Archív

Výročné zhromaždenie MOMS Belehrad

Výročné zhromaždenie MOMS Belehrad
 
Dňa 26. mája 2009 o 17:00 h v Evanjelickom chráme (Tošin bunar 2) v Zemune konalo sa Výročné zhromaždenie Miestneho odboru Matice slovenskej v Juhoslávii (MOMS) pre mesto Belehrad. Správa o činnosti MOMS v Belehrade sa vzťahuje na obdobie 01. január 2008 - 26. máj 2009.
 
Na snemovaní sa zúčastnilo 17 členov MOMS.
 
Po schválení správy, v diskusii o činnosti a o budúcich aktivitách, prítomní poukázali na potrebu vzájomného stretania sa a informovania 2199. Slovákov v meste Belehrad. Podotkli potrebu, aby sa písomne a cestou úradu MSJ, NRSNM a iných inštitúcii Slovákov v Srbsku v komunikácii s predstaviteľmi štátu a miest v mestách Belehrad a Nový Sad trvale zabezpečili priestory a iné potreby pre prácu a činnosť MOMS. V rozprave odzneli aj kritické slová adresované verejnoprávnym mediálnym servisom RT Srbska, RT Vojvodina a potom aj lokálnym distributérom, že nezabezpečujú kvalitný televízny a rádio signál občanom Srbska ako ani TV signál zo Slovenska. Takou praxou znemožňujú všetkým občanom štátu, a najmä príslušníkom menšinových spoločenstiev, informovať sa v reči etnika ktorému prislúchajú ako aj oboznamovať sa o multikulturálnosti tohto priestoru. MOMS v Belehrade opätovne žiada od vedenie MSJ a NRSNM, aby písomnými žiadosťami na úrady v Srbsku žiadali zmenu takéhoto stavu v prospech potrieb a práv občanov tohto štátu, ktorí prostredníctvom mesačných záväzkov financujú verejno-právne mediálne inštitúcie v Srbsku.
 
Miestny odbor tiež vyjadril žiadosť organizovať ročne 2-3 programy najmä pre mladých, pokúsiť sa zabezpečiť výučbu slovenského jazyka pre deti a dospelých v Belehrade a ďalej pokračovať v spolupráci s evanjelickým cirkevným a. v. zborom SEAVC v Belehrade.
 
Časť diskusie bola venovaná aj účasti vo voľbách nových členov NRSNM, potom zaznamenávaniu 90.výročia Slovenských národných slávnosti v Bač. Petrovci, 90. výročia založenia gymnázia Jána Kollára v Bač. Petrovci, 90. výročia založenia vydavateľstva (Kultúra) v Bač. Petrovci, 70. výročia detského časopisu Zornička, 60. výročia RNS - vysielania v slovenskej reči, 60. výročia časopisu Nový život atď.
 
O Slovenskej ľudovej strane v Srbku ako aj niektorých organizáciách a inštitúciách bolo povedané, že by mali viac zviditeľniť svoje aktivity a výsledky práce a nepretržite obhajovať záujmy ľudu.
 
Spomenuli sa i stanovy MSJ a potreba aspoň ich novelizácie a potom aj schválenie.
 
Počas snemovania MOMS prítomným boli rozdelené výtlačky slovenských časopisov Rovina, Slovenské zahraničie a Zornička.
 
Snemovanie sa zakončilo družbou a občerstvením, ktoré pripravili členky MOMS v Belehrade.
 
Správu pripravil
Vladimír VALENT, Belehrad
predseda Výkonného výboru MOMSJ v Belehrade

Komentárov  

0 #1 Oslavy?Michal 2009-08-16 13:27
Bolo ale viac nebude.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články