 24 hodín potvrdených bolo 324 nových prípadov a na covid-19 doteraz u nás zomrelo 122 osôb. Oficiálne bol v Srbsku prvý prípad evidovaný 6. marca 2020.V ten istý deň aj Slovenská republika prihlásila prvého infikovaného koronavírusom. Na Slovensku sa v tom istom týždni naliehavo zaviedli možno najprísnejšie opatrenia v celej Európe. Všetka letecká, železničná a autobusová doprava bola okamžite pozastavená. Všetky školy boli zatvorené a hneď na začiatku bola zavedená povinná 14-dňová karanténa pre každú osobu, ktorá sa vracia na Slovensko zo zahraničia. Zákaz vychádzania nebol však tak prísne prikázaný ako v Srbsku, no rúška boli na rozdiel od Srbska, takmer od prvého dňa povinné a príkaz sa prísne rešpektoval. Štatistika nasvedčuje, že Slovensko do dnešného dňa zaznamenalo desaťnásobne menší počet úmrtí než Srbsko.

 

Pod rúškom

 

Disciplína je pri pandémiách veľmi dôležitá a snáď aj vďaka nej Slovensko je dnes jednou z mála európskych krajín, ktorá sa doteraz s vírusom rozumne pasovala, aj keď najnovšie aj v tejto krajine počet infikovaných stúpa. Celkovo je nakazených 1.161 osôb, za posledných 24 hodín je evidovaných 72 nových prípadov a na covid-19 doteraz podľahlo 12 osôb.

Srbsko na začiatku nákaze nevenúvalo väčšiu pozornosť, dokonca ju podcenilo. Núdzový stav bol vyhlásený až 15. marca, keď už bolo nakazených 48 osôb. O šesť dní neskôr sme mali aj prvú obeť koronavírusu, 22. marca už bolo infikovaných 222 ľudí a o štyri dni sa ich počet zdvojnásobil. Prvého apríla suma už bola štvorciferná.

To čo v prípade Srbska, aspoň do určitej miery, dnes predsa môže aspoň trochu posmeľovať, je pokles infikovaných pretrvávajúci tri dni. Podľa slov odborníkov, epidémia v Srbsku dosiahla vrchol a teraz sa začína jej klesajúca fáza. Čiže, v dňoch 13. – 16. apríla počet infikovaných denne prevyšoval štyristo (424, 411, 408, 445) a v posledných troch dňoch ten počet je nižší od štyristo: 372, 304 a 324.

Srbské orgány moci ohlásili preto postupné uvoľňovanie prísnych opatrení a zákazu vychádzky, ktoré sa začnú uplatňovať od utorka. Policajný čas namiesto doterajších 12 hodín, trvať bude o hodinu kratšie a vychádzať nebudeme smieť v čase od 18.h do 05.h.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články