Archív

Kam my to smerujeme?

Včera parlament Srbska zrušil núdzový stav a od dnes prestali platiť obmedzenia vychádzania, čiže zrušená je policajná hodina. Bilancia: pre porušenie zákazu pohybu a iných opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu, priestupkové súdy vyriekli peňažné pokuty takmer 6 tisíc občanom, z čoho aj 600 seniorom. Z týchto pokút štát inkasoval vyše 2 milióny eur. Po vyhlásení núdzového stavu prerušené boli predvolebné aktivity, ktoré sa teraz už naplno rozbehnú. Republikové, pokrajinské a lokálne voľby, ktoré mali byť 26. apríla sú posunuté na 21. júna. Pred nami je teda búrlivé obdobie, o čom napovedajú aj čoraz početnejšie aktivity proti režimu, ktorý využíval svoju pozíciu a počas núdzového stavu konal v záujme vládnucej strany. Keďže opozícia večer von nemohla, začala akciu pomenovanú Hlukom proti diktatúre. O 20,05h z okien a balkónov väčších miest sa ozýval všelijaký hluk. Teraz, po zrušení policajnej hodiny, sa ten hluk pravdepodobne prenesie aj do ulíc, keďže nespokojnosť narastá. V Novom Sade sa začali aj protestné jazdy na bicykloch. Občania na rôzne spôsoby prejavujú nespokojnosť.

 

Kam my to smerujeme?

 

Skupina univerzitných profesorov a intelektuálov, medzi ktorými sú aj profesor Čedomir Čupić, režisér Goran Marković, spisovateľ Siniša Kovačević, akademik Dušan Teodorović a ďalší, vyzvala na bojkot nadchádzajúcich volieb, keďže sú názoru, že budú nedemokratické a výsledky sfalšované. O nečestných praktikách vládnucej strany svedčí aj v týchto dňoch zverejnená správa medzinárodnej mimovládna organizácie Freedom House, ktorá po prvýkrát od roku 2003 Srbsko nezaradila do „čiastočne konsolidovaných demokracií", ale do kategórie „hybridných režimov", v ktorých je vláda založená na autoritárstve v dôsledku neúplných demokratických zmien. Maďarsko, Srbsko a Čierna Hora sa po bezprecedentnom "ohromujúcom rozklade demokracie" už nemôžu nazývať demokraciami. Uvádza to Freedom House vo svojej najnovšej výročnej správe, v ktorej sa spresňuje, že v týchto krajinách klesajú štandardy v oblasti riadenia, spravodlivosti, volieb i slobody médií.

Profesorka práva Vesna Rakićová Vodinelićová upozorňuje, že je „terajšia autokracia na prahu stať sa diktatúrou". Organizácia Občiansky odpor vo vyhlásení uvádza: „Obstarávanie zdravotníckych zariadení a nové pôžičky sa uskutočnili nelegálne, bez akéhokoľvek právneho postupu. Toto riadenie našimi životmi, peniazmi a majetkom bolo možné, pretože Aleksandar Vučić uskutočnil štátny prevrat a zrušil všetky inštitúcie tohto štátu." Podľa nich ide o spojenie moci a zločinu v pravom slova zmysle. Týmto vyhlásením oficiálne ohlásili vojnu medzi pokrokárskou mafiou a občanmi Srbska, ktorí nepatria do tej mafie.

Bývalý ochranca občanov Saša Janković poslal otvorený list srbskému prezidentovi, v ktorom ho varuje pred nebezpečenstvom vnútorných konfliktov v Srbsku. Žiada ho, aby navrhol schválenie lex specialis, ktorým by sa z dôvodu dôsledkov výnimočného stavu a potreby zabezpečiť úspech volebného procesu, voľby odročili.

„Píšem Ti, pretože je naše Srbsko každým dňom bližšie k otvorenému vnútornému konfliktu. Ľudia sú na okraji. Mnohým z nich už prekypelo a tento počet sa rýchlo zvyšuje. Cítiš to aj sám, bez ohľadu na to, čo Ti hovoria poltróni okolo teba, "píše v liste Saša Janković, ktorý končí so slovami:

„Dejiny Srbska, na ktoré sa často odvolávaš, Ti neodpustia, ak pohne krajan na krajana."

 

Katarína Pucovská

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články