Archív

Rozprávka o 100 eurách

Prezident Srbska Aleksandar Vučić koncom marca povedal, že v rámci ekonomických opatrení, ktorými chcú zjemniť negatívne následky núdzového stavu na hospodárstvo, zvažuje dať každému dospelému občanovi Srbska darček v hodnote 100 EUR. „Ide o veľké peniaze, okolo 520 miliónov eur. Každému dospelému občanovi, zamestnancovi, nezamestnanému, dôchodcovi, nech je ktokoľvek, jednorázovo," povedal Vučić a dodal, že Srbsko má asi 5,2 milióna dospelých občanov. O dva týždne už skonkretizoval: „Sto EUR očakávajte v mesačnej lehote po zrušení núdzového stavu." Tiež dodal, že každý kto dovtedy dovŕši 18 rokov, dostane 100 EUR . Pred desiatimi dňami minister financií Siniša Mali vyhlásil, že je schválený dekrét o 100 eurovej podpore každému plnoletému občanovi Srbska, ktoré budú vyplatené v dinárovej protihodnote a prevedené na bankový účet každého jednotlivca. Pred tromi dňami sa už situácia mení a prezident vyhlásil, že došlo k „malej zmene", pokiaľ ide o spôsob, akým sa bude vyplácať pomoc a občania budú musieť „požiadať" o prisľúbenú sumu. Zmenu zdôvodnil tým, že mnohí magnáti v krajine i mimo nej povedali, že nechcú túto ponižujúcu pomoc. Potom sa už všetko zamotalo a voda sa zamútila.

 

Rozprávka o 100 eurách

 

„Malá zmena" znamená, že všetci dôchodcovia a občania poberajúci sociálnu pomoc dostanú automaticky sumu 100 EUR a všetci ostatní dospelí občania budú musieť napísať mail, alebo zavolať na automatické telefónne číslo, kde nadiktujú požadované údaje. „Ak je pre vás ťažké vytočiť jedno telefónne číslo, znamená, že nepotrebujete 100 eur," poznamenal Vučić a vyzval tých, ktorí pomoc nepotrebujú, aby si ju nežiadali. Tiež dodal, že on „svojich" 100 eur ponechá štátu.

Na tie slová a na taký spôsob vyplácania reagovali mnohí a napríklad herec Radoslav Milenković zhodnotil, že je rozprávka o 100 eurách cirkusom a telefonické pozývanie pod hranicou ľudskej dôstojnosti.

Milenko Vasović, novinár a jeden zo zakladateľov Nadácie Euro, v autorskom texte s titulkom Nezabudnite si vziať 100 eur okrem iného píše: „Chcete, aby dáky podvodník vzal peniaze namiesto vás? Chcete, aby vašich 100 eur skončilo v pokladni niektorej politickej strany? Chcete nechať tých 100 eur na niečiu predvolebnú kampaň? Existuje riziko, len vy ho môžete vylúčiť." Ďalej uvažuje, že sa 15. mája začne najdlhšie telefonické volanie v srbskej histórii a vyjadruje podozrenie, že dovolať sa bude ťažšie, ako stať sa členom Francúzskej akadémie vied. „Už počujem ako hlas v telefóne tisíci krát opakuje - Všetky linky sú práve obsadené, skúste to znova neskôr". Predpokladá, že sa mnohí nakoniec vzdajú a ďalej píše: „Ak nám vláda skutočne chce pomôcť, prečo nám stanovila taký krátky termín (15. mája až 5. júna) na zasielanie žiadosti. Viac ako tri milióny z nás (dôchodcovia už sú na zozname) sa musia zaregistrovať za týchto dvadsať dní, približne 140 000 denne. Ktoré call centrum, ktorý server to bude schopný spracovať?" Vasović mieni, že sa vskutku chce čo viac ľudí odradiť od podávania žiadosti a práve preto apeluje na všetkých dospelých obyvateľov Srbska, aj na tých v zahraničí, aby sa všemožne posnažili získať túto podporu, lebo peniaze sú na ten účel dekrétom už schválené. „Ak nepotrebujete 100 eur, vezmite si ich a darujte niekomu, za koho viete, že má ťažký život, odovzdajte do sirotinca, nejakej škole, zaplaťte na účet nejakej redakcie, objektívnemu novinárovi, zdravotnej sestričke, nadácii..."

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Rozprávka o 100 euráchRia 2020-04-28 14:22
Ja sa urcite budem usilovat, aby som tych sto eur dostala ved ked mam na ne narok, nenecham ich len tak "utiect". Mam dve deti, peniaze potrebujeme kazdy den - no som velmi zvedava, ako bude cely proces ziadania prebiehat - a mam obavy, ze to bude cirkus nad cirkusy :-)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články